به گفته معاون مالی و اقتصادی گروه مپنا، مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال از بدهی ۵۰۰۰ میلیاردریالی مپنا به سهام عدالت در هفته جاری تسویه میشود.
قصه واریز بخش سوم و باقیمانده سود سهام عدالت عملکرد مالی ۱۴۰۱ شرکتها همچنان ادامه دارد؛ سودی که مرحله نخست آن آذرماه و مرحله دوم آن اسفندماه پارسال به حساب بیش از ۴۳ میلیون سهامدار واریز شد و بر اساس وعدههای داده شده بنا بود مرحله سوم و تسویه این سود خرداد ۱۴۰۳ باشد، اما بدعهدی برخی شرکتها سبب شد تا این وعده محقق نشود.
حالا تاخیر در واریز سود سهام عدالت وارد یکساله میشود؛ سودی که برای نخستین بار در تاریخ سهام عدالت سهمرحلهای شده است.
شایان ذکر است در حالی سهامداران عدالت، سود سهام مجامع سال ۱۴۰۱ خود را به طور کامل دریافت نکردهاند که بخش قابلتوجهی از مجامع سال ۱۴۰۲ شرکتها نیز برگزار شده است، و رفته رفته باید سهامداران سود این مجامع را دریافت کنند.
هر چند که مجید عشقی رئیس قبلی سازمان بورس و احسان خاندوزی وزیر پیشین اقتصاد قول پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت تا پایان خردادماه امسال را داده بودند، حالا این تاخیر به آبان ماه کشیده شده است.
آن طور که مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار پیش تر گفته بود، در مجموع تاکنون برای پرداخت مرحله سوم و تسویه سود سهام عدالت ۲۴.۵ هزار میلیارد تومان پول واریز شده است که اگر مبلغ باقی مانده هم به آن اضافه شود حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان سود مرحله سوم و تسویه سهام عدالت خواهد بود. تنها شرکت مپنا برای عملکرد سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۰۰ میلیارد ریال بدهی دارد که تاکنون پرداخت نشده است.
در این زمینه احمد رضا فراست، معاون مالی و اقتصادی گروه مپنا گفته بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده اقدام به تامین مالی از طریق بانک کردیم و در هفته جاری مبلغ ۵۰۰ میلیارد ریال از بدهی ما به سهام عدالت تسویه میشود و طبق برنامهریزیهای انجام شده از سایر روشهای تامین مالی به امید خدا در اولین فرصت باقی مانده بدهی خود را در قالب افزایش سرمایه و موضوعات دیگر اجرایی میکنیم و بدهی سود سهام عدالت را تسویه کامل خواهیم کرد.
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ