آیا تا به حال به دنبال مکانی بودهاید که هم خرم و زنده و هم سرشار از تاریخ و فرهنگ باشد؟ شهر بسطام، مهد عرفان ایران، با آب و هوایی دلپذیر و مناظر کوهپایهای خیرهکننده، منتظر شماست. آیا میدانستید که بسطام دارای آثار تاریخی به قدمت بیش از ۸۰۰۰ سال است؟ این شهر نه تنها به خاطر میراث دیرینهاش، بلکه به خاطر ارتباط نزدیک با دانشمندان و عارفان بزرگ تاریخ ایران شناخته شده است. در این نوشتار، زیباییها، عظمت تاریخی و جاهای دیدنی بسطام را کشف خواهیم کرد.
شهر بسطام در ۶ کیلومتری شمال شرقی شاهرود و در بخش بسطام جای دارد. این شهر از غرب به رشته کوههای شاهوار و شهر مجن، از شرق به منطقه میامی و دشت کویر و از شمال و شمال غرب به استان گلستان مرتبط میباشد. ارتفاع آن از سطح دریا 1420 متر است و متوسط دمای سالانه هوای آنجا 18.1 درجه سانتیگراد است. دربارهی آبوهوای بسطام باید به این نکته اشاره کرد که میزان متوسط بارندگی این شهر در فصول مختلف سال 185 میلیمتر است.
شهر بسطام را می توان منطقه ای کوهپایه ای در نظر گرفت که در همسایگی کویر قرار گرفته است. همین شرایط آن را تبدیل به یکی از خوش آب و هوا ترین شهرهای منطقه کرده است. بنابراین در طول تاریخ همواره محلی برای زندگی عارفان و اندیشمندان بوده است.
بسطام تنها هفت کیلومتر با شاهرود دارد و مسیرهای متنوعی برای دسترسی به آن فراهم می باشد. دسترسی به شاهرود از طریق قطار، خودروی شخصی، اتوبوس های بین شهری فراهم است. اگر خودروی شخصی در اختیار ندارید، می توانید پس از سفر به شاهرود با تاکسی هایی که در میدان امام خمینی ایستگاه دارند به بسطام سفر کنید.
فاصله بین تهران تا بسطام با خودروی شخصی 412 کیلومتر معادل 4.5 الی پنج ساعت است.
بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 2016 میلادی، جمعیت بسطام، برابر با 8609 نفر بوده است.
شهر بسطام آب و هوایی مطبوع در تابستان و سرد در زمستان دارد. باغات زردآلو سراسر شهر را احاطه کردهاند. عمده درآمد مردم از همین طریق است.
این شهر از سویی به سبب مجاورت کوههای شاهوار و ابر دارای زمستانهای سرد و طولانی است و از طرفی دیگر به دلیل همجواری با کویر دارای آب و هوایی کوهپایهای است. به همین دلیل، بی شک بسطام یکی از خوش آب و هواترین نقاط استان سمنان است. کشاورزی نیز بخش مهمی از اقتصاد آن می باشد.
بر اساس کاوش های صورت پذیرفته، قدمت این شهر بیش از ۸۰۰۰ سال تخمین زده می شود. دیرینگی این خطه را می توان در تپه معروف سنگ چخماق در بخش شمالی شهر جستجو کرد.
در این شهر گورستان هایی از اقوام هزاره اول وجود دارد که قبور آنها را تخته سنگ های بزرگ و کوچک تشکیل می دهد. شواهدی از زندگی مردم از دوره هخامنشیان در بسطام وجود دارد.
برخی از مورخین بسطام را از بناهای سردار معروف خسرو پرویز، پادشاه ساسانی و فرمانروای خراسان، قومس، طبرستان و گرگان در قرن ششم میلادی می دانند.
این شهر از قرون 10 و 11 تا اوایل قرن 20 میلادی یکی از مراکز مهم فرهنگی ایران به شمار می آمد، لیکن پس از حمله قوم مغول کم کم شهر رو به افول رفت.
یکی از دلایل رونق فرهنگی این شهر در آن دوران، سفر علماء و دانشمندان به این شهر، تأسیس مدرسه شاهرخیه و تدریس بزرگانی چون مصنفک بسطامی نوه فخر رازی و دیگر بزرگان در این مدرسه می باشد.
این شهر دارای آثار گران سنگ و ارزشمندی است که بخش مهمی از تاریخ جهان محسوب می شوند و حاکی از فرهنگ غنی اسلامی در این ناحیه از ایران هستند. از جمله این آثار می توان به موارد زیر اشاره داشت:
امامزاده محمد ابن جعفر صادق (ع)، آرامگاه بایزید بسطامی، مسجد اول بایزید، مسجد دوم بایزید، دالان و ایوان الجایتو، مسجد ایلخانی، آرامگاه گمنام، گنبد غازان خان، ایوان جنوبی، رواق، منار سلجوقی، آرامگاه آل کرت، ایوان جنوبی، برج کاشانه، مسجد جامع، مدرسه شاهرخیه، تکیه دولت، یخچال های قدیمی، حمام شازده، حصار تاریخی شهر، آب انبار و خانه های قدیمی.
یکی از اصلی ترین منابع تامین آب شهر قنات هایی است که در آن جاری هستند و قدمت برخی از آن ها به ۵۰۰ سال پیش می رسد. نکته جالب اینجا است که آب این قنات ها در طول تابستان بسیار خنک و گوارا و در روزهای سرد زمستان گرم است.
برای مطالعه بیشتر:
شهر بسطام در استان سمنان و حدود ۲۰۰کیلومتری شهر سمنان قرار دارد. مسافت زمینی تهران تا این شهر ۴۲۰ کیلومتر است. موقعیت مکانی بسطام را در زیر مشاهده میکنید:
بسطام، شهری که با در هم آمیزی مناظر طبیعی خیرهکننده و تاریخ غنی خود، چشماندازی منحصر به فرد از فرهنگ ایرانی ارائه میدهد، مکانی است که هر بازدیدکنندهای را به سفری در زمان دعوت میکند. از آب و هوای دلپذیر و باغهای زردآلو گرفته تا آثار تاریخی و قناتهای قدیمی، شهر بسطام میراثی زنده از دانش و معنویت را به نمایش میگذارد. بازدید از جاهای دیدنی بسطام، فرصتی است برای تجربه تاریخ زنده و میراث فرهنگی که همچنان در هر گوشه از این خطه نفس میکشد.
مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در سخنرانی خود در اجلاس وزرای گردشگری کشورهای عضو سازمان همکاریهای گردشگری، با تأکید بر بحران معنوی مدرنیته غربی و ظرفیت نجاتبخش مشرقزمین، گردشگری را پلی تمدنی برای گفتوگوی ملتها، احیای اعتماد جهانی و شکستن انحصار روایتها توصیف کرد.
مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در دیدار با گائو ژینگ، معاون وزیر فرهنگ چین، با تأکید بر اشتراکات تمدنی ایران و چین، گفت: در قرن فرهنگ، ملل صاحب تمدن نقشآفریناند و ایران و چین میتوانند ستونهای اصلی نظم فرهنگی آسیامحور آینده باشند.
مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، با هدف حضور در اجلاس وزرای گردشگری و فرهنگ سازمان همکاری شانگهای، وارد شهر چینگدائو در جمهوری خلق چین شد؛ حضوری که نماد کنشگری فعال جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی تمدنی و فرهنگی در شرق آسیاست.
دریاچه ارواح نوشهر همانند اسمش منظرهای ترسناک و در عینحال تماشایی دارد؛ منظرهای از درختان پوسیدهی مَمرَز و توسکا که سر از آب بیرون آوردهاند و درختان سربهفلک کشیدهای که در فضای مهآلود اطراف دریاچه واقع شدهاند. اهالی اطراف این دریاچه به دلیل فراوانی درختان ممرز آن، نامش را دریاچه ممرز گذاشتهاند. عمر این دریاچه حدود 2.5 میلیون سال است و پوسیدگی درختان اطراف و داخل آن امری طبیعی است.
Δ