به بهانه روز ملی بزرگداشت عطار نیشابوری ۲۵ فروردین ماه، قالیچه تصویری با طرحی از داستان «شیخ صنعان و دختر ترسا» برگرفته از کتاب منطق الطیر عطار نیشابوری در کاخ موزه اختصاصی نیاوران به نمایش گذاشته شد.
به گزارش میراث آریا، این قالیچه اواخر قرن ۱۳ هجری شمسی در کرمان بافته شده و با نخ و پشم حدود۹۰ رج با ابعاد ۲۳۷ در ۱۵۷ سانتی متر مربع وجوه عرفانی، تعلیمی، اخلاقی و روایی دارد و در کاخ موزه اختصاصی نیاوران در معرض نمایش عموم قرار گرفته است.
بنا بر این گزارش، خلّاقانهترین بخش از طراحیِ این قالیچه، تأکیدی بر زُنّار است که دختر ترسا هم در تصویر زمینه و هم در تعدادی از تصاویر حاشیه بر کمر خود بسته است. «زُنّار»، شال یا کمربند مسیحیایی بوده است که در سرزمین مسلمانان و به امر آنان بر کمر میبستهاند تا از غیرمسلمان متمایز شوند. در این قالیچه، زُنّارِ دخترِ ترسا، مزیّن است به نقشِ مشهور بُته که هم مشهورترین نقشِ پتّهها و هم قالیهای این منطقه است.
یادآور می شود داستان شیخ صنعان و دختر ترسا از مشهورترین داستانهای ادبی ایران است که عطار، شاعر پُرآوازه ایران، آن را روایت میکند. این داستان در ۱۰۰ سال گذشته، بارها مورد توجه هنرمندان فرش کرمان بوده است و نمونههای متعددی ازآن را بافتهاند، به نحوی که گروهی مستقل از قالیچههای تصویری کرمان به این طرح اختصاص یافته است.
علاقهمندان به هنرهای سنتی میتوانند همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۸ از این قالیچه ارزشمند در کاخ موزه اختصاصی نیاوران بازدید کنند.
انتهای پیام/
مهلت ارسال چکیده مقالات و آثار فرهنگی و هنری به دومین کنگره ملی بزرگداشت مقام علمی و بررسیاندیشههای حضرت آیتاللهالعظمی سید کرامتالله ملکحسینی تمدید شد.
جلسه هماهنگی برگزاری گرامیداشت روز مشروطه ۱۴۰۴
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
Δ