این روزها در هر گوشه و کنار، از جمعهای خانوادگی گرفته تا محافل دوستانه و حتی گفتوگوهای خیابانی، بحث داغ نرخ ارز و طلا دهان به دهان میچرخد. طلا، این فلز گرانبها، مدتهاست که طعم آرامش را نچشیده و نه تنها در بازارهای داخلی ایران، بلکه در صحنه جهانی نیز به دلیل تنشهای سیاسی و اقتصادی، در تب و تاب است. از یک سو، تحولات سیاسی مانند انتخابات، جنگها و سیاستهای کلان اقتصادی در جهان، قیمت طلا را به نوسان وا داشته و از سوی دیگر، در داخل ایران، عوامل متعددی دست به دست هم دادهاند تا این التهاب دوچندان شود.
این روزها در هر جمع و محفلی سخن از نرخ ارز و طلاست؛ طلا مدتهاست که روی آرامش ندیده و نه تنها در ایران بلکه در بازارهای جهانی هم به دلایل سیاسی در التهاب است. در ایران هم به دلایل متعدد از جمله بازگشت فشارها و تحریمهای حداکثری آمریکا و انتظارات تورمی ناشی از آن، سکه و ارز رکورد زده است.
امروز کم نیستند کسانی که افسوس می خورند چرا سال گذشته در همین روزها اندک دارایی خود را به طلا یا ارز تبدیل نکردند تا از تورم حفظ کنند؛ در مقابل آنهایی که این کار را انجام دادند از بابت اینکه سرمایه آنها به طور اسمی چند برابر شده خرسند و خوشحالند.
این خوشحالی و آن افسوس شاید در ظاهر دو روی یک سکه باشد و در دو جهت مخالف حرکت کند اما در حقیقت آنچه امروز بر اقتصاد ایران می گذرد بر معیشت اکثریت آحاد مردم اثر نامطلوب دارد.
اما «توهم پولی» چیست که اکنون در کمین اقتصاد ایران نشسته است؛ توهم پولی زمانی پیش میآید که یک فرد بدون در نظر گرفتن اثر تورم بر زندگی و کاهش قدرت خرید خود، تنها به اتکای افزایش درآمد یا ثروت اسمی خود احساس پولدارتر شدن کند و خرج و مصرف خود را افزایش دهد؛ همانطور که برخی سال گذشته با افزایش قیمت طلا و ارز موج سواری کردند، اکنون ممکن است احساس کنند از توان مالی بهتری نسبت به پارسال برخوردارند.
با این حال بخش بزرگی از جامعه را کسانی تشکیل میدهند که امروز در برابر افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید خود احساس زیان می کنند.
بخش اعظم این گروه را حقوق بگیران اعم از کارکنان بخش های عمومی و کارگران تشکیل میدهند و از این رو فشار افکار عمومی بر نهادهای تصمیم گیر برای حمایت از آنان در برابر کاهش قدرت خرید آنهاست.
در چنین شرایطی به طور حتم سیاست های انقباضی دولتها خوشایند عامه مردم نیست، زیرا حلقه معیشت آنان را تنگ تر می کند و از سوی دیگر تکیه بر سیاست های انبساطی نیز سبب تلاطم در شاخص های کلان اقتصادی چون تورم می شود و اوضاع را بدتر کرده و سیاست گذاران را در مهار شرایط پیش آمده سرگردان می سازد.
توهم پولی به هنگام افزایش دستمزد کارگران نیز اتفاق میافتد؛ از آنجاییکه دستمزدها بخش عمده هزینههای کسبوکار را تشکیل میدهند، افزایش دستمزدها معمولاً به افزایش قیمتها منتهی میشود. کارگرانی که دچار توهم پولی هستند، از دریافت دستمزد بالاتر خوشحال میشوند، درحالیکه با این دستمزد بالاتر، چیزهای کمتری را میتوانند خریداری نمایند.
این موضوع یعنی تعیین دستمزد کارگران در زمان بروز نوسان تورم، در هفته های پایانی سال که تصمیم گیری درباره حداقل حقوق کارگران روی میز شورای عالی کار قرار دارد، اهمیت دوچندان می یابد.
البته پیشتر در قالب بودجه سال آینده افزایش ۲۰ درصدی دستمزد کارکنان دولت در سال آینده به تصویب رسیده بود که ۱۲ درصد کمتر از تورم ۳۲ درصدی اعلامی از سوی مرکز آمار ایران است، اما جامعه کارگری کشور طیف وسیع تری از حقوق بگیران را تشکیل می دهند که اگر تعداد بیمه شدگان تامین اجتماعی را مبنا قرار دهیم، تعداد آنها افزون بر ۱۶ میلیون نفر است.
از این رو، هرگونه تصمیم گیری درباره آینده دستمزد آنان بر سبد معیشت خانوار و شاخص های رفاه اجتماعی همچون خط فقر تاثیرگذار خواهد بود.
آنطور که احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وعده داده، نرخ تورم یکی از شاخص هایی است که در تعیین نرخ حداقل دستمزد کارگران مورد توجه قرار خواهد گرفت.
به گفته او، برای تعیین دستمزد طبق قانون دو شاخص سبد معیشت و نرخ تورم مورد توجه قرار می گیرد اما اینکه چند درصد نزدیک به تورم باشد، محل بحث و تصمیم گیری است.
از آنجا که دهک چهارم جامعه را حداقل بگیران کارگری تشکیل می دهند، متوسط سبد معیشتی این گروه برای یک خانواده ۳.۳ نفره برابر ۲۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است؛ بر این اساس انتظار می رود که نرخ دستمزد در همین بازه قیمتی افزایش یابد.
سعید رحمت زاده در نشست علنی امروز (چهارشنبه، ۱۵ اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی گفت: روزهای پایانی سال، روزهای نگرانی جامعه کارگران عزیز است. وزیر محترم تعاون و کار به شما تذکر میدهیم که نظارت کامل بر تصمیم شورای تعیین حقوق و دستمزد که ملاکها در آن شورا با واقعیتها و نرخهای تورم جامعه فاصله دارد، باید داشته باشید.
نماینده مردم صومعه سرا در مجلس ادامه داد: وزیر محترم راه و شهرسازی به شما تذکر میدهم محور مواصلاتی پیربازار به ضیابر و محور مواصلاتی صومعه سرا به پونل پر از حوادث دلخراش همشهریانم است. از شما انتظار دارم برای تکمیل و تعریض این پروژهها که سالها بر زمین مانده با سرعت تصمیم بگیرید و اعتبارات لازم رو تخصیص دهید.
تاجیک، نماینده کارگران در شورای عالی کار در برنامه سلام صبح بخیر، گفت: با توجه به اطلاعات سازمان آمار، هزینه زندگی کارگران برای سال آینده توسط وزارت کار ۲۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان تعیین گردید که این میزان حداقل ترین میزان دستمزد میباشد.
گسترش نیوز
اقتصاد
بانک و بیمه
امیر خیرخواهان
۱۴۰۳/۱۲/۱۵ ۲۲:۰۰:۰۰
اگر وقت پیگیری همه اخبار را ندارید، فقط یکبار در روز به ما سر بزنید! هر شب ساعت ۲۳:۴۵، زمانی که کمتر از ۱۵ دقیقه تا پایان روز باقی مانده، خلاصهای دقیق و حرفهای از مهمترین اخبار اقتصادی، صنعتی، بورسی، بازار طلا و ارز، خودرو، بانک و بیمه، انرژی و مسکن را در گسترشنیوز بخوانید. اتفاقات مهم ایران و جهان را در کمتر از ۱۰ دقیقه مرور کنید. کلیک کنید و در جریان باشید!
با عبور بازار سرمایه از یک دوره نوسانی در هفتههای اخیر، همه نگاهها به عملکرد بورس در روز چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴ دوخته شده است. آیا شاخص کل توان بازگشت به مدار صعودی را خواهد داشت یا اصلاح قیمتی در نمادهای شاخصساز ادامه مییابد؟
زائران اربعین حسینی (ع) ۱۴۰۴ تا ۲۲ مردادماه برای خرید ۲۰۰ هزار دینار عراق که مبلغ آن به نرخ مرکز مبادله برای هر زائر ایرانی نزدیک به ۱۰ میلیون و ۹۱۹ هزار تومان است، مهلت دارند و زائرانی که به هر دلیلی موفق به این سفر نشوند تا ۳۰ مردادماه فرصت دارند تا ارز خود را به بانک عامل عودت دهند.
بنابر هشدار بانک مرکزی، رمز دوم صرفاً برای انجام تراکنشهای خرید، انتقال وجه و در مجموع برداشت از حساب است و به هیچ عنوان برای واریز وجه به حساب شما لازم نیست. بر همین اساس از تمامی مشتریان شبکه بانکی درخواست میشود نسبت به این موارد حساس بوده و از قرار دادن رمز دوم به سایرین جدا خودداری کنند.
Δ