مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران در رویداد «همسرایی میراث معماری و معمار ایرانی»، حفاظت و مرمت بناهای تاریخی را نیازمند تعامل با جامعه معماران دانست.
به گزارش میراثآریا، رویداد «همسرایی میراث معماری و معمار ایرانی» بهمناسبت روز معمار با هدف ارتقای تعامل میان جامعه مهندسی معماری و حوزه میراثفرهنگی، روز سهشنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور جمعی از معماران، اساتید و علاقهمندان حوزه معماری در مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران برگزار شد.
مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران ضمن تبریک روز معمار بر اهمیت تعامل میان حوزه میراث فرهنگی و جامعه معماری تأکید کرد.
شهرود امیر انتخابی با بیان اینکه معماری بخشی جدانشدنی از هویت بناهای تاریخی است، گفت: مجموعه نیاوران به عنوان یکی از مهمترین بناهای تاریخی کشور، همواره به دنبال ایجاد ارتباط مؤثر با نظام مهندسی و جامعه معماران بوده است. این رویداد را به فال نیک میگیریم و آن را گامی مهم در مسیر همافزایی برای حفاظت، مرمت، آموزش و پژوهش در حوزه معماری تاریخی میدانیم.
او افزود: مجموعه نیاوران به لحاظ معماری خاص و بناهای تاریخی همچون کاخ صاحبقرانیه، کوشک احمدشاهی و کاخ اختصاصی که تقریباً مدرن هستند، مسئولیت ما را در حفظ و نگهداشت سنگین میکند، به همین منظور گامهای اولیه در راستای امضای تفاهمنامههایی با سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران برداشته شده است که اولین گام در این راستا استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود مشترک است که در این رویداد متبلور شده است.
مدیر مجموعه نیاوران از آغاز فاز اول استحکامبخشی یکی از بناهای تاریخی این مجموعه در آینده نزدیک خبر داد و افزود: «برنامههای متعددی برای دیگر بخشهای مجموعه از جمله کاخ احمدشاهی و کاخ صاحبقرانیه در دستور کار قرار دارد. نوع معماری این بناها ایجاب میکند که تعامل گستردهای با متخصصان معماری داشته باشیم.»
او با ابراز امیدواری نسبت به ادامه این تعاملات، تأکید کرد: امیدواریم با بهرهگیری از ایدههای خلاقانه معماران، بتوانیم مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران را در شرایطی بهتر به نسل آینده تحویل دهیم.
در ادامه رادمهر، دبیر رویداد و عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، ضمن خوشآمدگویی و تبریک روز معمار به تبیین اهداف این نشست پرداخت.
در بخش بعدی محمد احمدی، معمار و عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، به ایراد سخنرانی در خصوص نقش معماران در صیانت از میراث معماری پرداخت.
مهدی محرمی، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران نیز در سخنانی، بر ضرورت گسترش همکاری میان سازمان متبوع خود و مجموعههای میراثی تأکید کرد.
پس از آن کلیپی به منظور معرفی دستاوردها و ظرفیتهای سازمان نظام مهندسی برای حاضران به نمایش درآمد.
نشست با سخنرانیهای علمی و تخصصی ادامه یافت؛ مصطفی بهزادپور با موضوع «مرمتپذیری و غیرمرمتپذیری در تیپولوژی مکان مقدس»، محسن محسنی دهبانی با موضوع «سبکشناسی معماری قاجار و پهلوی با تمرکز بر کاخهای نیاوران» و فرح حبیب با موضوع «شرطیسازی ذهن و منظر» به ارائه مطالبی در حوزههای مرتبط با معماری و میراث پرداختند.
در فواصل برنامه، قطعات موسیقی نیز به صورت زنده اجرا شد و در بخش پایانی، با اهدای لوح قدردانی از اساتید و برگزارکنندگان تجلیل به عمل آمد.
بازدید جمعی از نمایشگاه واقع در تالار آبی و عکاسی گروهی پایانبخش این نشست بود.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ