پس از چهار روز روند منفی، بورس امروز تغییر مسیر داد. یک کارشناس بورسی بر این باور است که تردید و نگرانی سرمایهگذاران موجب بلاتکلیفی بازار شده است.
شاخص کل بورس تهران پس از چهار روز کاهش، امروز توانست رشد کند و با افزایش ۰.۴۶ درصدی، روندی مثبت را به ثبت برساند. این صعود در حالی رخ داد که شاخص های هموزن و فرابورس نیز همزمان سبزپوش شدند. با این حال، بازار همچنان با فشار خروج نقدینگی مواجه است و برای پنجمین روز متوالی شاهد خروج سرمایه از بورس بودیم. مجموع خروج پول در این پنج روز به ۲۷۰۰ میلیارد تومان رسیده که نشاندهنده احتیاط سرمایه گذاران و عدم اطمینان آنها نسبت به شرایط بازار است. ارزش معاملات خرد امروز ۷۳۹۰ میلیارد تومان ثبت شد که ۱۶ درصد کمتر از میانگین معاملات بهمنماه است. این موضوع بیانگر کاهش حجم دادوستدها و انتظار معامله گران برای مشخص شدن روند بازار در روزهای آینده است.
برخی کارشناسان معتقدند که رشد امروز شاخص با کمک شاخصسازی انجام شده و بازار هنوز در شرایطی نیست که بتوان از بازگشت پایدار آن اطمینان حاصل کرد. با این حال، همین افزایش توانست امیدها را برای حفظ سطح حمایتی ۲ میلیون و ۷۵۰ هزار واحدی شاخص کل زنده نگه دارد. باید دید که در معاملات فردا، بورس چه مسیری را در پیش خواهد گرفت و آیا میتواند این سطح را حفظ کند یا خیر.
محمدرضا اعلمی – کارشناس بازارسرمایه گفت: دیروز شاخص کل بازار حدود چهل هزار واحد منفی بود و به نظر می رسید که امروز حمایت دو میلیون و هفتصد و سی و چهار هزار واحد را از دست بدهد، اما بازگشایی برخی نماد شرکت های محصولات شیمیایی به کمک شاخص کل آمدند و سبب مثبت شدن امروز بازارسرمایه شدند.
وی در ادامه افزود: همچنان میزان عرضه ها در گروه های فلزات اساسی و خودرویی ها پا برجا ماند و توان شاخص کل را برای صعود با اما و اگر روبرو ساخت؛ همچنین روند کلی بازار رنج است و احتمالا برای فردا شاهد یک بازار متعادل خواهیم بود.
این فعال بازار سرمایه تصریح کرد: بازار بر سر دوراهی فتح شاخص کل سه میلیون واحدی یا سقوط تا سقف قبلی خود یعنی شاخص دو میلیون و پانصد و چهل و هشت هزار واحدی قرار دارد.
به گفته اعلمی؛ برطرف شدن برخی ریسکهای سیستماتیک همچون کاهش نرخ بهره بانکی سبب قوت بازار و جذاب شدن برخی بازارهای موازی همچون طلا سبب تضعیف بازار سرمایه شدهاند.
این تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: به نظر می رسد در صورت کاهش قیمت طلای جهانی و کنترل قیمت دلار داخلی و نهایتا رنج شدن قیمت طلای داخلی سبب جذاب تر شدن بازارسرمایه شود، ولی همچنان مشکل اساسی بازارسرمایه ما کاهش نقدشوندگی سهام های بازار هست؛ این موضوع می تواند به لحاظ علم مالی رفتاری یکی از دلایل مهم عدم ورود پول به بازارسرمایه باشد.
وی در نهایت گفت: ترس از گرفتار شدن در صف های فروش، احتیاط را برای ورود پول زیاد می کند؛ از این رو در حال حاضر شاهد یک بازار رنج و بیتصمیم هستیم .
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ