همزمان با فرارسیدن روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر بلندآوازه و حماسهسرای ایرانزمین، با هدف معرفی میراث ادبی ایران به عموم بازدیدکنندگان به ویژه کودکان و نوجوانان، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران میزبان ویژهبرنامههای فرهنگی و هنری با محوریت معرفی آثار و مفاهیم شاهنامه و بزرگداشت مقام والای فردوسی است.
به گزارش میراث آریا، این رویداد با هدف پاسداشت زبان و ادب پارسی، ترویج فرهنگ حماسی شاهنامه و پیوند نسل امروز با میراث کهن ایرانی روزهای چهارشنبه و پنج شنبه ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت ماه جاری در فضای موزهای و محوطه باغ تاریخی نیاوران اجرا خواهد شد.
بیستمین بزرگداشت حکیم فردوسی پاسداشت زبان پارسی با همکاری بنیاد فردوسی و مؤسسه فرهنگی هنری فردوسی توسی و مجموعه نیاوران روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت از ساعت ۱۰ تا ۱۲ در سالن کنفرانس این مجموعه برگزار میشود.
پرده شاهی متعلق به دوره صفویه مزین به تصاویری الهامگرفته از داستانهای شاهنامه، محفوظ در گنجینه کاخموزه صاحبقرانیه، در موزه کوشک احمدشاهی به نمایش عموم در میآید.
قصهگویی با محوریت داستانهای شاهنامه ویژه کودکان، با اجرای الهه حریریان و بهرهگیری از قالب پردهخوانی سنتی، ۲۵ اردیبهشت ماه ساعت ۱۱ در موزه کوشک احمدشاهی اجرا خواهد شد.
نقالی و شاهنامهخوانی توسط کودکان و نوجوانان گروه بینالمللی مهرآفرینان بادرود، در محوطه باغ تاریخی نیاوران اجرا میشود.
اجرای زنده موسیقی سنتی ایرانی و کارگاه خوشنویسی اشعار شاهنامه با حضور استاد سعید یزدان مهر و اهدای آثار خوشنویسی شده به بازدیدکنندگان، در فضای باغ تاریخی نیاوران از دیگر برنامههای این رویداد است.
مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران با اجرای این ویژهبرنامهها، تلاش دارد در فضایی آکنده از هنر، تاریخ و ادبیات، یاد و نام حکیم توس را گرامی دارد و زمینهای برای آشنایی هرچه بیشتر بازدیدکنندگان با گوهرهای فرهنگی ایرانزمین و ارتقای آگاهی عمومی نسبت به میراث مکتوب ایران اسلامی، ترویج فرهنگ حماسی و پیوند نسل امروز با ادب کهن ایرانی را فراهم آورد.
عموم علاقهمندان به فرهنگ، هنر و تاریخ ایران دعوت میشود تا با حضور در این رویداد، در پاسداشت مقام حماسه سرای ایرانی سهیم باشند.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ