یک حقوقدان گفت: متاسفانه فقط بافت تاریخی شیراز است که در توسعه عجله دارد. این عجله کردن در توسعه بافت تاریخی موجب میشود تا کارها به درستی پیش نرود.
به گزارش خبرنگار مهر، شصت و دومین نشست کمیته ملی موزههای ایران با موضوع آخرین وضعیت بافت تاریخی شیراز در خانه پروین اعتصامی برگزار شد. در این برنامه امید غنمی حقوقدان و کارشناس میراث فرهنگی بیان کرد: متأسفانه فقط بافت تاریخی شیراز است که در توسعه عجله دارد. این عجله کردن در توسعه بافت تاریخی موجب میشود تا کارها به درستی پیش نرود.
وی گفت: وقتی اثری در فهرست میراث ملی ثبت میشود هدف این است که آن بافت تاریخی به همان شکلی که از گذشته به دست ما رسیده سعی کنیم به همان شکل تحویل آیندگان بدهیم و اگر جایی خراب شده مرمت کنیم و دخل و تصرفی در آن بافت نداشته باشیم وزارت میراث فرهنگی با ثبت ملی آن بافت تلاش میکند که بافت به همان شکل بماند بنابراین باید قوانینی در حوزه ساخت و سازها داشته باشد و اگر اقدامی انجام شد برخورد کند. قانون هم برای همه یکسان است.
غنمی بیان کرد: وقتی اثری در فهرست میراث ملی ثبت میشود حریم و عرصهای دارد. هر گونه ساخت و سازی در عرصهها ممنوع است مگر اینکه میان افزاهایی برای استفاده بهینه آن مجموعه و خدمات به گردشگران ایجاد شود. آن هم اگر مهندسان معمار بررسی کنند که لطمهای به آن مجموعه وارد نکند.
این حقوقدان بیان کرد: اگر طرحهایی به شکل توسعه در بافت اجرا شود جای نگرانی دارد و ممنوع است و قانون گذار هم برای آن مجازات در نظر گرفته است و در برخی موارد برگرداندن وضع به حالت اولیه هم اجرا میشود.
وی درباره نقش شورای عالی شهرسازی گفت: این شورا صرفاً برای حفظ معماری فرهنگ اصیل ایرانی شکل گرفته است نه اینکه آپارتمانها چطور ساخته شود. هدف اصلی آن رعایت معماری اصیل ایرانی است. این مورد خیلی جالب است که در مقدمه تأسیس آن آمده است. شورای عالی شهرسازی در سال ۸۸ میراث فرهنگی را هم عضو اصلی کرده است بنابراین هر طرحی که تفصیلی یا اصلاحی باشد باید ضوابط میراث فرهنگی را رعایت کند و اگر تخلفی شده باید شورای عالی شهرسازی درخواست برگشت به حالت اولیه را کند حتی در ماده ۱۰ قانون حمایت از بافتهای تاریخی آمده اگر تخلفی شود باید قلع و قمع شود.
پرونده محوطه و غارهای پیش از تاریخ دره خرم آباد در فهرست یونسکو ثبت جهانی شد.
معاون میراث فرهنگی نوشت: اهمیت ثبت جهانی پرونده محوطه های خرم آباد از این حیث است که بیانگرسکونت انسانهای هوشمند در دوره پارینه سنگی و تعاملات فرهنگی آن در بیش از ۶۵ هزار سال پیش است.
وزیر میراثفرهنگی در پی ثبت جهانی «محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد» در یونسکو، با صدور پیامی این رخداد را گواهی روشن بر جایگاه رفیع ایران فرهنگی در منظومه تمدن بشری توصیف کرد.
وزارت میراثفرهنگی ضمن اشاره به مانعتراشیهایی که در مسیر حضور نمایندگان رسمی ایران در اجلاس یونسکو رخ داد، این اقدام را رفتاری ناپسند، مغایر با روح منشور یونسکو دانست.
Δ