قیمت دلار در پنج روز معاملاتی هفته اخیر به طور پیوسته در کریدور هفتم نوسان داشت. بازدهی دو درصدی اسکناس دلار در مدت یاد شده، علاوه بر رشد انتظارات تورمی و برخی اخبار مربوط به تحریم، حکایت از افزایش تقاضای پایان سال برای دلار را داشت. قیمت تتر در بازه تعطیلی بازارهای داخلی ۷۳ هزار تومانی شد و این موضوع، آلارم افزایش قیمت دلار در روز شنبه را میدهد.
موضوع انتظارات تورمی متاثر از رشد ریسکهای سیاسی در منطقه و برخی تحریمهای جدید، در کنار تقاضای پایان سال برای ارز، رشد پلکانی برای دلار را رقم زده و کار را برای بازارساز سخت کرده است.
برخی از کاهشیهای بازار معتقدند در روزهای آینده شاهد صعودهای شارپی در قیمت ارز نخواهیم بود؛ زیرا ورود پول به بازار سخت است و شرایط اجتماعی نیز کشش پرشهای بلند در مقطع زمانی کوتاه را ندارد؛ اما باید در نظر داشت در بازه تعطیلی بازارهای داخلی، قیمت تتر سقف قبلی را شکسته و ۷۳ هزار تومانی شده است.
گفتنی است در هفتههای گذشته موضوع چراغ سبز تهران برای شروع دور جدیدی از مذاکرات ایران با آمریکا برای کاهش قیمت دلار به کمک بازارساز آمد؛ اما گفتوگوی عباس عراقچی وزیر امور خارجه با «العربی الجدید» که روز جمعه ۱۶ آذر منتشر شد چندان امیدبخش نبود.
عراقچی در این گفتوگو درباره احتمال مذاکره با دولت جدید آمریکا گفت که تهران ابتدا باید سیاستهای دولت جدید را ارزیابی کند. او تأکید کرد که ایران سیاست خود را بر اساس رفتار دولت آمریکا تنظیم خواهد کرد و اکنون زمینهای برای گفتوگو وجود ندارد.
قیمت درهم روز چهارشنبه با رشد ۲۰۰ تومانی روی رقم ۱۹ هزار و ۷۴۰ تومانی معامله شد. قیمت تتر در بسته بودن بازارهای داخلی با رشد ۷۰۰ تومانی در کریدور هفتم یک کانال بالا رفت و در لحظه نگارش این گزارش، روی رقم ۷۳ هزار و ۲۰۰ تومانی در حال معامله است.
قیمت پوند انگلیس روی رقم ۹۱ هزار و ۱۰۰ تومانی ایستاد و بیش از هزار تومان گران شد. یورو نیز در سطح ۷۵ هزار و ۵۳۰ تومانی معامله شد و رشد ۷۰۰ تومانی داشت.
گفتنی است اسکناس دلار روز چهارشنبه با رشد ۳۲۰ تومانی با رقم ۵۴ هزار و ۳۲۹ تومانی عرضه شد. حواله دلار نیز روی رقم ۵۲ هزار و ۸۴۹ تومانی عرضه شد و رشد ۳۱۳ تومانی داشت.
امروز که ایران در جریان گفتوگوهایی درباره اصلاح پولی، حذف صفر، و باز طراحی اعتماد عمومی به ریال است، تأمل در تجربه کشور کوچکی چون لیتوانی میتواند الهام بخش باشد. در شرایطی که اقتصاد لیتوانی زیر فشار کمبود ارز، فروپاشی مبادلات بازرگانی با شرق، و چالشهای ساختاری شدید قرار داشت، نخبگان این کشور تصمیم گرفتند اصلاحات را با جسارت آغاز کنند. استقلال بانک مرکزی، کنترل تورم، و سیاست تثبیت نرخ ارز بهعنوان پایه اصلاح پولی، در کانون این تصمیمسازیها بود.
یارانه نقدی دهکهای چهارم تا نهم در اردیبهشت ۱۴۰۴ روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت واریز میشود، اما برداشت آن تنها از ساعت ۲۴ همان روز آغاز میشود. در عین حال، حذف یارانه بیش از ۷۵۰ هزار نفر از ثروتمندان همچنان ادامه دارد.
در آخرین روز اردیبهشتماه ۱۴۰۴، بازار سرمایه یکی از سنگینترین افتهای خود در ماههای اخیر را تجربه کرد؛ جایی که شاخص کل با ریزش ۵۸ هزار واحدی، به فشار سهجانبه از سمت اخبار سیاسی، تصمیمات اقتصادی و محدودیتهای صنعتی واکنش نشان داد. افت همزمان شاخصهای بورس و فرابورس، خروج نقدینگی و افزایش تمایل به صندوقهای درآمد ثابت، از چرخش انتظارات در میان معاملهگران حکایت دارد.
رئیس هیئتمدیره انجمن صنفی روغن نباتی ایران با بیان این که حذف ۱۰ درصد مالیات ارزشافزوده روغن باید در هیئتدولت به تصویب نهایی برسد، گفت: صنعت در انتظار اقدام سازمان امور مالیاتی است.
Δ