پاکستان ۲۰۰۰ مگاوات از برق مازاد خود را به صورت انحصاری به استخراج بیتکوین و مراکز هوش مصنوعی اختصاص داده است. این اقدام بخشی از برنامه تحول دیجیتال این کشور است که با حمایت شورای رمزارز پاکستان و وزارت دارایی اجرایی میشود.
به گزارش اقتصادآنلاین، سایت تحلیلی تریدینگ ویو در گزارشی به اقدام دولت پاکستان مبنی بر حمایت و تخصیص برق اضافی این کشور برای عملیات استخراج ارزهای دیجیتال پرداخته است. این سایت تحلیلی در گزارش خود آورده است: در فاز اول، دولت پاکستان قصد دارد برق اضافی را به زیرساختهای هوش مصنوعی و عملیات استخراج رمزارزها اختصاص دهد. محمد اورنگزیب، وزیر دارایی پاکستان، اعلام کرد که این تصمیم میتواند میلیاردها دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کند و فرصتهای شغلی فناوریهای پیشرفته را در سراسر کشور ایجاد نماید.
در فاز دوم این طرح، دسترسی به انرژیهای تجدیدپذیر برای عملیات استخراج فراهم خواهد شد تا رشد اقتصادی با مسئولیتپذیری محیطزیستی همراه باشد.
بر اساس گزارشها، استقبال ماینرهای بینالمللی بیتکوین و شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی از این طرح آغاز شده است. مقامات پاکستانی تأیید کردهاند که چندین هیئت خارجی در ماههای اخیر برای بررسی فرصتهای همکاری از این کشور بازدید کردهاند.
وزارت دارایی پاکستان بستهای از مشوقهای مالیاتی برای مراکز هوش مصنوعی و معافیتهای گمرکی برای ماینرهای بیتکوین اعلام کرده است تا جذابیت سرمایهگذاری در این بخشها افزایش یابد.
بلال بن ثاقب، مدیرعامل شورای رمزارز پاکستان، از این تصمیم استقبال کرد و آن را «نقطه عطفی» برای اقتصاد دیجیتال این کشور خواند. او با اشاره به اهمیت قوانین شفاف، اعلام کرد که پاکستان میتواند به بازیگر مهمی در حوزه رمزارزها و هوش مصنوعی تبدیل شود.
ثاقب اولین بار در جلسه افتتاحیه شورای رمزارز در ۲۱ مارس، استفاده از انرژی مازاد پاکستان برای استخراج بیتکوین را پیشنهاد داد. در این جلسه مقامات ارشد از جمله قانونگذاران، رئیس بانک مرکزی، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SECP) و وزیر فناوری اطلاعات حضور داشتند.
در ۲۱ مه، وزارت دارایی پاکستان ایجاد یک نهاد تخصصی برای نظارت بر زیرساختهای مالی مبتنی بر بلاکچین را تصویب کرد.
نهاد داراییهای دیجیتال پاکستان (PDAA) مسئول صدور مجوز و نظارت بر صرافیها، کیفپولها، پلتفرمهای توکنشده، استیبلها و برنامههای مالی غیرمتمرکز خواهد بود. این نهاد همچنین توکنسازی داراییهای ملی و بدهیهای دولت، استفاده از برق مازاد از طریق استخراج قانونمند بیتکوین و حمایت از استارتاپهای بلاکچینی را مدیریت میکند.
پاکستان در شاخص پذیرش رمزارزهای چینالیزیس در سال ۲۰۲۴ رتبه نهم را کسب کرد که دلیل اصلی آن استقبال گسترده کاربران خرد و تراکنشهای بالای خدمات متمرکز بوده است.
بر اساس دادههای استاتیستا، بازار رمزارز پاکستان با رشد سریعی مواجه است و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۵ تعداد کاربران رمزارز در این کشور به بیش از ۲۷ میلیون نفر از جمعیت ۲۴۷ میلیونی برسد.
با وجود نوسانات اخیر و کاهش قیمت بیتکوین به ۱۰۸ هزار دلار، یک معاملهگر بزرگ با شرطبندی ۱.۲۵ میلیارد دلاری، پیشبینی کرده که این ارز دیجیتال با وجود تعرفههای ترامپ، به زودی به ۱۲۱ هزار دلار خواهد رسید؛ شرطبندی پرریسکی که توجهها را به خود جلب کرده است.
اظهارات اخیر جرارد رنیک، سناتور استرالیایی، مبنی بر اینکه بیتکوین یک طرح پانزی است و ارزش ذاتی ندارد زیرا «خوردنی نیست»، با واکنش شدید جامعه بیتکوین مواجه شده است؛ انتقاداتی که بحثهای گستردهای را در مورد ارزش و کاربرد ارزهای دیجیتال به راه انداخته است.
مایکل ون دپاپ معتقد است چرخه صعودی بیتکوین تا سال ۲۰۲۷ ادامه دارد و قیمت آن به ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار دلار خواهد رسید.
صندوقهای قابل معامله بیت کوین (ETF) هفتهای قدرتمند را پشت سر گذاشتند و با جذب ۲,۷ میلیارد دلار، رکورد بیشترین ورود سرمایه از ماه آوریل تاکنون را ثبت کردند.
Δ