در این مطلب بیشتر با سیستم مسیریابی GPS آشنا شوید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و به نقل از دیجیاتو، بسیاری از ما این روزها هنگام استفاده از اپلیکیشنهای نقشه و مسیریابی در نقاط مختلفی از ایران با مشکلاتی مانند نمایش موقعیت مکانی نادرست یا پرشهای ناگهانی دست به گریبان شدهایم. در این مطلب قصد داریم به زبان ساده به این ۲ سؤال پاسخ دهیم که این سیستمها چگونه کار میکنند و چه پدیدههایی منجر به اختلال در عملکرد آنها میشود.
آنچه ما عموماً به آن GPS میگوییم، عضوی از خانواده بزرگتری به نام سیستم ماهوارهای ناوبری جهانی (GNSS) است. این سیستمها مجموعهای از ماهوارهها هستند که در مدارهای بسیار دقیقی دور زمین میچرخند. امروزه چندین سیستم GNSS فعال در جهان وجود دارد:
تعیین موقعیت با GNSS براساس اصل ریاضی به نام سهپهلوبندی (Trilateration) کار میکند. در این روش، گیرنده (گوشی هوشمند شما) با اندازهگیری مستقیم فاصله خود از چندین ماهواره، موقعیت دقیقش را محاسبه میکند:
ساعتهای داخل گوشیهای ما به اندازه کافی دقیق نیستند و خطایی کوچک میتواند منجر به صدها کیلومتر خطا در موقعیتیابی شود. ماهواره چهارم به گیرنده اجازه میدهد این خطای زمانی را محاسبه و حذف کند و همزمان، ارتفاع را نیز به دست آورد.
سیگنالهای GNSS که از فاصله ۲۰ هزار کیلومتری به زمین میرسند، بسیار ضعیف هستند و میتوانند بهصورت طبیعی (مانند عبور از جو) یا عمدی دچار اختلال شوند. دو نوع اصلی اختلال عمدی عبارتاند از:
۱. اختلال نویز یا جَمینگ (Jamming)
جمینگ سادهترین و رایجترین نوع اختلال است. در این روش، یک دستگاه فرستنده، سیگنالی قویتر از سیگنال ماهوارهها را روی همان فرکانس ارسال میکند. این سیگنال مزاحم، مانند صدایی بسیار بلند در کتابخانه، عملاً سیگنالهای ضعیف ماهوارهها را «غرق» میکند و مانع رسیدن آنها به گیرنده میشود.
۲. اختلال فریب یا اسپوفینگ (Spoofing)
اسپوفینگ حملهای بسیار پیچیدهتر و خطرناکتر است. در این روش، بهجای قطعکردن سیگنال، سیگنالهای جعلی و ساختگی به سمت گیرنده فرستاده میشود. این سیگنالهای فریبنده، گیرنده را متقاعد میکنند که در موقعیت یا زمان اشتباهی قرار دارد.
سؤال: چرا گوشی هوشمند پیشرفته ما، فریب این سیگنالهای اشتباه را میخورد؟
دلیل اصلی این آسیبپذیری ماهیت خود سیگنالهای GPS است. این سیگنالها باید مسافتی حدود ۲۰ هزار کیلومتر را از فضا طی کنند تا به گوشی شما برسند؛ به همین دلیل در زمان رسیدن به زمین بسیار ضعیف هستند.
در مقابل، دستگاه جمینگ یا اسپوفینگ که نزدیک شما روی زمین قرار دارد، سیگنالی بسیار قویتر را ارسال میکند. گیرنده گوشی شما طبیعتاً سیگنال قویتر را بهجای سیگنال اصلی تشخیص میدهد و سیگنالهای ضعیف و واقعی ماهوارهها را نادیده میگیرد یا نمیتواند از میان نویزها تشخیص دهد. اگرچه فناوریهای جدیدی برای مقابله با این مشکل درحال توسعهاند، بیشتر دستگاههای امروزی همچنان در برابر سیگنال مخربِ قوی آسیبپذیرند.
۳ دلیل اصلی برای افزایش این پدیدهها وجود دارد:
مقابله با این تهدیدات نیازمند استراتژی دفاعی چندلایه است:
درکل سیستمهای ناوبری ماهوارهای، فناوریهای شگفتانگیزی هستند که زندگی مدرن را دگرگون کردهاند اما همانطورکه دیدیم، آسیبپذیر نیز هستند. درک جنبههای فنی نحوه عملکرد این سیستمها و ماهیت اختلالاتی مانند جمینگ و اسپوفینگ، اولین قدم برای فهمیدن دنیای پیچیده ناوبری در عصر دیجیتال است.
۵۸۳۲۳
محققان امنیتی خبر کشف ۳ آسیبپذیری مهم در تراشه بلوتوث، Airoha، را منتشر کردهاند. این تراشه در هدفونها، میکروفونها و اسپیکرهای بیسیم برندهایی ازجمله سونی و JBL استفاده شده است.
در جریان جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران، جستوجوی واژه «ایران» با رشد چشمگیر ۳۶۰ درصدی مواجه شد و پلتفرمهای ویدیویی مانند آپارات شاهد افزایش قابلتوجهی در بازدید کاربران بودند.
سیلیکون ولی به میدان جنگ تبدیل شده است. نه جنگی از جنس کد و الگوریتم، بلکه از جنس پول، قدرت و خیانت. ایلان ماسک، مارک زاکربرگ و سم آلتمن حالا دیگر فقط دنبال ساخت هوش مصنوعی نیستند؛ آنها میخواهند آینده را کنترل کنند و حاضرند برای آن هرکاری کنند.
نوآوری و خلاقیت یکی از ویژگیهای اصلی محصولات ناتینگ است و Nothing Phone ۳ نیز از این قاعده مستثنی نیست.
Δ