ریلمی در حال آزمایش پرچمدار جدیدی است که با باتری ۸۰۰۰ میلیآمپر ساعتی رقبای اندرویدی را انگشت به دهان خواهد کرد.
به گزارش خبرآنلاین، یکی از بخشهای مهم هر گوشی هوشمندی دوام باتری آن است که میتواند در نهایت باعث انتخاب یک گوشی میان چند گزینه هم سطح شود.
در عرصه فناوریهای شارژ و ظرفیت باتری چینیها پیشرفت خوبی داشتهاند و اکنون باتریهایی با ظرفیت بیشتر و سرعت شارژ بالاتر به بازار عرضه میکنند.
برند چینی ریلمی نیز از این قاعده مستثنی نیست و میرود که گوشی پرچمدار آینده خود را با یک باتری غولآسا به بازار عرضه کند.
ریلمی به تازگی گوشی GT-7 Pro را به بازار عرضه کرده است که از باتری ۶۵۰۰ میلیآمپر ساعتی بهره میبرد و با این باتری بزرگ فقط ۸.۵۵ میلیمتر ضخامت دارد.
استفاده از فناوری جدید سیلیکون-کربن آند در ساخت باتری برای ریلمی امکان ساخت گوشی هوشمند با باتری پرظرفیت و ضخامت کم را فراهم کرده است.
با این حال ریلمی به این باتری نیز قانع نیست و در پیکربندی گوشی پرچمدار بعدی خود قصد دارد ظرفیت را بیش از این افزایش دهد.
بر اساس اطلاعات افشا شده در شبکه اجتماعی چینی وبیو، گوشی ریلمی GT-8 Pro با سه پیکربندی باتری در حال آزمایش است. پیکربندی نخست با باتری ۷۰۰۰ میلیآمپری است که با شارژر ۱۲۰ واتی، شارژ آن ۴۲ دقیقه طول میکشد.
پیکربندی بعدی باتری ۷۵۰۰ میلیآمپری را با شارژر ۱۰۰ واتی عرضه میکند که زمان شارژ کامل آن ۵۵ دقیقه است، و در نهایت باتری ۸۰۰۰ میلیآمپری که با شارژر ۹۰ واتی، چیزی حدود ۷۰ دقیقه برای شارژ کامل زمان نیاز دارد.
با پیشرفت فناوری و عرضه پردازندههای کممصرفی چون اسنتدراگون ۸ الایت، و چنین باتریهای پرظرفیتی میتوان انتظار ورود گوشیهای پرچمداری را داشت که چند روز متوالی نیاز به شارژ ندارند.
منبع: gizmochina
۵۸۵۸
معاون اول رئیس جمهور در جلسه ستاد توسعه علوم و فناوری افتا، با بیان اینکه بومیسازی فناوری سایبری یک ضرورت است، بر تدوین نقشه راه امنیت سایبری تأکید کرد.
رندرهای جدید، نمای دقیقتری از طراحی احتمالی مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۷ ارائه میدهند؛ تغییراتی که شامل جابهجایی لوگو اپل و بازطراحی سیستم مگسیف میشود.
«جک دورسی»، همبنیانگذار توییتر و مدیرعامل شرکت بلاک، از پروژه جدیدش به نام Bitchat پرده برداشت. این اپلیکیشن پیامرسان با استفاده از شبکههای مش بلوتوث به کاربران امکان میدهد تا کاملاً غیرمتمرکز، امن و بدون نیاز به اینترنت یا هرگونه سرور مرکزی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این فناوری میتواند در شرایطی مانند قطعی اینترنت بسیار کاربردی باشد.
شرکت ایرباس با کسب مجوز برای تغییرات در بخش آوانیکس هواپیماهای خانواده A۳۲۰، در حال توسعه و گسترش فناوری «تاکسیبات» است؛ یک یدککش هیبرید الکتریکی که به کمک آن هواپیما بدون نیاز به روشن شدن موتور، روی باند حرکت میکند و به این ترتیب مصرف سوخت و انتشار آلایندهها به شدت کاهش مییابد.
Δ