مشاور سازمان توسعه تجارت ضمن اشاره به رشد ۲.۲ برابری تجارت ایران و اوراسیا، گفت: ایران و طرفهای اوراسیایی درباره تسهیل حمل و نقل در مسیر کریدورها همواره در حال گفتگو هستند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، میرهادی سیدی بر لزوم تقویت زیرساختها در تجارت آزاد با اوراسیا تاکید کرد و گفت: در حوزه تجارت نمیتوان انتظار داشت که ابتدا زیرساختها به طور مثال ناوگان حمل و نقل آماده باشد و تجهیزات معطل بماند تا توافقات تجاری منعقد شود و پس از آن تجارت افزایش یابد، بلکه همه شرایط موردنیاز برای توسعه تجارت باید در یک راستای یکدیگر باشند و به عبارت دیگر وقتی زمینه رشد تجارت فراهم میشود در ادامه زیرساختها رشد و سرمایه لازم برای تحقق آن جذب میشود.
مشاور امور بینالملل و توافقهای تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، رشد تجاری و تأمین زیرساختها را لازم و ملزوم یکدیگر دانست و افزود: عزم دولت بر تقویت زیرساختهای توسعه تجارت با اوراسیا ضروری است اما این ایراد به دولت وارد نیست که تجارت با اوراسیا در شرایطی آزاد شده که زیرساختها محدود است، درست است که زیرساختها محدود بوده اما بستر رفع محدودیتها فراهم است.
وی با اشاره به ارتقای زیرساختهای تجاری ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: ایران و طرفهای اوراسیایی درباره تسهیل حمل و نقل در مسیر کریدورها همواره در گفتوگو هستند و بر این موضوع تاکید دارند.
سیدی خاطرنشان کرد: از پنجم آبان سال ۱۳۹۸ که تجارت ترجیحی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا اجرا شد، تجارت ایران و اوراسیا ۲.۲ برابر افزایش پیدا کرده است. آن زمان بر ضعف زیرساختها تاکید شد که البته حرف درستی بود و ما هم در دولت این ادعا را نداشتیم که زیرساختها از هر جهت مهیاست اما از آن زمان تاکنون زیرساختهای تجاری در موازات با افزایش حجم تجارت رشد کرده و اگر غیر این بود که رشد ۲.۲ برابری یادشده تجربه نمیشد.
مشاور سازمان توسعه تجارت گفت: بدیهی است در اجرای تجارت آزاد با اوراسیا زیرساختها باید ارتقا یابد و منابع مالی موردنیاز آن تأمین شود و ایران و طرفهای اوراسیایی هم درباره تسهیل حمل و نقل در مسیر کریدورها همواره در حال گفتگو هستند و بر این موضوع تاکید دارند.
وی بر تسهیل مبادلات مالی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تاکید کرد و افزود: مبادلات مالی به میزان قابلتوجهی در ۵ سال گذشته آسانتر و افزایش یافته است؛ بنابراین نمیتوان تلاشهای دولت را در این پنج سال نادیده گرفت.
صنعت لجستیک جهانی در پنج سال گذشته شاهد تحولات بیسابقهای بوده است؛ از همهگیری کووید-۱۹ و اختلال در زنجیره تأمین تا ظهور فناوریهای هوشمند و رشد سریع تجارت الکترونیک. در این میان، حملونقل هوایی بهعنوان یکی از ارکان اصلی لجستیک، نقشی حیاتی در تسهیل تجارت جهانی ایفا کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد فولاد سنگان درگفتگو با خبرنگار روابط عمومی گفت : پروژه جاده سلامی-خلیلآباد؛ از مهمترین پروژههای مسئولیت اجتماعی فولاد سنگان است شرکت فولاد سنگان به عنوان پیشگام در ایفاء مسئولیتهای اجتماعی همواره در این حوزه پیشران بوده است. مجتبی ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد با اشاره به تعهدات […]
ظرفیت تولید سیمان کشور به ۸۷ میلیون و ۴۹۵ هزار تن رسید.
سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، با اشاره به تابآوری زیرساختهای تجاری کشور در دوره تنش و بحران از تدوین بسته راهکارهای تجاری در دوره تنش و پسا جنگ از سوی سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد.
Δ