مستند «دربست اکباتان» ساخته سامان سالور یک موضوع جذاب و ساختاری خلاقانه دارد.
محمد حیدریپور کارشناس پخش فیلم در یادداشتی نوشت: مستند «دربست اکباتان» ساخته سامان سالور درباره یک جانباز است که زندگی سختی را در تهران میگذراند.
فیلم تلفیقی از بازسازی و مصاحبه است، شخصیت اصلی که جانباز-راننده فیلم است بیش از دو بازیگر اصلی جوان که در تاکسی و مقابل دوربین هستند، استعداد دارد، اگر بخش دو بازیگر و بازسازی را از فیلم حذف کنیم، «دربست اکباتان» یک مستند کوتاه تاثیرگذار است.
شخصیت اصلی فیلم بدون این که بخواهد ترحمبرانگیز جلوه کند، جسور و خلاق است، ناامید و تلخ است، اما از پا نیفتاده و با شرایط دشوار زندگیاش میجنگد. او باهوش و سالم است، برای امرار معاش تن به حمایت دولت و رانت نمیدهد و همچون یک قهرمان روی پاهای خود ایستاده است.
مستند سامان سالور، به دلیل حقایقی که درباره این جانباز جنگ دارد، تاثیرگذار و اندوهبار است، اما کارگردان با اشارهها و نکاتی تلاش کرده است که این تلخی را از فیلمش بگیرد. مثل تدوین همزمان حرفهای مرد به زنان مسافر و واکنشهای متضاد آنها.
سامان سالور در «دربست اکباتان» تلاش کرده است که سینمای مستند و داستانی را با هم ترکیب کند. او در سالهای نخستین ورودش به سینمای داستانی متاثر از این علاقه عمل میکرد و «ترانه تنهایی تهران» یا «چند کیلو خرما برای مراسم تدفین» محصول این نگاهند؛ ترکیب فضای مستند و داستانگویی و روایت.
در «دربست اکباتان» سالور که هنوز فیلمسازی جوان است، قدرت و تسلط او در نمایش واقعیت بیش از بازسازی است. سوژه خاص او در فضاهایی قرار گرفته که در تقابل با کمبود و معلولیت اوست. او در پارک، خیابان و زمان رانندگی زندگیاش را روایت میکند. منطقی و آرام است و سر جنگ با زمین و زمان ندارد.
در جایی از فیلم، او میگوید من هر چه دارم از دولت است، بدبختیهایم هم از دولت است. همه زندگی این شخصیت در تضاد و دشواری سپری میشود. با این که از ناحیه دست معلول است، اما از راه رانندگی روزگار میگذراند و حتی ورزش میکند. زندگی می توانست برای او در لحظه انفجار تمام شود، اما این گونه نیست و او زندگی را ادامه میدهد، هر چند معتقد است بیشتر زنده مانده تا زندگی کند.
«دربست اکباتان» یک مستند کوتاه تماشایی است؛ سرزنده و بدون ملال. از آن سالها زمان زیادی گذشته و سامان سالور «سه کام حبس» و «گردن زنی» و «تمشک» را ساخته است؛ با این حال دیدن «دربست اکباتان» این فیلمساز، خالی از لطف نیست.
این فیلم که محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است در فیلیمو عرضه شده است.
انتهای پیام/
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
در نخستین جمعه ماه محرم، مادران داغدار به همراه شیرخوارگان خود با لباسهای سبز و پیشانیبندهای «یا علیاصغر(ع)» در محله اوغان شهرستان گالیکش گرد هم آمدند تا در همایش معنوی شیرخوارگان حسینی، اشک ماتم بر مظلومیت کوچکترین شهید کربلا بریزند و پیمانی دوباره با آرمانهای عاشورا ببندند.
همزمان با محدودیتهای بازدید حضوری در موزهها، علاقهمندان میتوانند با استفاده از تور مجازی ۳۶۰ درجه این مجموعه، به صورت رایگان و بدون محدودیت مکانی، از بخشهای گوناگون کاخها و موزههای نیاوران بازدید کنند.
Δ