بهار ۱۴۰۴ با طنین دلنواز نغمههای اصیل ایرانی توسط گروه موسیقی قمر در دل کویر آغاز میشود.
به گزارش میراثآریا، گروه موسیقی قمر، یکی از فعالترین گروههای موسیقی سنتی کشور، یازدهم فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۱۶ در رباط تاریخی شاه عباسی مزینان به روی صحنه میرود.
این رویداد هنری با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان داورزن، حمایت شورای اسلامی و دهیاری مزینان و مشارکت گروههای مردمنهاد مزینان کهن برگزار میشود. رباط شاه عباسی مزینان که از آثار ثبتشده جهانی است، این بار میزبان نوای زنده موسیقی ایرانی خواهد بود.
گروه قمر به سرپرستی نوید دهقان و با خوانندگی مصطفی جلالیپور، در سالهای اخیر اجراهای موفقی در تالار وحدت تهران و دیگر شهرها داشته و در جشن خانه موسیقی ایران نیز با آلبوم ماه پشت ابر به خوانندگی سالار عقیلی و مصطفی جلالیپور، در میان ۲۰۰ اثر منتشرشده در بازه سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳، بهعنوان یکی از پنج آلبوم برتر بخش موسیقی ایرانی (ردیف دستگاهی) شناخته شد.
نوید دهقان درباره این اجرا گفت: «برای نخستینبار در رباط تاریخی مزینان به اجرای برنامه میپردازیم. در بهار، گویی نهال آوازی که قمر صد سال پیش کاشت، امروز جوانه میزند… آب و خورشید و نسیمش از وجود پرمهر مردم مزینان است؛ باشد که این جوانه بارور و تناور شود.»
همچنین مصطفی جلالیپور، خواننده برنامه، با ابراز خرسندی از حضور در زادگاه پدریاش افزود: «از همراهی و محبت دوستانم در گروه قمر و دعوت گرم اداره فرهنگ و ارشاد داورزن و مردم عزیز مزینان سپاسگزارم. سرشار از شور و شوقم که با اجرایی ناب و اصیل در کنار مردم این دیار خواهم بود.»
این اجرای بهارانه، نویدبخش فصلی نو در پیوند فرهنگ، تاریخ و موسیقی ایرانی در دل کویر خواهد بود؛ جوانهای در دل مزینان که به مهر مردم، به آواز مینشیند.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ