بنابراین، انتظارات مردم از نمایندگانشان در مجلس افزایش یافته است تا در پی افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش ریالی یارانه نقدی، شاهد افزایش مبلغ یارانه در سال آینده باشند. این انتظار در روز بررسی بخش مربوط به یارانه در صحن علنی مجلس مورد بحث قرار گرفت.
بنابراین، انتظارات مردم از نمایندگانشان در مجلس دو چندان شد تا بلکه همسو با افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش ریالی یارانه نقدی، شاهد افزایش مبلغ یارانه در سال آینده باشند. انتظاری که در روز بررسی بخش مربوط به یارانه در صحن علنی مجلس به آن پرداخته شد.
نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند در این باره دو محور یارانهای را به تصویب برسانند. نخست، موافقت با اینکه در صورت درخواست سرپرستان خانوار مشمول یارانه نقدی برای تغییر شیوه پرداخت از نقدی به کالابرگ، استفاده از مبالغ کالابرگ الکترونیکی برای این سرپرستان، به صورت داوطلبانه مجاز است. مصوبه که مشخصاً خبری از تغییر مبلغ یارانه نداشت و صرفاً اجازه تغییر در شیوه استفاده از یارانه واریزی بود.
دومین تصمیم و مصوبه مجلس، حذف افراد پردرآمد از لیست یارانه بگیران بود. بر این اساس، مجلس شورای اسلامی، دولت را مکلف کرد در راستای کاهش فقر مطلق (یکی از اهداف برنامه هفتم) از محل منابع حاصل از حذف یارانه دهکهای هشتم، نهم و دهم، ماده ۴۵ قانون مالیات بر ارزش افزوده و بازنگری در سیاستهای حمایتی نقدی و غیرنقدی، حداقل به میزان ۴۰ هزار میلیارد تومان بسته حمایت از معیشت محرومین شامل حمایت از حداقل ۴۰۰ هزار خانوار دچار فقر شدید غیر تحت پوشش نهادهای حمایتی که بر اساس نیازمندیابی فعال با مشارکت خیرین و سازمانهای مردمنهاد شناسایی میشوند و همچنین افزایش اعتبار کالابرگ خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی یا عضویت دهک پایین درآمدی را از خردادماه ۱۴۰۴ اجرایی نماید.
بنابراین، به طور خلاصه، با مصوبه اخیر مجلس برای بودجه ۱۴۰۴، سال آینده یارانه بگیران دهکهای هشتم و نهم (دهک دهم پیشتر از لیست یارانه بگیران حذف شده است) از لیست یارانه بگیران حذف و مبلغ بدست آمده صرف حمایت از حداقل ۴۰۰ هزار خانوار با فقر شدید میشود.
در نتیجه سال آینده واریز یارانه نقدی ۳۰۰ هزار تومانی برای گروهی از مردم قطع و برای دهک محروم و دارای فقر شدید با افزایشی همراه میشود و انتظار میرود که برای این گروه، مبلغ یارانه بیش از ۴۰۰ هزار تومان باشد.
این تغییرات که باید به تأیید شورای نگهبان نیز برسد در شرایطی است که همچنان افرادی در دهکهای میانی با وجود افزایش تورم و فشارهای اقتصادی و هزینهای، یارانه نقدی ۳۰۰ هزار تومانی را همچون سال ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ بدون یک ریال تغییر دریافت خواهند کرد و شاید تنها امتیازی که مجلس برای آنها در نظر گرفته است، امکان تغییر از شیوه نقدی و به کالابرگ است. پیشنهادی که میتواند با در نظر گرفتن تخفیفات فروشگاهی برای داوطلبان طرح کالابرگ، اندکی جذاب و اقتصادی شود.
همه این تصمیمات در حالی است که چندی قبل نمایندگان مردم در مجلس به پیشنهاد دولت چهاردهم برای افزایش حداقل ۳۵ درصدی بهای کالاهای اساسی و دارو از ابتدای سال آینده رای مثبت دادند تا این کالاها با دلار ترجیحی به نرخ ۳۸۵۰۰ تومان وارد کشور شود. نرخی که در مقایسه با وضعیت کنونی، ۳۵ درصدی بیشتر است و مسلما آثار تورمی بر دخل و خرج مردم به دنبال دارد.
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ