براساس تازهترین پیشبینی موسسه مالی «گلدمن ساکس» از مسیر طلای جهانی در سال آینده، بهای این فلز گرانبها میتواند سال آینده به ۳ هزار دلار در هر اونس برسد.
طبق پیشبینی موسسه مالی «گلدمن ساکس» طلا سال آینده به دنبال خرید بانکهای مرکزی و کاهش نرخهای بهره به رکورد جدیدی خواهد رسید. این موسسه طلا را در میان بهترین معاملات کالاهای پایه در سال آینده (۲۰۲۵) قرار داده است و میگوید قیمتها میتواند در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نیز به افزایش خود ادامه دهد.
براساس گزارشی از بلومبرگ، تحلیلگران گلدمن ساکس، از جمله دان استرایون در یادداشتی مجددا بر هدف قیمتی ۳۰۰۰ هزار دلار در هر اونس تا دسامبر ۲۰۲۵ تاکید کردند. به گفته آنها، محرک ساختاری این پیش بینی برای قیمت جهانی طلا افزایش تقاضا از سوی بانکهای مرکزی است، درحالی که با کاهش نرخهای بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا جریانات ورودی به صندوق های قابل معامله تقویت خواهد شد.
طلای جهانی امسال صعود قدرتمندی را ثبت کرد؛ پیش از اینکه بلافاصله پس از پیروزی دونالد ترامپ، که دلار را تقویت کرد، عقب نشینی کند. این صعود بیشتر تحت تاثیر افزایش خرید از سوی بخش رسمی و حرکت فدرال رزرو به سمت سیاست انبساطی کاهش نرخ بهره بوده است. با اینحال، به گفته گلدمن ساکس، دولت ترامپ نیز میتواند به شمش کمک کند.
از منظر تحلیلگران این موسسه، بالاگرفتن بیسابقه تنشهای تجاری میتواند موقعیتهای سفته بازی در طلا را تقویت کند. به علاوه، افزایش نگرانی درباره پایداری مالی آمریکا نیز میتواند به قیمتها کمک کند و بانکهای مرکزی، به خصوص آنها که ذخایر اوراق آمریکایی زیادی نگهداری میکنند، ممکن است اقدام به افزایش خرید این فلز گرانبها کنند.
طلای جهانی آخرین بار حدود ۲۵۸۴ دلار در هر اونس مبادله شد، درحالی است که ماه گذشته به اوج ۲۷۹۰ دلار رسیده بود.
در سایر چشم اندازها نیز نفت خام برنت بین ۷۰ تا ۸۵ دلار برای سال آینده پیش بینی شده است، گرچه درصورتی که دولت ترامپ جریان نفت ایران را محدود کند میتواند با ریسک افزایشی در کوتاه مدت مواجه شود. به گفته آنها، فلزات پایه نسبت به فلزات آهنی ترجیح داده میشوند، و گاز اروپا نیز به دلیل شرایط آبوهوایی با ریسک افزایشی مواجه است.
تحلیلگران با اشاره به امکان اجرای شدیدتر تحریمهای ایران در چارچوب کمپین فشار حداکثری گفتند دولت جدید ایالات متحده ریسک مرتبط با عرضه نفت از سوی ایران را افزایش داده است. به گفته آنها، احتمال تقویت حمایت آمریکا از اسرائیل نیز میتواند احتمال ایجاد اختلال در داراییهای نفتی ایران را افزایش دهد.
در رابطه با کالاهای کشاورزی نیز گلدمن بر پیامدهای بالقوه اقدامات تجاری تلافی جویانه میان واشنگتن و پکن تاکید کرده است. به گفته تحلیلگران، افزایش تعرفههای چین بر محصولات کشاورزی و گوشت آمریکا میتواند تقاضا برای صادرات آمریکا را کاهش دهد. با توجه به ناکافی بودن بازارهای جایگزین صادراتی، تعادل مجدد در بازار آمریکا مستلزم کاهش قیمت سویا، ذرت و گوشت خواهد بود.
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ