نخستین شماره ماهنامه داخلی مجموعه فرهنگی تاریخی با عنوان «جهان نما» در فروردینماه سال ۱۴۰۴ منتشر شد.
به گزارش میراث آریا، ماهنامه «جهان نما» در ۴۰ صفحه، با هدف معرفی ظرفیتها، آثار برجسته، فعالیتها، گزارشهای آماری و تحلیلی و نیز ارائه دیدگاههای تخصصی در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و موزهداری در اختیار علاقهمندان، پژوهشگران و فعالان این حوزه قرار گرفته است.
در بخش «یادداشتهای ترویجی»، مطالبی از جمله یادداشت وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با محوریت دیپلماسی و اقتصاد گردشگری و نیز یادداشتی از مدیر مجموعه درباره اهمیت کاخ صاحبقرانیه و ضرورت بازگشایی آن منتشر شده است.
در بخش «نیاوران به روایت آمار»، آمار بازدیدهای نوروزی و حضور گردشگران خارجی در مجموعه، بهصورت تحلیلی ارائه شده است.
بخش «بولتن خبری مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران» نیز گزارشی از بازدیدهای مقامات رسمی از جمله وزیر میراث فرهنگی و سید محمد بهشتی به همراه فعالیتها و نمایشگاههای نوروزی برگزار شده در مجموعه را دربرمیگیرد.
در بخش «هر موزه یک اثر»، آثاری چون تندیس فیگورهای سوارکاران مدرسه سوارکاری اسپانیا، کتاب شاهنامه فردوسی، تابلو جشن آش پزان، مراسمی از دربار ناصری و اثر نقاشی هنرمند برجسته پل گوگن معرفی شدهاند.
بخش «یادداشتهای تخصصی» نیز با تمرکز بر مفاهیمی چون بازاندیشی در رویکردهای موزهداری، دیجیتالسازی برای تحول گردشگری فرهنگی، و تحلیل معماری کوشک احمدشاهی با تأکید بر نقش استاد عبدالمجید اَبراهم، فرصتی برای تأمل علمی و پژوهشی در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
ماهنامه داخلی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، با رویکردی علمی، تخصصی و اطلاعرسانی، تلاشی در راستای ارتقای جایگاه این مجموعه ارزشمند در ساحت فرهنگ، هنر و گردشگری کشور است.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ