دریاچه مارمیشو در استان آذربایجان غربی و در ۴۵ کیلومتری غرب شهر ارومیه قرار دارد. این دریاچه در منطقهی مرزی بین ایران و ترکیه است و هنگ مرزبانی در آنجا پایگاه دارد. این دریاچه که از جاهای دیدنی ارومیه به شمار میآید، از جنوب به قلههای سیتاو، قایدوک و چال، از شمال به کوه بایدوست میرسد. روستای مخروبهی «دری» در غرب و روستاهای «بانی» و «پسان» در شرق دریاچه قرار دارند.
اغلب ما با شنیدن نام ارومیه، یاد دریاچهی ارومیه میافتیم؛ درحالیکه در اطراف این شهر سرسبز و کوهستانی غرب کشور، دریاچههای زیبای دیگری نیز وجود دارد. دریاچه مارمیشو یکی از دریاچههای دیدنی اطراف شهر ارومیه است.
در مسیر میان شهر ارومیه تا دریاچهی مارمیشو، باید از روستاهای پسان، بانی و هلانی رد شد. جادهی منتهی به دریاچه از درهای سرسبز با مناظر شگفتانگیز و بکر کوهستانی میگذرد که راه رسیدن به دریاچه را دلپذیر و بهیادماندنی میکند.
در سالهای دور، در این منطقه زلزلهای رخ داده و باعث ایجاد شکافی وسیع در دامنهی کوه شده است. با گذشت زمان، آب باران و برف و رودخانههایی که از آنجا میگذشتهاند، این شکاف عظیم را پر کرده و دریاچه را شکل دادهاند.
رودخانهی پرآب «نازلو چای» مهمترین منبع تأمین آب دریاچه است. دریاچه وسعتی حدود ۵ هکتار دارد و عمق آن بین ۵۰ تا ۶۰ متر است.
گفته میشود در گذشته ساکنان این منطقه را آشوریان تشکیل میدادهاند که به احترام رهبر مذهبی خود و حاکم این منطقه، بنیامین مارمیشون، نام رودخانه و روستای محل زندگی خود را مارمیشو نهادهاند.
روایت دیگری نیز حاکی از آن است که در گذشته مارهای زیادی در این منطقه وجود داشتهاند، ازاینرو منطقه و دریاچه را ماربیشو نامیدهاند.
در اطراف این دریاچه، درختان کهنسال و جنگلی بسیاری دیده میشود. درختان صنوبر، بلوط و گردو مانند حلقهای زیبا و زنده اطراف آبهای نیلی دریاچه مارمیشو را احاطه کردهاند. در کنار درختان، به دلیل شرایط آبوهوایی کوهستانی این منطقه، میتوان گیاهانی مانند زنبق وحشی، شیرینبیان، گون، خشخاش، پیاز کوهی، کاسنی، آویشن، خارشتر و بومادران را در فصول مناسب یافت. اطراف دریاچه منبع پایانناپذیر گیاهان دارویی است که افراد محلی برای تهیهی دمنوش آنها را چیده و خشک میکنند.
در گذشته، در این منطقه حیواناتی مانند بزکوهی، گراز و پلنگ دیده میشدند؛ اما در حال حاضر فقط خرس، روباه و خرگوش در اطراف این دریاچه زندگی میکنند.
از پرندگان این منطقه میتوان شاهین، کبک و بلدرچین را نام برد. همچنین برخی پرندگان مهاجر نیز در فصل گرما در اطراف این دریاچه لانه میکنند.
معروفترین آبزی دریاچه مزبور، ماهی قزلآلاست که بسیاری از ماهیگیران را به امتحان شانس خود در صید این ماهی تشویق میکند. در گذشته، ماهی سفید و سمور نیز در دریاچه وجود داشتهاند که متأسفانه به دلیل صید بیرویه، نسلشان در دریاچه برافتاده است.
گیاهان خودرو و کوهستانی محل مناسبی برای زنبورداران فراهم آوردهاند تا به پرورش زنبور و تولید عسل در این منطقه روی بیاورند. عسل یکی از سوغات معروف شهرستان ارومیه است.
همانطور که گفتیم، دریاچه مارمیشو در منطقهی کوهستانی غرب کشور قرار دارد. همین امر باعث شده که فصل سرمایی پربارش و سرد بر آن منطقه حاکم باشد. به همین دلیل، بهترین فصل برای بازدید از دریاچه و منطقهی مارمیشو، فصلهای بهار و تابستان است. در فصل گرم سال خاک اطراف دریاچه را گیاهان سبز و خوشبو میپوشانند و صدای پرندگان در میان درختان نوازشگر روح خواهد بود. همخانگی آب و جنگل و کوه در این منطقه دیدنی است.
اگر بخت یارتان باشد، میتوانید چادرهای عشایر را نیز ببینید و با زندگی کوچنشینی از نزدیک آشنا شوید. همچنین، از زنبورداران که کندوهای خود را در میان سبزههای کوهستانی جای دادهاند، عسل خوشطعم منطقه را خریداری کنید.
نکتهی مهم دربارهی ساعت بازدید از دریاچه آن است که بهدلیل مرزی بودن دریاچه، هنگ مرزبانی از ساعت ۶ بعدازظهر، ورودی دریاچه را میبندد و حضور در منطقه ممنوع است.
برای بازدید از هر جاذبهای، اعم از طبیعی یا تاریخی، بهتر است نکاتی را رعایت کنید. در ادامه، نکات بازدید از دریاچه مارمیشو را ذکر میکنیم که برخی از آنها مربوط به اصول گردشگری مسئولانه و برخی دیگر مربوط به راحتی خودتان است:
در اطراف دریاچه جاهای دیدنی دیگری نیز وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
آبشار مارمیشو در نزدیکی رودخانهی نازلوچای قرار گرفته و آبشاری فصلی است. از اردیبهشت تا خرداد که برفهای زمستانی کوهها آب میشوند و چشمهها از دل سنگها میجوشند، آب از آبشار مارمیشو سرازیر میشود. مسیر آب آبشار به رود نازلوچای ختم میشود.
در نزدیکی دریاچه، روستای مارمیشو در درهای سرسبز و جنگلی قرار دارد. در این روستای خوشآبوهوا باغهای گلابی و بادام وجود دارد که محصولات خوشطعمشان سوغاتی عالی این منطقه است. اغلب مردم روستا به زنبورداری و دامداری مشغول هستند. دامها در چراگاههای وسیع و سرسبز منطقه میچرند و دیدنشان خالی از لطف نیست. در این روستا میشود از تکیهی تاریخی مارمیشو هم بازدید کرد. این تکیه به شکل غار در دل کوهها کنده شده است.
این تفرجگاه در فاصلهی ۶۰۰متری از دریاچه قرار دارد و در آن امکانات مناسبی برای استراحت مسافران در نظر گرفته شده است.
برای رسیدن به این زیارتگاه، باید مسیری سنگلاخی از دریاچه مارمیشو را طی کرد. مردم محلی منطقه این زیارتگاه را احترام و تکریم میکنند.
کلیسای مارتوما اثری تاریخی است که در روستای بالولان قرار دارد. این بنا یکی از کلیساهای کهن ایران است و قدمتش به دورهی ساسانیان برمیگردد. کلیسا پلانی مستطیلشکل دارد و در ساختش از سنگهای رسوبی استفاده شده است. شیوهی معماری کلیسا تأییدکنندهی تعلق آن به دورهی ساسانی است.
این دریاچه یکی از جاذبههای گردشگری ارومیه در دل طبیعت ناب کشورمان است. سرسبزی و زیبایی طبیعت مسحورکنندهی اطراف دریاچه میتواند چند ساعت آرامش را به هر رهگذری هدیه کند. آرامشی که تا مدتها اثرش بر روح باقی خواهد ماند.
«دستی بر ایران» به شما پیشنهاد میکند که اگر قصد سفر به استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه را دارید، حتماً به دیدن این دریاچه بروید و برای حفاظت از این گوهر چشمنواز سرزمینمان، پایبندی به اصول گردشگری مسئولانه را فراموش نکنید.
گاهی، بهتر است قبل از سفر به شهرهای مختلف، تصاویری از جاذبههای گردشگری آن را مشاهده کنید تا در صورت تمایل، این جاذبه را برای بازدید انتخاب کنید. ما با ارائه نگارخانهای از دریاچه مارمیشو، سعی در به تصویر کشیدن زیباییهای آن داریم:
این دریاچه در ۴۵ کیلومتری غرب شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی و در مرز بین ایران و ترکیه قرار دارد. موقعیت مکانی دقیق این دریاچه را در زیر مشاهده میکنید:
اگر پاسخ پرسشهای خود را در موارد زیر پیدا نکردید، از طریق بخش دیدگاههای همین پست، سوالهایتان را با ما در میان بگذارید. ما در اولین فرصت به آنها پاسخ خواهیم داد.
پس از جنگ جهانی دوم و زمانی که آشوریان در این منطقه ساکن شدند، نام روستا و دریاچه به نام مارمیشون بنیامین حاکم منطقه نامگذاری شد.
وقتی به این دریاچه میروید، علاوه بر طبیعت و خود دریاچه، از چند جاذبهی طبیعی و تاریخی دیگر هم میتوانید بازدید کنید. از جمله: آبشار مارمیشون، تکیهی روستای مارمیشون، زیارتگاه پیر خراسان و کلیسای مارتوما.
فاصلهی شهر ارومیه تا دریاچه حدود ۷۷ کیلومتر است.
فاصلهی شهر تبریز تا این دریاچه حدود ۲۱۶ کیلومتر است.
عمق این دریاچه حدود ۵۰ تا ۶۰ متر است.
ایران با داشتن تاریخی جذاب، فرهنگ متنوع و جاذبههای طبیعی و مذهبی بینظیر، هر سال میزبان میلیونها گردشگر داخلی و خارجی است.
با وجود پرشماربودن جاهای دیدنی ایران در فصل بهار، همچون باغها، جادههای سرسبز، طبیعت و سواحل زیبای کشورمان، انتخاب از بین بهترین مقاصد سفر داخلی در بهار کمی چالشبرانگیز خواهد بود. در این مقاله، سعی میکنیم با درنظرگرفتن شرایط و سلیقههای گوناگون، گزینههای مختلفی از مقاصد گردشگری در بهار را معرفی کنیم؛ از فهرست شهرهای نزدیک تهران برای سفرهای کوتاهمدت گرفته تا سواحل بکر جنوب ایران و معرفی باغهای تاریخی.
سومین کنفوبیشن گردشگری سلامت در همدان ۲۱ لغایت ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ برگزار میگردد. همایش بینالمللی گردشگری سلامت فرصتی برای معرفی ظرفیتهای استان در سطح جهانی است، دستاورد همایش گردشگری سلامت میتواند به معرفی چهره جهانی صنعت توریسم درمانی همدان کمک شایانی نماید.
امضای قرارداد خواهرخواندگی شهر تاریخی نائین با گوریس کشور ارمنستان را میتوان نخستین گام جدی این شهر بهسوی تعاملات جهانی دانست.
Δ