در حالی که بازار برنج طی هفتههای اخیر با نوسانات شدید قیمتی روبهرو بوده، ورود محصول نو از شالیزارها و افت تقاضای هیجانی، بازار را در مسیر نزولی قرار داده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسیهای میدانی از راسته برنجفروشان و بنکداران تهران حاکی از آن است که تب افزایش قیمتها در حال فروکش کردن بوده و با ورود محصول نو از شالیزارهای کشور، چشمانداز کاهش محسوس قیمتها جدیتر از همیشه است.
اما ریشه آشفتگی اخیر بازار، نه کمبود برنج، که سیاستهای نادرست دولت در قیمتگذاری غیراصولی بوده است. محمد آقا طاهر، رئیس اسبق اتحادیه بنکداران مواد غذایی، در گفتوگو با تسنیم تأکید میکند: «وقتی قیمت برنج پرمحصول در شمال کشور به 230 تا 240 هزار تومان میرسد، انتظار حفظ قیمت 135 هزار تومانی در تهران با نرخگذاری دستوری، غیرواقعی است و نتیجهای جز گسترش تخلفات ندارد.»
او با اشاره به پدیدههایی مانند مخلوط کردن برنج پاکستانی با برنج ایرانی میافزاید: «سیاستگذاران بهجای تحمیل نرخهای غیرکارشناسی باید از پیش برای مدیریت تقاضای هیجانی در ایام خاص برنامهریزی میکردند.»
بازار اما نشانههایی از بازگشت به تعادل را نشان میدهد. یکی از بنکداران میگوید: «ذخیرهسازی بالای خانوارها طی هفتههای گذشته، باعث کاهش جدی تقاضا شده و شرایطی را پدید آورده که قیمتها رو به سقوط است.»
بررسیهای میدانی نیز نشان میدهد که محصول نو از استان گلستان وارد بازار شده و طی روزهای آینده ورود عمده برنج از استانهای مازندران و گیلان نیز در راه است؛ موضوعی که به باور کارشناسان قیمتها را به شکل محسوسی کاهش خواهد داد.
از سوی دیگر، اعلام لغو ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت نیز انتظارات کاهش قیمت برنج خارجی و در نتیجه داخلی را تقویت کرده است. یکی از فعالان بازار میگوید: «حجم خروجی برنج از انبارها در روزهای اخیر کاهش یافته و تقاضا از سوی واحدهای صنفی نیز پایین آمده است؛ مردم منتظر ارزانی هستند.»
در مجموع، همه نشانهها حکایت از آن دارند که بازار برنج، اگرچه هنوز با تبعات سیاستگذاریهای اشتباه دستوپنجه نرم میکند، اما با ورود برنج نو، افت تقاضا و باز شدن درهای واردات، به سمت آرامش و قیمتهای منطقی حرکت میکند.
انتهای پیام/
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: سطح زیر کشت گیاهان دارویی در خراسان شمالی در سال جاری ۵ هزار هکتار است که این میزان از مجموع سطح زیر کشت کشور (۴۹۵۰۰ هکتار) معادل ۲۱ درصد را به خود اختصاص داده است.
ثبت سفارش بدون انتقال ارز برای کالاهای اساسی، مواد اولیه و تجهیزات خطوط تولید در بسته حمایت از تولید بعد از جنگ ۱۲ روزه مجاز شده است.ثبت سفارش بدون انتقال ارز از اواخر دهه ۹۰ در کشور ممنوع شده بود.
با امضای تفاهمنامهای میان اتاق اصناف ایران و معاونت بهداشت وزارت بهداشت، برنامه ملی خودکنترلی بهداشتی در واحدهای صنفی خوراکی کلید خورد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهادکشاورزی گفت: سهمیه اربعین براساس نیاز استانهای کشور برای گوشت قرمز، مرغ، شکر و برنج تعیین و تامین شده است.
Δ