هرچند رشد ۲۰۰ درصدی نرخ خوراک پتروشیمیها در نگاه اول یک خبر منفی برای بازار سرمایه محسوب میشود، اما تغییر سیاست ارزی و حذف سامانه نیما میتواند پوشش دهنده کاهش سوداوری از محل رشد هزینه واحدهای تولیدی باشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در حال حاضر، در آستانه پایان ماه بهمن، نرخ خوراک گاز واحدهای پتروشیمی از حدود 4 هزار تومان در ابتدای سال به بیش از 12 هزار تومان در دی ماه افزایش یافته است. این افزایش قابل توجه، نشاندهنده رشد حدود 200 درصدی نرخ خوراک گاز در چند ماه پایانی سال است. با این حال، به نظر میرسد میانگین نرخ خوراک گاز برای کل سال حدود 50 درصد رشد داشته باشد، چرا که در نیمه اول سال نرخ خوراک نسبتاً پایینتر بود.
افزایش نرخ تسعیر ارز و تأثیر رشد نرخ خوراک بر هزینهها
از سوی دیگر، نرخ تسعیر ارز واحدهای پتروشیمی که به عنوان مصرفکننده خوراک گاز محسوب میشوند، از حدود 42 هزار تومان به 69 هزار تومان افزایش یافته است. این افزایش نشاندهنده رشد حدود 50 درصدی نرخ ارز به صورت میانگین در طول سال است. این رشد نرخ ارز، اگرچه به افزایش هزینههای تولید منجر شده، اما تغییر سیاست ارزی دولت از جنبه رشد سوداوری به نفع واحدهای پتروشیمی بوده است، چرا که این واحدها از صادرات محصولات خود با نرخ ارز جدید بهره میبرند.
با توجه به افزایش قابل توجه نرخ خوراک گاز در ماههای اخیر، واحدهای پتروشیمی با چالشهای جدیدی در زمینه هزینههای تولید مواجه هستند. هرچند به نظر میرسد افزایش نرخ خوراک گاز به میزان 200 درصد در چند ماه پایانی سال، فشار زیادی بر سودآوری این واحدها وارد کرده با این حال، با در نظر گرفتن میانگین نرخ خوراک گاز برای کل سال (حدود 50 درصد رشد)، میتوان گفت که این چالش به اندازهای که در نگاه اول به نظر میرسد، خطرناک نیست.
چشمانداز بورس تا پایان سال
با توجه به افزایش نرخ ارز و رشد قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی، انتظار میرود که سودآوری واحدهای پتروشیمی در بلندمدت بهبود یابد. این بهبود میتواند تأثیر مثبتی بر شاخصهای بورس داشته باشد، به ویژه در بخشهای مرتبط با صنایع پتروشیمی و صادرات. با این حال، نوسانات نرخ خوراک گاز و افزایش هزینههای تولید در کوتاهمدت میتواند باعث نوسانات در قیمت سهام این شرکتها شود.
در مجموع، اگرچه افزایش نرخ خوراک گاز و نرخ تسعیر ارز چالشهایی را برای واحدهای پتروشیمی ایجاد کرده است، اما تغییر سیاست ارزی دولت و افزایش نرخ ارز آزاد به نفع این واحدها عمل کرده است. با توجه به میانگین رشد 50 درصدی نرخ خوراک گاز در کل سال، به نظر میرسد که این چالشها قابل مدیریت باشند و تأثیر منفی شدیدی بر سودآوری واحدهای پتروشیمی نداشته باشند. در عین حال، چشمانداز مثبت نرخ ارز صادراتی و بهبود قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی میتواند به عنوان یک عامل قابل تامل برای بورس تا پایان سال عمل کند.
انتهای پیام/
قیمت دلار در بازار آزاد با ریزش روبرو شد. قیمت دلار در معاملات امروز بازار آزاد به ۸۷ هزار و ۹۵۰ تومان رسیده است.
با آغاز مرحله سوم طرح کالابرگ الکترونیک در تیرماه ۱۴۰۴، حساب سرپرستان خانوار دهکهای یک تا سه با ۵۰۰ هزار تومان اعتبار به ازای هر نفر شارژ شد. وزارت رفاه اعلام کرد این طرح فعلاً برای ۲۸ میلیون نفر اجرا شده و پاسخگوی پرسشهای مردمی درباره نحوه استفاده، فروشگاههای مجاز و اعتراض به دهکبندی است.
بورس معاملات امروز را با سقوط بالای ۵۱ هزار واحدی در شاخص کل به پایان رساند و بسیاری از نمادها به رنگ قرمز درآمدند و تعداد محدودی از آن ها سبز بودند. نمادهای فارس، فملی و فولاد از جمله نمادهای برجسته بورس در این روز بودند. در این گزارش، به تحلیل روند معاملات روز گذشته و همچنین مهمترین اخبار اخیر در حوزه بورس خواهیم پرداخت.
آخرین قیمت معاملات توافقی دلار حواله در بازار ارز تجاری ۶۹هزار و ۴۸۲ تومان و دلار اسکناس ۷۱هزار و ۴۲۷ تومان ثبت شده است.
Δ