رشت- مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، از شروع فصل دوم مطالعات باستانشناسی مشترک میان ایران و چین در منظر فرهنگی ماسوله خبر داد.
ولی جهانی در گفتگو با خبرنگار مهر از آغاز فصل دوم مطالعات باستانشناسی مشترک پژوهشگران ایرانی و چینی در منظر فرهنگی ماسوله خبر داد و اظهار کرد: این فصل جدید پژوهشها، پرونده ثبت جهانی این میراث ارزشمند را وارد مرحلهای بسیار مهم و تعیین کننده کرده است.
وی افزود: تمرکز اصلی این مطالعات نوین بر فعالیتهای ذوبآهن اسفنجی و شواهد دوره آهن است که افقهای تازهای را برای مستندسازی، حفاظت و ثبت بینالمللی ماسوله گشوده است.
جهانی ادامه داد: این پروژه مشترک، با همکاری موزه ملی ایران، آکادمی باستانشناسی چین و تحت مجوز پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، با رویکردی بینرشتهای و بهرهگیری از روشهای نوین گاهنگاری مطلق و تطبیقی انجام میشود.
وی هدف از این همکاری را بررسی دقیق فرآیندهای صنعتی و تاریخی ماسوله، به ویژه ذوبآهن اسفنجی و دیگر شواهد باستانشناسی دوره آهن دانست و تأکید کرد: این مطالعات میتوانند اطلاعات ارزشمندی درباره تحولات اقتصادی و صنعتی منطقه ارائه دهند و زمینهساز ارتقای کیفی پرونده ثبت جهانی شوند.
مدیرکل میراثفرهنگی گیلان افزود: علاوه بر تقویت زیرساختهای علمی پرونده ثبت جهانی، این پروژه نمادی از همکاری علمی چندجانبه و مؤثر در حوزه میراثفرهنگی در سطح بینالمللی است و میتواند الگویی موفق برای توسعه پژوهشهای مشترک و تبادل تجربیات در حفاظت از منظرهای تاریخی و صنعتی ایران باشد.
جهانی در پایان ابراز امیدواری کرد: با تکمیل این پژوهشها، امکان بهرهبرداری بهینه و پایدار از ماسوله بهعنوان میراث ملی و جهانی فراهم شده و این اقدامات، جایگاه ایران را در فهرست میراث جهانی یونسکو ارتقا خواهد داد.
یک کارشناس میراث فرهنگی گفت: هنوز در ارتباط با محوطههای باستانی پایشی نشده است که جنگ چه آسیبی به آنها زده است. اگر این موارد را بررسی کردیم باید آن را در سطح بین المللی نیز مطرح کنیم.
رئیس پژوهشکده باستان شناسی گفت: از اداره ثبت آثار تاریخی خواستیم به ثبت محوطهها سرعت دهند و وقتی این کار انجام میشود فهرست آمادهای داریم که باید به یونسکو ارایه شود.
یک باستان شناس با بیان اینکه میراث فرهنگی قلمروی بی دفاع است گفت: آنقدر که شهرداریها میراث را تخریب کردند جنگها این میزان تخریب را در پی نداشتند.
اصفهان-سقاخانهها زمانی از عناصر اصلی بافت اجتماعی شهر بودند؛ اما امروز زیر گرد فراموشی پنهان شدهاند و احیای آنها نیازمند بازخوانی فرهنگی است.
Δ