بوربور کارشناس اقتصادی گفت: در صورتی که ایران به توافق با کشورهای غربی برسد، دلار میتواند تا پایان سال ۱۴۰۴ در محدوده ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان قرار گیرد. در این شرایط، حتی احتمال ورود دلار به کانال ۶۰ هزار تومان نیز در کوتاه مدت وجود دارد.
قیمت دلار در بازار آزاد همچنان به روند نزولی ادامه می دهد و در روز جاری بین ۸۲ هزار تومان و ۸۱ هزار تومان در نوسان است. این اتفاق را اغلب از طرف سیگنال های سیاسی به دست آمده از مذاکرات بین ایران و آمریکا می دانند اما چقدر این ادعا درست است و چند درصد احتمال دارد همین شرایط ادامه دار باشد، سوالاتی است که تحلیل گران و کارشناسان اقتصادی با پارامترهای مختلف آن را بررسی می کنند.
در همین راستا خبرنگار پایگاه خبری گسترش نیوز در گفتگو با سجاد بوربور کارشناس اقتصادی به بررسی چشم انداز بازار ارز و سایر بازارهای مالی در سال ۱۴۰۴ پرداخته است. این کارشناس با تحلیل متغیرهای کلان اقتصادی، سناریوهای مختلفی را برای آینده نرخ ارز و تأثیر آن بر بازارهای سرمایهگذاری مطرح کرد. با ما همراه باشید.
سجاد بوربور کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز گفت: قیمت دلار در حال حاضر حدود ۸۲ هزار تومان است. بر اساس برآوردهای ما، با نقدینگی حدود ۱۰۵۰۰ هزار میلیارد تومان (۱۰ هزار و ۵۰۰ همت) و رشد اقتصادی حدود ۳ الی ۳.۵ درصد، ارزش واقعی دلار در اردیبهشت ماه حدود ۶۳ هزار تومان است. این یعنی نرخ ارز در بازار از ارزش ذاتی خود بالاتر است و این موضوع ناشی از عوامل روانی، نا اطمینانیهای سیاسی و ریسک های تحریمی است.
این کارشناس اقتصادی سه سناریو برای وضعیت اقتصادی و نرخ ارز در سال ۱۴۰۴ ترسیم کرد:
سناریوی اول: مصالحه با غرب در صورتی که جمهوری اسلامی ایران به توافق با کشورهای غربی برسد، یا به تعبیری “مصالحه” رخ دهد، دلار میتواند تا پایان سال ۱۴۰۴ در محدوده ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان قرار گیرد. در این شرایط، حتی احتمال ورود دلار به کانال ۶۰ هزار تومان نیز در کوتاه مدت وجود دارد، زیرا فضای اقتصادی کشور با کاهش ریسک و بهبود انتظارات تورمی رو به رو خواهد شد.
سناریوی دوم: با ادامه فضای خاکستری، در حال حاضر کشور روزانه حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت به چین صادر می کند. در صورتی که به مصالحه ای نرسیم ولی همچنان بتوانیم نفت بفروشیم، اما حلقه تحریم ها کمی تنگ تر شود، صادرات نفت به حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید. در این حالت، پیش بینی میشود دلار تا پایان سال به بازه ۱۰۰ تا ۱۱۵ هزار تومان برسد.
سناریوی سوم: احتمال وقوع جنگ وجود دارد هر چند این سناریو با وجود اتفاقاتی که شاهد هستیم کم رنگ به نظر می رسد اما در صورت بروز جنگ، بازار ارز و طلا قابل تحلیل نخواهد بود و هرگونه سقفی برای رشد قیمتها بیمعنی است. در این حالت، ارز و طلا بدون محدودیت میتوانند رشد کنند.
در ادامه این گزارش، بوربور به مقایسه بازدهی بازارها در سناریوهای مختلف پرداخت.
وی تأکید کرد: با سود ۳۵ تا ۳۶ درصدی اوراق، در سناریوی اول اگر فردی دلار را با نرخ ۸۲ هزار تومان خریداری کند و در پایان سال با نرخ ۹۰ هزار تومان بفروشد، تنها ۱۰ درصد سود کرده است که از سود بانکی پایینتر است. در سناریوی دوم، با فرض فروش دلار در قیمت ۱۰۰ هزار تومان، بازدهی این سرمایهگذاری ۲۲ درصد خواهد بود که باز هم از سود اوراق کمتر است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، در این شرایط ارز و طلا بازنده رقابت با اوراق و سود بانکی هستند. ما میبینیم که اوراق حدوداً ۳۵ تا ۳۶ درصد سود میدهد. در مقابل اگر دلار از ۸۲ به ۹۰ هزار تومان برسد، حدود ۱۰ درصد سود دارد. اگر به ۱۰۰ هزار تومان برسد، باز هم فقط ۲۲ درصد سود میدهد.
بوربور در خصوص بازار سرمایه گفت: در صورت وقوع سناریوی اول، شاخص کل بورس میتواند بین ۲۰ تا ۲۵ درصد رشد داشته باشد. البته که این عدد مربوط به میانگین کلیت بازار است و ممکن است برخی شرکتها بازدهی بالاتری داشته باشند. ما از میانگین سوددهی بازار بورس صحبت میکنیم و نه سهام تکشرکتها. ممکن است برخی شرکتها تا ۱۰۰ درصد هم رشد کنند.
این کارشناس اقتصادی در پایان به خبرنگار گسترش نیوز گفت: وضعیت سرمایه گذاری در بازار مسکن را نیز مساعد نمی بینیم. با توجه به شرایط فعلی اقتصاد، بازار مسکن رشد چندانی نخواهد داشت و ممکن است رشد آن بین ۲۵ تا ۳۰ درصد محدود شود. در بازار خودرو نیز، بازدهی آن کمتر از رشد نرخ ارز باشد و به احتمال زیاد پایینتر از سایر بازارها عمل کند. در مجموع با توجه به سه سناریوی مطرح شده، بازار اوراق با سود ثابت، گزینهای کم ریسک و نسبتاً مطمئن برای سال ۱۴۰۴ محسوب میشود. با وجود سناریوهایی که پیشبینی کردیم، ارز و طلا بازنده رقابت هستند و سود بانکی گزینه برنده است. سرمایهگذاران باید با توجه به شرایط اقتصادی، سیاسی و ریسکهای احتمالی، تصمیمگیریهای هوشمندانه و دوراندیشانهای داشته باشند.
گسترش نیوز
اقتصاد
بورس
سارا سمیع شمس
۱۴۰۴/۰۱/۳۱ ۲۰:۳۰:۰۰
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ