سعید فتاحی گفت: اگر یک کارگر با عنوان «استادکار برق» کار کرده باشد، اما به عنوان «کارگر ساده» ثبت شده باشد، در زمان درخواست بازنشستگی با مشکلاتی مواجه میشود و تأمین اجتماعی نیز هیچ مدرکی برای ارایه عناوین شغلی واقعی آن کارگر ارائه نمیدهد. این موضوع باعث میشود که کارگران نتوانند به راحتی درخواست بازنشستگی دهند و در نهایت، این مسائل به ضرر کارگران تمام میشود.
معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی به تازگی از اصلاح بخشنامه عناوین شغلی و تعیین دستمزد سوابق ناشی از کمیته های احتساب سوابق و صدور و ابلاغ بخشنامه جدید خبر داده و گفته: سیستم متمرکز ادعای اشتغال به منظور مدیریت و اجرای آرای مراجع حل اختلاف کار درخصوص احتساب سوابق و شغل و همچنین محاسبه مکانیزه مابهالتفاوت حق بیمه ناشی از اصلاح عناوین شغلی به زودی راهاندازی خواهد شد.
سید سعید فتاحی (مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران) در این رابطه میگوید: این اصلاحیه چندان به درد کارگران نمیخورد. متأسفانه، مشکل اصلی در ارتباط با عناوین شغلی کارگران در سازمان تأمین اجتماعی این است که در گذشته این سازمان به جای بررسی عناوین اصلی طبق فعالیت شغلی کارگران، تنها به ثبت عناوین شغلی که کارفرمایان ارائه میدادند، توجه میکرد. در حال حاضر، این موضوع به ویژه برای کارگران مشاغل سخت و زیانآور مشکلساز شده است، زیرا بسیاری از کارفرمایان به منظور کاهش هزینههای بیمه، عناوین شغلی با دستمزد پایین را به اشتباه ثبت کردهاند.
وی گفت: در گذشته، عناوین شغلی کارگران به صورت غیرواقعی مانند «کارگر ساده» یا «سایر کارگران»، «کارگر متفرقه» ثبت میشد، در حالی که بسیاری از آنها در مشاغل تخصصی و سخت و زیانآور کار میکردند. به همین دلیل، اکنون کارگران برای اثبات سابقه شغلی و درخواست بازنشستگی با عنایت به کار با پیمانکاران مختلف وعدم دسترسی به مدارک شغلی خود با مشکلات جدی مواجه هستند.
فتاحی ادامه داد: اگر یک کارگر با عنوان «استادکار برق» کار کرده باشد، اما به عنوان «کارگر ساده» ثبت شده باشد، در زمان درخواست بازنشستگی با مشکلاتی مواجه میشود و تأمین اجتماعی نیز هیچ مدرکی برای ارایه عناوین شغلی واقعی آن کارگر ارائه نمیدهد. این موضوع باعث میشود که کارگران نتوانند به راحتی درخواست بازنشستگی دهند و در نهایت، این مسائل به ضرر کارگران تمام میشود.
این فعال کارگری گفت: از این رو لازم است که سازمان تأمین اجتماعی بهگونهای عمل کند که عناوین شغلی کارگران را به درستی ثبت و مورد بررسی قرار دهد و با کارفرمایان همکاری کند تا مشکلات موجود حل شود.
وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی عناوین شغلی قبل از سال ۹۵ را نمیدهد. در حالیکه باید از همان ابتدایِ انجامِ کارهای بازنشستگی، تأمین اجتماعی، عناوین شغلیِ کارگر را از بدو ورود به کار به او بدهد تا کارگر با اطمینان خاطر بیشتری به دنبال کارهای بعدی برود. چون کارگر نمیداند تأمین اجتماعی چه عنوانی برای او دریافت کرده است، در نتیجه ممکن است در ادامه دچار مشکل شود و مجبور شود مسیری که رفته را دوباره طی کند.
فتاحی بیان کرد: حتی اگر کارگر بعد از طی این مراحل بتواند عنوان شغلی خود را اثبات کند که احتمالش ضعیف است، کارفرما باید مابهالتفاوت مورد نظر را پرداخت کند و اگر کارفرما راضی به انجام این کار نشود، کارگر یا خود باید پرداخت کند و یا از قید بازنشستگی زودهنگام بگذرد
مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران گفت: از سازمان تأمین اجتماعی درخواست داریم که عناوین شغلی گذشته کارگران را اعلام کنند تا کارگران به خاطر عناوین شغلی دچار مشکل نشوند. تأمین اجتماعی باید از گذشته صرف نظر کند و عناوین شغلی کارگران را بدهند تا برای کارگر بیشتر از این ظلم نشود و از اینجا به بعد نسبت به کنترل عناوین شغلی با بازرسی و دقت نظر بیشتر اقدام نماید. متأسفانه، بسیاری از کارگران به دلیل این مسائل در سطح کشور ماندهاند و نمیتوانند بازنشست شوند.
وی تاکید کرد: این مشکل ناشی از قصور سازمان تأمین اجتماعی و کارفرمایان است که از بدو استخدام، عناوین شغلی صحیح را ثبت نکردهاند. اما حالا کارگران باید هزینهی این اشتباه را بدهند. در واقع تامین اجتماعی برای آنکه جیب خود را پُر کند، چنین تصمیماتی گرفته و با کارگران مشاغل سخت و زیانآور همراهی نمیکند.
بازار طلا و سکه ایران با جهش چشمگیر قیمتها در هفته گذشته، تحت تأثیر افزایش ۷۰ دلاری اونس جهانی طلا و رشد نرخ ارز داخلی، شاهد تغییرات قابلتوجهی بود. اما با فرارسیدن تعطیلات تاسوعا و عاشورا، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران پیشبینی میکند که بازار هفته آینده آرام و با نوسانات جزئی همراه خواهد بود. آیا این ثبات ادامهدار خواهد بود یا رکود بازار عمیقتر میشود؟
ایران با تکیه بر شبکههای مالی غیررسمی، تحریمهای سنگین آمریکا را دور زده و تجارت ۸۰ میلیارد دلاری خود را حفظ کرده است. اما با تهدیدات جدید دولت ترامپ علیه این شبکهها، ایران به دنبال راهکارهای هوشمندانهای برای تقویت همکاری با چین، روسیه و هند است. آیا این استراتژی اقتصاد ایران را در برابر فشارهای غرب بیمه خواهد کرد؟
در روز عاشورا که بازار رسمی طلا و ارز تعطیل بود، قیمتها اما آرام نگرفتند. نوسان دلار و اونس جهانی باعث شد نرخ طلا و سکه در بازارهای آنلاین جهش پیدا کند. از سکه امامی با حباب سنگین ۱۲ میلیونی تا نیمسکه با حباب بیسابقه، بازار زیر سایه تعطیلی هم داغ بود!
بانک مرکزی ایران اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا ۱۱ تیرماه، بیش از ۱۳.۵ میلیارد دلار برای تأمین نیازهای وارداتی کشور، از کالاهای اساسی و دارو گرفته تا بخشهای تجاری و خدماتی، تخصیص داده شده است؛ رکوردی که نشاندهنده تلاش برای پشتیبانی از اقتصاد در برابر فشارهای خارجی است.
Δ