در پی انفجار اخیر در بندر شهید رجایی بندرعباس، از چتبات هوش مصنوعی گراک خواستیم این حادثه را با انفجار مرگبار بندر بیروت در سال ۲۰۲۰ مقایسه کند. تحلیلهای اولیه نشان میدهد شباهتها و تفاوتهای قابلتوجهی در این دو حادثه وجود دارد. این گزارش با بهرهگیری از الگوریتمهای تحلیلی پیشرفته، نگاهی دقیق به این دو انفجار دارد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، انفجار مهیب بندر شهید رجایی در بندرعباس ایران، در تاریخ ۲۶ آوریل ۲۰۲۵ (۶ اردیبهشت ۱۴۰۴)، و انفجار ویرانگر بندر بیروت در لبنان، ۴ اوت ۲۰۲۰، به دلیل ویژگیهای بصری مشترک از جمله ایجاد ابر قارچی و دود نارنجی، به طور گستردهای با هم مقایسه شدهاند. در این گزارش، هوش مصنوعی با تحلیل تطبیقی به بررسی شباهتها، تفاوتها و پیامدهای هر دو حادثه پرداخته است.
انفجار بندر شهید رجایی در ساعتهای ابتدایی صبح امروز رخ داد. براساس آخرین گزارشها در پی این حادثه، دستکم ۵۱۶ نفر مصدوم شدند و ۴ نفر جان خود را از دست دادند. حادثه در محوطه کانتینری یکی از بزرگترین بنادر ایران، با ظرفیت سالانه ۸۰ میلیون تن بار، به وقوع پیوست.
تصاویر منتشرشده، ابر قارچی غلیظ و دودی با تهرنگ نارنجی را نشان داد که باعث گمانهزنیهایی درباره وجود مواد شیمیایی شد. با این حال، مقامات رسمی بهویژه مدیران بندر و گزارشهای صداوسیما، وجود نیترات آمونیوم یا آمونیاک را قاطعانه تکذیب کردهاند.
عملیات امدادرسانی به سرعت آغاز شد و ۱۵ آمبولانس، چهار اتوبوس آمبولانس و یک هلیکوپتر به محل اعزام شدند. در پی انفجار، فعالیت بندر شهید رجایی به حالت تعلیق درآمده است.
انفجار بندر بیروت در ۴ اوت ۲۰۲۰ با اشتعال ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم رخ داد. قدرت این انفجار برابر با ۱ تا ۱.۱ کیلوتن تیانتی برآورد شده و صدای آن در ۲۵۰ کیلومتری (قبرس) نیز شنیده شد.
حادثه موجب مرگ حداقل ۲۲۰ نفر، زخمیشدن حدود ۷۰۰۰ نفر و آواره شدن بیش از ۳۰۰ هزار نفر شد. ابر قارچی عظیم و دود نارنجیرنگ، نشانه بارز حضور اکسیدهای نیتروژن حاصل از تجزیه نیترات آمونیوم بود.
با وجود شباهتهای بصری، انفجار بندر شهید رجایی از نظر شدت، علت فنی و پیامدهای سیاسی-اجتماعی تفاوتهای آشکاری با انفجار بندر بیروت دارد. تا زمان انتشار نتایج رسمی بررسیهای فنی درباره نوع مواد منفجره در بندرعباس، نمیتوان قضاوت قطعی درباره میزان شباهت واقعی این دو فاجعه داشت.
گفتنی است که براساس آخرین گزارشها، یک نشریه صهیونیستی هرگونه ارتباط ارتش اسرائیل با انفجار رخ داده در ایران را تکذیب کرد و در حادثه بیروت نیز اسرائیل هرگونه ارتباط با «انفجار بیروت» را رد کرده بود.
۲۲۷۲۲۷
معاون اول رئیس جمهور در جلسه ستاد توسعه علوم و فناوری افتا، با بیان اینکه بومیسازی فناوری سایبری یک ضرورت است، بر تدوین نقشه راه امنیت سایبری تأکید کرد.
رندرهای جدید، نمای دقیقتری از طراحی احتمالی مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۷ ارائه میدهند؛ تغییراتی که شامل جابهجایی لوگو اپل و بازطراحی سیستم مگسیف میشود.
«جک دورسی»، همبنیانگذار توییتر و مدیرعامل شرکت بلاک، از پروژه جدیدش به نام Bitchat پرده برداشت. این اپلیکیشن پیامرسان با استفاده از شبکههای مش بلوتوث به کاربران امکان میدهد تا کاملاً غیرمتمرکز، امن و بدون نیاز به اینترنت یا هرگونه سرور مرکزی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این فناوری میتواند در شرایطی مانند قطعی اینترنت بسیار کاربردی باشد.
شرکت ایرباس با کسب مجوز برای تغییرات در بخش آوانیکس هواپیماهای خانواده A۳۲۰، در حال توسعه و گسترش فناوری «تاکسیبات» است؛ یک یدککش هیبرید الکتریکی که به کمک آن هواپیما بدون نیاز به روشن شدن موتور، روی باند حرکت میکند و به این ترتیب مصرف سوخت و انتشار آلایندهها به شدت کاهش مییابد.
Δ