یکی از شهرهای جنوبی ایران آبادان است که ویژگیهای متمایز آن، ازجمله برخورداری از پالایشگاه نفت، قرارگیری در مرز عراق و راهبردیبودن موقعیت آن، اهمیت بسیاری دارد. همین نکات باعث شده است که تمرکز بر این شهر بیشتر شود و شمار جاذبههای تاریخی آن رو به افزایش بگذارد. البته، جاذبههای تاریخی فقط نمونههایی از جاهای دیدنی آبادان هستند و نباید از جاذبههای طبیعی آن مثل رودخانه، ساحل و جزیره چشمپوشی کرد. نوشتار حاضر مطلب خوبی برای آشنایی شما با انواع جاذبههای طبیعی و تاریخی این منطقه است.
آبادان شهری است که وقایع تاریخی بسیاری از سر گذرانده و شاهد جنگها و کشمکشهای میان دولتهای همسایه بوده است. به همین دلیل، جاذبههای تاریخی آن پرشمارند. در ادامه، تعدادی از آنها را معرفی میکنیم:
شهر آبادان شهری نفتخیز است و بخشی از اقتصاد کشور وابسته به آن است. بر همین اساس، شرکت نفت ایران و انگلیس در سال ۱۲۹۱ خورشیدی، پالایشگاه نفتی در آن بنا کرد که یکی از بزرگترین پالایشگاههای نفت ایران محسوب میشود. ظرفیت این پالایشگاه هماکنون روزانه در حدود ۵۰۰هزار بشکه نفت است.
در هفتکیلومتری ضلع شرقی آبادان، میان دو رودخانهی اروند و بهمنشیر و در روستایی به نام طرةالخضر، بقعهای به نام مقام خضر نبی جلب توجه میکند. این بقعه در سال ۱۵۱۴ میلادی بنا شده و گنبدهای آن به رنگهای سبز و سفید از دور نمایان است.
انواع موزهها نیز جزو جاهای دیدنی آبادان محسوب میشوند و موزه تنوع زیستی یکی از آنهاست. در این موزه، گونههای مختلفی از جانداران این منطقه به معرض نمایش گذاشته شدهاند. در ادامه، شماری از این گونهها را معرفی میکنیم:
بنای موزه آبادان که به سبک معماری سنتی ایران ساخته شده، بنایی متعلق به دورهی پهلوی است. در این موزه، اشیای مختلفی از دورههای پیش از اختراع خط و دوره پیش از میلاد مسیح تا دوره قاجار نگهداری میشوند. تعدادی از آثار موزه نیز متعلق به هنرمندان کارگاههای هنری سنتی است و تاریخ آبادان را به نمایش میگذارند.
در دورهی رضاشاه پهلوی و در سال ۱۳۱۰ خورشیدی، یکی از تاجران کشور هندوستان سینمایی در کشورمان بنا کرد که به نام سینما شیرین شهرت یافت. ساختمان این سینما گنجایش ۷۰۰ نفر را دارد. البته، بعد از جنگ جهانی دوم، دو طبقهی دیگر به آن اضافه شده و بدین ترتیب، به یکی از بزرگترین سینماهای ایران تبدیل گشته است. هماکنون، این ساختمان یکی از آثار ثبت ملی است.
یکی دیگر از بناهای تاریخی آبادان سینما نفت است که نمایی بهشکل شیر نشسته دارد. تاریخ شروع ساخت این سینما به پیش از جنگ جهانی دوم برمیگردد. این در حالی است که بنای مزبور در سال ۱۳۲۳ خورشیدی و پس از جنگ، با نام سینما تاج فعالیت خود را آغاز کرد. بعدها، نام آن را به سینما نفت تغییر دادند.
در سال ۱۳۰۰ خورشیدی، تعدادی از مسلمانان سنیمذهب شبهقارهی هند خواستار ساخت مسجدی در نزدیکی مرز عراق و در کنار اروندرود بودند. آنها از مهاجران رنگون محسوب میشدند که پایتخت کشوری در جنوب شرقی آسیا به نام میانمار است. بدین ترتیب، مسجد بناشده به نام مسجد رنگونیها شهرت یافت. این بنا که به سبک معماری شبهقارهی هند ساخته شده است، با گچبریهای برجسته و آرایههای سیمانی شناخته میشود. بنای مزبور دارای شبستان و حیاط اصلی است.
یکی از دیدنیهای آبادان که شکوه آن زبانزد خاص و عام است، کلیسای سورت گاراپت یا کلیسای ارامنه آبادان است که مشخصات آن در سردر ورودی شرقی آن درج شده است. این کلیسا با طراحی زیبا، ستونهای برنزی و گنبدهای مخروطیشکل و نیز همجواری با مسجد بهبهانیها شهرت بسیاری دارد.
در جنوب شرقی آبادان، در منطقهی شطیط و بالاتر از اروندکنار، گورستانی قرار دارد که تعدادی از ارمنیهای ساکن آبادان در آن مدفون شدهاند. مساحت این گورستان ۱۵۰۰ متر است و ۳۲۰ مقبره در داخل آن وجود دارد. جالب اینکه روی هر مقبره بهجای سنگ قبر، قالبهای سیمانی قرار گرفته و مشخصات فرد دفنشده به زبان ارمنی روی آن نوشته شده است.
یکی از بازارهای قدیمی آبادان که متعلق به سال ۱۳۰۰ خورشیدی است، بازار کویتیهاست که مهاجران کویتی آن را بنا کردهاند. این بازار پس از ساخت، به یکی از مرکزهای تجاری مهم آبادان تبدیل شده است که انواع پوشاک و لوازم آرایشی و بهداشتی و… در آن به فروش میرسند. قیمت کالاها در این بازار نسبت به سایر نقاط کشورمان کمتر و تنوع آنها بیشتر است. بازار کویتیها جزو جاهای دیدنی آبادان محسوب میشود و همهساله گردشگران بسیاری از آن بازدید میکنند.
بازار کویتیها تنها بازار قدیمی آبادان محسوب نمیشود و بازارهای دیگری نیز در این شهر فعالاند. در زیر، نام برخی از آنها را ذکر میکنیم:
آبادان یکی از شهرهای جنوبی کشورمان با آبوهوای گرم و مرطوب است که جاذبههای طبیعی آن درخور توجهند. این بدان جهت است که بیشتر گردشگران برای در امان ماندن از گرما، به این جاذبهها پناه میبرند. در ادامه، تعدادی از آنها را معرفی میکنیم:
رودخانهی اروند با طولی در حدود ۸۴ کیلومتر، از شهرهای مختلفی مثل خرمشهر، آبادان و جزیره مینو عبور میکند. بخشی از این رودخانه نیز در مرز عراق قرار دارد و مردم این کشور آن را شطالعرب مینامند. رودخانهی مزبور در نهایت به خلیج فارس میپیوندد.
در ورودی آبادان، یکی از جاذبههای طبیعی آن یعنی رودخانه بهمنشیر قرار دارد که رودخانهای پرآب است. نقش این رودخانه در اقتصاد و گردشگری بر کسی پوشیده نیست. رود بهمنشیر از محلههای مختلف آبادان عبور میکند و این شهر را از نظر بافت طبیعی به شهری ساحلی و زیبا تبدیل میکند.
یکی از تفریحات گردشگران در آبادان قایقسواری در رودخانهی بهمنشیر است. در مواقعی نیز آنها با پیادهروی در اطراف رودخانه، به کشف سایر جاهای دیدنی آبادان میپردازند.
در فاصلهی بین آبادان و خرمشهر و در میان آبهای اروندرود، جزیرهای سر از آب بیرون آورده است که به نام جزیره مینو شهرت دارد. عمدهی شهرت این جزیره به نخلستانهای زیبای آن مربوط میشود که البته تعدادی از درختهای نخل آن در جنگ عراق و ایران سوختهاند. بااینحال، چیزی از جذابیت آنها کم نشده و شکوه و اعتبار آنها بیشتر نیز شده است.
جالب اینکه جزیرهی مزبور مهمانخانه یا مضیفی به نام حاج عبدالله دارد که انواع غذاهای سنتی جنوبی و عربی مثل مفطح، مچبوس، قلیهماهی و ماهی شکمپر در آن سرو میشود. همچنین، انواع فستفودها مثل پیتزا نیز در منوی این مهمانخانه مشاهده میشود. بستنی با شیر گاومیش نیز یکی از دسرهای آن است که نباید از دست بدهید.
نکتهی جالبتر سبک معماری مضیف حاج عبدالله است که مثل سایر مضیفها با نی بنا شده است. این موضوع باعث میشود فضای داخل آن در هوای گرم خنک بماند.
پرسش و پاسخهای زیر برای افزایش اطلاعات شما از متن حاضر طراحی شدهاند. شما میتوانید ضمن بررسی آنها، سایر پرسشهای خود را با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت به آن پاسخ دهیم.
جاهای دیدنی آبادان در زمستان چگونه است؟
بهدلیل گرمبودن هوای آبادان، بهترین فصل برای سفر به این شهر و بازدید از جاهای دیدنی آن، زمستان و ابتدای بهار است.
علت بیشتربودن جاذبههای تاریخی آبادان چیست؟
این شهر بهدلیل موقعیت راهبردیاش و برخورداری از نفت، همواره در مرکز توجه بوده است. به همین دلیل، حضور افراد سرشناس در آن باعث شده که جاذبههای تاریخی مختلفی در آن ایجاد شوند.
دیدنیهای آبادان فقط محدود به جاذبههای تاریخی است؟
خیر. جاذبههای طبیعی این شهر مثل ساحل رودخانهها و جزیرههای آن نیز در مرکز توجه قرار دارند.
مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در دیدار با گائو ژینگ، معاون وزیر فرهنگ چین، با تأکید بر اشتراکات تمدنی ایران و چین، گفت: در قرن فرهنگ، ملل صاحب تمدن نقشآفریناند و ایران و چین میتوانند ستونهای اصلی نظم فرهنگی آسیامحور آینده باشند.
مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، با هدف حضور در اجلاس وزرای گردشگری و فرهنگ سازمان همکاری شانگهای، وارد شهر چینگدائو در جمهوری خلق چین شد؛ حضوری که نماد کنشگری فعال جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماسی تمدنی و فرهنگی در شرق آسیاست.
دریاچه ارواح نوشهر همانند اسمش منظرهای ترسناک و در عینحال تماشایی دارد؛ منظرهای از درختان پوسیدهی مَمرَز و توسکا که سر از آب بیرون آوردهاند و درختان سربهفلک کشیدهای که در فضای مهآلود اطراف دریاچه واقع شدهاند. اهالی اطراف این دریاچه به دلیل فراوانی درختان ممرز آن، نامش را دریاچه ممرز گذاشتهاند. عمر این دریاچه حدود 2.5 میلیون سال است و پوسیدگی درختان اطراف و داخل آن امری طبیعی است.
در جریان کاوشهای باستانشناسی در گورستان باستانی «سان جولیانو» در ایتالیا، یک مقبره دستنخورده از تمدن اتروری کشف شد؛ کشفی نادر و ارزشمند که نوری تازه بر آیینهای تدفینی و ساختار اجتماعی این تمدن ۲۶۰۰ ساله میتاباند. این مقبره، با اشیای کامل و ساختار سالم، یکی از مهمترین یافتههای باستانشناسی سالهای اخیر در اروپا بهشمار میرود.
Δ