افزایش ۲۸ برابری قیمت برق از سال ۱۳۹۸ تاکنون و تداوم قطعیهای مکرر برق در کشور، زنگ خطر را برای صنایع فولادی به صدا درآورده است؛ شرایطی که بهگفته مدیران صنعتی، تولید را ناپایدار، سودآوری را متزلزل و بازار ورق و محصولات فولادی را ملتهب کرده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، تولیدکنندگان بزرگ فولاد و صنایع انرژیبر کشور، طی سالهای اخیر با یکی از جدیترین چالشهای عملیاتی خود مواجه شدهاند؛ قطعیهای مکرر برق که بعضا بدون برنامهریزی مشخص و در اوج زمان تولید اعمال میشوند، باعث اختلال در فرآیندهای صنعتی، افت بهرهوری خطوط تولید و در نهایت کاهش عرضه محصولات کلیدی در بازار شدهاند. این معضل، در کنار رشد فزاینده قیمت انرژی، تولید را بهشدت پرهزینه و آینده آن را نامطمئن کرده است.
در این شرایط، یکی از مقامات ارشد صنعت فولاد کشور، در جریان بازدید از شرکت ورقخودروی چهارمحال و بختیاری، نسبت به وخامت وضعیت تولید هشدار داد.
لازم به ذکر است قیمت برق مصرفی صنایع طی پنج سال گذشته حدود ۲۸ برابر شده و ممکن است این عدد تا پایان سال جاری به ۳۴ تا ۳۵ برابر برسد.
افزایش هزینهها، کاهش سودآوری، بیثباتی بازار
تداوم این روند، وضعیت تولید را بهگونهای نگرانکننده کرده که بسیاری از شرکتهای صنعتی با افت جدی در سودآوری مواجه شدهاند. در شرایطی که تولیدکنندگان برای تأمین انرژی پایدار با مشکل روبهرو هستند و همزمان با افزایش شدید هزینههای جاری مواجهاند، چشمانداز روشنی برای حفظ ظرفیت فعلی تولید در صنایع فولادی وجود ندارد.از سوی دیگر، افزایش واردات ورقهای فولادی مورد نیاز خودروسازان نیز به یکی دیگر از چالشهای پیشروی تولیدکنندگان داخلی تبدیل شده است. در ماههای اخیر، با ورود حجم بالایی از ورقهای وارداتی، تقاضا برای محصولات داخلی کاهش یافته و در نتیجه، بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید به حالت غیرفعال درآمده است. این کاهش تقاضا، بهویژه برای شرکتهایی که بخش عمدهای از تولید خود را به صنایع خودروسازی اختصاص دادهاند، منجر به کاهش چشمگیر درآمد و سودآوری شده است.
تمرکز بر تولید هدفمند و مقابله با فشارهای وارداتی
در این شرایط باید محصولاتی تولید کرد که بتواند مزیت رقابتی در برابر کالاهای وارداتی ایجاد کرده و وابستگی بازار داخل به واردات را کاهش دهند.
چشمانداز مبهم صنعت فولاد در سایه بحران انرژی
تحلیلگران بازار معتقدند در صورت عدم اصلاح سیاستهای انرژی و تداوم وضعیت فعلی، بازار فولاد کشور با نوسانات قیمتی گستردهتری مواجه خواهد شد. پیشبینیها حاکی از آن است که با افزایش بهای تمامشده تولید، علاوه بر کاهش سود شرکتهای صنعتی، قیمت نهایی ورق و محصولات فولادی همچنان روندی صعودی داشته باشد. امری که میتواند موج جدیدی از گرانی را در بازار خودرو و لوازم خانگی به دنبال داشته باشد.
با این اوصاف، به نظر میرسد تداوم وضعیت موجود بدون مداخلات جدی در سیاستگذاریهای انرژی، تهدیدی جدی برای توازن بازار فولاد و پایداری تولید در کشور خواهد بود.
صنعت لجستیک جهانی در پنج سال گذشته شاهد تحولات بیسابقهای بوده است؛ از همهگیری کووید-۱۹ و اختلال در زنجیره تأمین تا ظهور فناوریهای هوشمند و رشد سریع تجارت الکترونیک. در این میان، حملونقل هوایی بهعنوان یکی از ارکان اصلی لجستیک، نقشی حیاتی در تسهیل تجارت جهانی ایفا کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد فولاد سنگان درگفتگو با خبرنگار روابط عمومی گفت : پروژه جاده سلامی-خلیلآباد؛ از مهمترین پروژههای مسئولیت اجتماعی فولاد سنگان است شرکت فولاد سنگان به عنوان پیشگام در ایفاء مسئولیتهای اجتماعی همواره در این حوزه پیشران بوده است. مجتبی ابراهیمبای مدیر پروژه جاده سلامی-خلیلآباد با اشاره به تعهدات […]
ظرفیت تولید سیمان کشور به ۸۷ میلیون و ۴۹۵ هزار تن رسید.
سرپرست معاونت خدمات تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، با اشاره به تابآوری زیرساختهای تجاری کشور در دوره تنش و بحران از تدوین بسته راهکارهای تجاری در دوره تنش و پسا جنگ از سوی سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد.
Δ