سعید فتاحی گفت: اگر یک کارگر با عنوان «استادکار برق» کار کرده باشد، اما به عنوان «کارگر ساده» ثبت شده باشد، در زمان درخواست بازنشستگی با مشکلاتی مواجه میشود و تأمین اجتماعی نیز هیچ مدرکی برای ارایه عناوین شغلی واقعی آن کارگر ارائه نمیدهد. این موضوع باعث میشود که کارگران نتوانند به راحتی درخواست بازنشستگی دهند و در نهایت، این مسائل به ضرر کارگران تمام میشود.
معاون بیمهای سازمان تامین اجتماعی به تازگی از اصلاح بخشنامه عناوین شغلی و تعیین دستمزد سوابق ناشی از کمیته های احتساب سوابق و صدور و ابلاغ بخشنامه جدید خبر داده و گفته: سیستم متمرکز ادعای اشتغال به منظور مدیریت و اجرای آرای مراجع حل اختلاف کار درخصوص احتساب سوابق و شغل و همچنین محاسبه مکانیزه مابهالتفاوت حق بیمه ناشی از اصلاح عناوین شغلی به زودی راهاندازی خواهد شد.
سید سعید فتاحی (مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران) در این رابطه میگوید: این اصلاحیه چندان به درد کارگران نمیخورد. متأسفانه، مشکل اصلی در ارتباط با عناوین شغلی کارگران در سازمان تأمین اجتماعی این است که در گذشته این سازمان به جای بررسی عناوین اصلی طبق فعالیت شغلی کارگران، تنها به ثبت عناوین شغلی که کارفرمایان ارائه میدادند، توجه میکرد. در حال حاضر، این موضوع به ویژه برای کارگران مشاغل سخت و زیانآور مشکلساز شده است، زیرا بسیاری از کارفرمایان به منظور کاهش هزینههای بیمه، عناوین شغلی با دستمزد پایین را به اشتباه ثبت کردهاند.
وی گفت: در گذشته، عناوین شغلی کارگران به صورت غیرواقعی مانند «کارگر ساده» یا «سایر کارگران»، «کارگر متفرقه» ثبت میشد، در حالی که بسیاری از آنها در مشاغل تخصصی و سخت و زیانآور کار میکردند. به همین دلیل، اکنون کارگران برای اثبات سابقه شغلی و درخواست بازنشستگی با عنایت به کار با پیمانکاران مختلف وعدم دسترسی به مدارک شغلی خود با مشکلات جدی مواجه هستند.
فتاحی ادامه داد: اگر یک کارگر با عنوان «استادکار برق» کار کرده باشد، اما به عنوان «کارگر ساده» ثبت شده باشد، در زمان درخواست بازنشستگی با مشکلاتی مواجه میشود و تأمین اجتماعی نیز هیچ مدرکی برای ارایه عناوین شغلی واقعی آن کارگر ارائه نمیدهد. این موضوع باعث میشود که کارگران نتوانند به راحتی درخواست بازنشستگی دهند و در نهایت، این مسائل به ضرر کارگران تمام میشود.
این فعال کارگری گفت: از این رو لازم است که سازمان تأمین اجتماعی بهگونهای عمل کند که عناوین شغلی کارگران را به درستی ثبت و مورد بررسی قرار دهد و با کارفرمایان همکاری کند تا مشکلات موجود حل شود.
وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی عناوین شغلی قبل از سال ۹۵ را نمیدهد. در حالیکه باید از همان ابتدایِ انجامِ کارهای بازنشستگی، تأمین اجتماعی، عناوین شغلیِ کارگر را از بدو ورود به کار به او بدهد تا کارگر با اطمینان خاطر بیشتری به دنبال کارهای بعدی برود. چون کارگر نمیداند تأمین اجتماعی چه عنوانی برای او دریافت کرده است، در نتیجه ممکن است در ادامه دچار مشکل شود و مجبور شود مسیری که رفته را دوباره طی کند.
فتاحی بیان کرد: حتی اگر کارگر بعد از طی این مراحل بتواند عنوان شغلی خود را اثبات کند که احتمالش ضعیف است، کارفرما باید مابهالتفاوت مورد نظر را پرداخت کند و اگر کارفرما راضی به انجام این کار نشود، کارگر یا خود باید پرداخت کند و یا از قید بازنشستگی زودهنگام بگذرد
مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران گفت: از سازمان تأمین اجتماعی درخواست داریم که عناوین شغلی گذشته کارگران را اعلام کنند تا کارگران به خاطر عناوین شغلی دچار مشکل نشوند. تأمین اجتماعی باید از گذشته صرف نظر کند و عناوین شغلی کارگران را بدهند تا برای کارگر بیشتر از این ظلم نشود و از اینجا به بعد نسبت به کنترل عناوین شغلی با بازرسی و دقت نظر بیشتر اقدام نماید. متأسفانه، بسیاری از کارگران به دلیل این مسائل در سطح کشور ماندهاند و نمیتوانند بازنشست شوند.
وی تاکید کرد: این مشکل ناشی از قصور سازمان تأمین اجتماعی و کارفرمایان است که از بدو استخدام، عناوین شغلی صحیح را ثبت نکردهاند. اما حالا کارگران باید هزینهی این اشتباه را بدهند. در واقع تامین اجتماعی برای آنکه جیب خود را پُر کند، چنین تصمیماتی گرفته و با کارگران مشاغل سخت و زیانآور همراهی نمیکند.
بر اساس مصوبه کارگروه تعاملپذیری و طبق اعلام بیمه مرکزی، از امروز اول خرداد ماه ۱۴۰۴، صدور بیمهنامه در تمامی رشتههای بیمهای برای بیمهگذاران حقیقی تنها با استعلام موفق کدپستی از سامانه ملی املاک و اسکان امکانپذیر است.
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
Δ