آیین رونمایی از کتاب «روایت عصر» همزمان با دهه فجر، در مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران برگزار شد.
به گزارش میراث آریا، کتاب «روایت عصر» مروری بر واگذاری امتیازات و مواجهه علما در دوره سلاطین قاجار و پهلوی نوشته مهران رهنما خانقاه، با حضور نویسنده کتاب، سرپرست مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران، مسئولان موزهها، علاقهمندان و با سخنرانی سیدامیر مکی، پژوهشگر تاریخ معاصر، صبح شنبه ۱۳ بهمنماه در مجموعه نیاوران فرهنگیتاریخی رونمایی شد.
مهران رهنما خانقاه، نویسنده این کتاب ضمن تبریک چهل و ششمین سالروز دهه فجر در خصوص این کتاب گفت: «روایت عصر» روایتی از تاریخ معاصر در دو جلد است که جلد اول اختصاص دارد به واگذاری امتیازات در دوره ۴۹ ساله ناصرالدین شاه که ۸۳ امتیاز در این دوره به بیگانگان واگذار شد، از جمله امتیازات رؤیتر و رژی (تباکو)… و در جلد دوم به امتیازاتی اشاره شده که در دوره پهلوی به بیگانگان داده شده و علمایی که با این امتیازات مبارزه کردند از جمله شهید نواب صفوی و امام خمینی و در هر دو جلد کتاب مواجهه علمای شیعه با این امتیازات اشاره مطرح شده است.
نویسنده «روایت عصر» در خصوص رویکرد سیاسی و مبارزات و چرایی تدوین کتاب کشفالاسرار امامخمینی گفت: حضرت امام خمینی (ره) که در آن زمان طلبه جوانی محسوب میشد، دقیقاً یک سال پس از انتشار کتاب اسرار هزار ساله، اقدام به تألیف کتاب «کشفالاسرار» کرد که این کتاب به عنوان نخستین حرکت انقلابی و اعتراضیایشان علیه حکومت پهلوی و انحرافات دینی محسوب میشود.
در کتاب کشف الاسرار پاسخی هست در شبهات ان زمان هرچند حضرت امام (ره) کتاب کشفالاسرار را در پاسخ به کتاب اسرار هزار ساله علیاکبر حکمیزاده تألیف کرد ولی مباحث مطرح شده در این کتاب طوری تدوین شده است که مخاطب را با نگاه فلسفی و عمیق امام آشنا میسازد. ایشان علاوه بر پاسخگویی به حکمیزاده، بررسی مختصری از فلسفه یونان، فلسفه اسلامی و فلاسفه معاصر غرب داشته است.
او ادامه داد: حوزه علمیه نیز کتاب «کشف الاسرار» را پاسخ روحالله خمینی به رد کتاب «اسرار هزار ساله » میداند و امام خمینی به بهانه پاسخ به این کتاب و به چالش کشیدن شیعه، به نقد پهلوی پرداخته است.
رهنما خانقاه با تأکید بر ضرورت آشنایی نسل جدید با نقش و شخصیت علمای شیعه افزود: در واقع اگر کسی بخواهد برای عموم مردم کتاب بنویسد باید مفید و مختصر باشد چون کتابهای هزار صفحهایی در حوصله عموم مردم نمیگنجد و به قشر خاصی از جامعه اختصاص دارد بنابراین در هر دوجلد کتاب «روایت عصر »سعی شده مطالب مختصر و مفید نوشته شود.
در ادامه سیدامیر مکی پژوهشگر تاریخ معاصر، به تحلیل و بررسی کتاب «روایت عصر» که حاصل تلاش چند ساله و نوشتار چند ماهه بوده پرداخت.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ