ردمی توربو ۴ بهعنوان اولین گوشی میانردهی مجهز به دیمنسیتی ۸۴۰۰، احتمالاً عملکردی در سطح گوشیهای پرچمدار ارائه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و براساس گزارش زومیت، دیمنسیتی ۸۴۰۰ مدیاتک رسماً معرفی شد. این سیستم-روی-چیپ (SoC) اولین تراشهی اندرویدی میانردهی جهان محسوب میشود که از طراحی All Big Core بهره میبرد؛ استراتژیای که قبلاً در تراشهی پرچمدار دیمنسیتی ۹۳۰۰ استفاده شده است.
طبق اعلام شیائومی، ردمی توربو ۴ اولین گوشی هوشمندی خواهد بود که به تراشهی دیمنسیتی ۸۴۰۰ مجهز میشود. به بیان بهتر، این دستگاه از دیمنسیتی ۸۴۰۰ اولترا بهره خواهد برد؛ زیرا شیائومی معمولاً از نسخههای سفارشیشدهی تراشههای مدیاتک با پسوند اولترا در گوشیهای هوشمندش استفاده میکند.
ردمی میگوید توربو ۴ احتمالاً در اوایل ژانویه (نیمه دوم دی ۱۴۰۳) بهطور رسمی معرفی خواهد شد. علاوهبر این، انتظار داریم این مدل از گوشی شیائومی در اوایل سال ۲۰۲۵ در دسترس خریداران قرار گیرد.
ردمی توربو ۴ ابتدا در بازار چین عرضه خواهد شد و در بازارهای جهانی احتمالاً با نامهای پوکو F7 یا پوکو X7 پرو فروخته خواهد شد. درحالحاضر، نام نهایی این گوشی تأیید نشده است؛ اما میدانیم این میانردهی قدرتمند قطعاً در بازارهای بینالمللی عرضه خواهد شد.
دیمنسیتی ۸۴۰۰ بهلطف بهرهگرفتن از طراحی All Big Core میتواند سلطهی اسنپدراگون ۷ پلاس نسل ۳ را دچار مشکل کند. تراشه کوالکام از مدتی قبل در اکثر گوشیهای میانرده استفاده میشود. انتظار داریم تراشهی میانردهی جدید مدیاتک عملکردی در سطح تراشههای پرچمدار را برای گوشیهای میانرده به ارمغان بیاورد.
۲۲۷۲۲۷
معاون اول رئیس جمهور در جلسه ستاد توسعه علوم و فناوری افتا، با بیان اینکه بومیسازی فناوری سایبری یک ضرورت است، بر تدوین نقشه راه امنیت سایبری تأکید کرد.
رندرهای جدید، نمای دقیقتری از طراحی احتمالی مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۷ ارائه میدهند؛ تغییراتی که شامل جابهجایی لوگو اپل و بازطراحی سیستم مگسیف میشود.
«جک دورسی»، همبنیانگذار توییتر و مدیرعامل شرکت بلاک، از پروژه جدیدش به نام Bitchat پرده برداشت. این اپلیکیشن پیامرسان با استفاده از شبکههای مش بلوتوث به کاربران امکان میدهد تا کاملاً غیرمتمرکز، امن و بدون نیاز به اینترنت یا هرگونه سرور مرکزی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این فناوری میتواند در شرایطی مانند قطعی اینترنت بسیار کاربردی باشد.
شرکت ایرباس با کسب مجوز برای تغییرات در بخش آوانیکس هواپیماهای خانواده A۳۲۰، در حال توسعه و گسترش فناوری «تاکسیبات» است؛ یک یدککش هیبرید الکتریکی که به کمک آن هواپیما بدون نیاز به روشن شدن موتور، روی باند حرکت میکند و به این ترتیب مصرف سوخت و انتشار آلایندهها به شدت کاهش مییابد.
Δ