مشاور وزیر و دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در پیامی درگذشت فریدون داوری شاعر برجسته کهگیلویه و بویراحمد را تسلیت گفت و اظهارکرد: خلق ماندگارترین آوازهای ایلیاتی از جمله شاهکارهای مرحوم فریدون داوری بوده است.
به گزارش میراثآریا، قادر آشنا در پیامی با تسلیت درگذشت شاعر فرهیخته فریدون داوری به خانوادۀ داغدار او، هنرمندان و هنردوستان و تمامی علاقهمندان آن زندهیاد، آورده است: شاعر، شناسنامه اقلیم است و به جوهر کلمه، تاریخ و جغرافیای زادبوم خویش را مینگارد و میراث عظیم نیاکان خویش را گرامی میدارد. زاگرسِ عزیز؛ زادگاه زندهدلانیست که اصالت و هویت قوم غیور لر را پاس داشتهاند و در معرفی آداب زیستی و آیین دینی از بذل جان دریغ نکردهاند.
در این پیام آمده است: استاد فریدون داوری نامور هنرمند دیار کهگیلویه و بویراحمد که از جمله مفاخر بیبدیل و آفرینشگران شریف در شمار میآمد پس از عمری مبارک و گرانمایهروزگاری به خداوندگار هنر پیوست. جهانبینی توحیدی، رسالتمندی دینی و دغدغههای اجتماعی آن بزرگمرد همچون چراغی در مسیر شاگردان و علاقه مندانش روشنای رفتن و شادی و آرامش رسیدن بود و جانوجهانش را وقف آگاهی و آبادی ولایت خویش کرد.
همچنین در پیام آشنا تاکید شده است: اکنون آن یگانهمرد از پس مجاهدتهای پژوهشی و آفرینشهای خاطرهانگیز هنری به لقاءالله پیوسته است و بر ماست که نام و نشان او را گرامی بداریم و میراث معززش را ارجمند بدانیم و همچون امانتی عزیز به فردا و فرداییان تقدیم کنیم.
در پایان این پیام آمده است: خلق ماندگارترین آوازهای ایلیاتی از جملهی شاهکارهای استاد فریدون داوری بوده است که در بدرقهاش به سوگ، غمنامههایش را زمزمه خواهیم کرد.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ