ویتنام با اعمال تعرفههای جدید بر واردات فولاد چین، موجی از نگرانیها را در بازار جهانی فولاد ایجاد کرده است؛ این اقدام که به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی انجام شده، میتواند بر قیمتها و جریان تجاری فولاد در سطح جهانی تأثیرگذار باشد و به تشدید تنشهای تجاری بین کشورها دامن بزند.
به گزارش اقتصادآنلاین؛ ویتنام تصمیم گرفته است عوارض ضد دامپینگ موقت بر برخی محصولات فولادی وارداتی از چین اعمال کند. این اقدام که در تاریخ ۲۳ فوریه در وبسایت وزارت صنعت و تجارت این کشور اعلام شد، شامل تعرفههایی بین ۶.۹٪ تا ۲۲.۹٪ بر محصولاتی نظیر سیم فولادی و برخی لولههای فولادی ضد زنگ است.
این تصمیم در حالی گرفته شده که ویتنام یکی از بزرگترین واردکنندگان فولاد از چین در آسیاست. چین در سال ۲۰۲۴ با صادرات ۱.۵ میلیون تن فولاد، حدود ۶۰٪ از کل واردات فولاد ویتنام را تأمین کرده است.
این تعرفهها پس از شکایت شرکت فولاد پوسکو ویتنام در اکتبر ۲۰۲۴ اعمال میشود. این شرکت که تولیدکننده ورق فولادی است، همراه با سایر شرکتهای فولادی محلی، مدعی شدهاند که واردات ارزانقیمت فولاد از چین به صنعت داخلی آسیب میزند. این در حالی است که چین، به دلیل مازاد عرضه فولاد در بازار داخلی خود، تولید را کاهش داده و به افزایش صادرات روی آورده است.
اقدام ویتنام به تشدید آشفتگیهای اخیر در بازار جهانی فولاد دامن میزند. در حال حاضر: ایالات متحده در تلاش است تا تعرفههای ضد دامپینگ سختگیرانهتری بر صادرات چین وضع کند. پارلمان اروپا نیز در حال بررسی تمدید اقدامات حفاظتی برای حمایت از صنعت فولاد خود است. از سوی دیگر، چین استراتژی صادرات خود را بازنگری کرده و قصد دارد صادرات برخی محصولات فولادی را در نیمه دوم سال جاری کاهش دهد.
در حالی که ویتنام با تعرفهها به مقابله با واردات فولاد چین میپردازد، همزمان در حال برنامهریزی برای افزایش صادرات فولاد خود است. این کشور در ژانویه ۲۰۲۵ صادرات فولاد خود را ۲.۴ برابر افزایش داد و به ۱.۵ میلیون تن رساند. برای حمایت از این هدف، ویتنام کاهش مالیات بر ارزش افزوده را نیز در نظر دارد.
در نهایت تعرفههای جدید ویتنام بر فولاد چین نشاندهنده تلاش این کشور برای حفاظت از صنعت داخلی در برابر دامپینگ است، اما همزمان با افزایش صادرات خود، ویتنام به پیچیدگیهای بازار جهانی فولاد میافزاید. این اقدامات در شرایطی رخ میدهد که قدرتهای بزرگ اقتصادی نیز سیاستهای مشابهی را دنبال میکنند و چین با چالشهای داخلی خود دستوپنجه نرم میکند.
صنعت لجستیک جهانی در پنج سال گذشته شاهد تحولات بیسابقهای بوده است؛ از همهگیری کووید-۱۹ و اختلال در زنجیره تأمین تا ظهور فناوریهای هوشمند و رشد سریع تجارت الکترونیک. در این میان، حملونقل هوایی بهعنوان یکی از ارکان اصلی لجستیک، نقشی حیاتی در تسهیل تجارت جهانی ایفا کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد فولاد سنگان درگفتگو با خبرنگار روابط عمومی گفت : پروژه جاده سلامی-خلیلآباد؛ از مهمترین پروژههای مسئولیت اجتماعی فولاد سنگان است شرکت فولاد سنگان به عنوان پیشگام در ایفاء مسئولیتهای اجتماعی همواره در این حوزه پیشران بوده است. مجتبی ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد با اشاره به تعهدات […]
ظرفیت تولید سیمان کشور به ۸۷ میلیون و ۴۹۵ هزار تن رسید.
سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، با اشاره به تابآوری زیرساختهای تجاری کشور در دوره تنش و بحران از تدوین بسته راهکارهای تجاری در دوره تنش و پسا جنگ از سوی سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد.
Δ