رئیس پژوهشکده باستان شناسی گفت: از اداره ثبت آثار تاریخی خواستیم به ثبت محوطهها سرعت دهند و وقتی این کار انجام میشود فهرست آمادهای داریم که باید به یونسکو ارایه شود.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست محوطههای باستان شناسی در زمان جنگ و منازعات امروز در خانه تاریخی پروین اعتصامی برگزار شد.
در این نشست معصومه مصلی رئیس پژوهشکده باستان شناسی گفت: ما منازعات را در این نشست اتفاقات جنگی در نظر میگیرم محوطههای باستان شناسی هم محوطههایی هستند که مانند تپهها در فضای باز قرار دارند. جنگ ۱۲ روزه تلنگری بود که به ما بگوید در کجا قرار دادیم یکی از بحرانها منازعات است. یک نوع تخریب طبیعی که کشور ما با آن زیاد مواجه بوده سیل و آتش سوزی است. شکل حرکت ما در مقابل حفاظت از آنها باید برای همه این محوطهها باشد و شاید باید سرعت مان را بالا ببریم.
وی گفت: تا جایی که من میدانم در ۱۲ روز اخیر اتفاق خاصی برای هیچکدام از بناها و محوطهها پیش نیامده است. چیزی که خیلی مهم است داشتن سپر آبی است. تمام محوطهها و بناهای کشورهای دیگر با موقعیتی که دارند تحت پوشش سپر آبی قرار میگیرند لازم است که ایران هم در این زمینه ورود کند. ما نیاز داریم که کارگاههای آموزشی برای مردم و نظامیان داشته باشیم.
مصلی گفت: الان دیگر جنگ زمینی نداریم. خیلی اوقات سایبری یا هوایی است. جنگهای زمینی علاوه بر تخریب بناها و محوطهها، غارت از بناها را هم در پی دارد. یکی از راهکارهای آن، آموزش مردم برای مراقبت از این بناها و برابر چپاول هاست. نیاز است که وزارت میراث فرهنگی با فناوریهای جدید اسکنهای سه بعدی از محوطهها داشته باشد تا اگر هر کدام از آنها آسیب دید اطلاعات کاملی از آنها داشته باشیم و حتی بازسازی کنیم. همچنین ثبت ملی این محوطهها بسیار مهم است.
وی ادامه داد: از اداره ثبت آثار تاریخی خواستهایم که به ثبت محوطهها سرعت بدهند وقتی این کار انجام میشود فهرست آمادهای داریم که باید آن را به یونسکو ارائه کنیم.
ما باید هر روز به روز شویم و کلاسهای آموزشی مدام برگزار شود و به جایی برسیم که هر فرد ایرانی یک نگهبان برای آثار تاریخی شود.
یک کارشناس میراث فرهنگی گفت: هنوز در ارتباط با محوطههای باستانی پایشی نشده است که جنگ چه آسیبی به آنها زده است. اگر این موارد را بررسی کردیم باید آن را در سطح بین المللی نیز مطرح کنیم.
یک باستان شناس با بیان اینکه میراث فرهنگی قلمروی بی دفاع است گفت: آنقدر که شهرداریها میراث را تخریب کردند جنگها این میزان تخریب را در پی نداشتند.
اصفهان-سقاخانهها زمانی از عناصر اصلی بافت اجتماعی شهر بودند؛ اما امروز زیر گرد فراموشی پنهان شدهاند و احیای آنها نیازمند بازخوانی فرهنگی است.
اصفهان- مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان از آغاز عملیات مرمت گنبد تاج الملک مسجد جامع عظیم و تاریخی اصفهان خبرداد.
Δ