«جنگل ابر» یکی از جاهای دیدنی شاهرود است که در استان سمنان قرار دارد. از لحاظ تاریخی، این جنگل قدمتی چند میلیون ساله دارد و از بقایای «جنگلهای هیرکانی» با درختان بسیار بلند است. وجود مه متراکمی که به سطح زمین نزدیک است و مانند اقیانوسی از ابر بر روی درختان دیده میشود، جذابیتی کمنظیر به این منطقه میبخشد. جنگل ابر در مرز استان سمنان و استان گلستان قرار دارد و مناظر خیرهکنندهی آن هر گردشگری را سر شوق میآورد.
جنگل ابر سمنان در ۴۰کیلومتری شمال شرقی شهر شاهرود و در ۱۲کیلومتری روستای ابر قرار دارد. موقعیت مکانی دقیق این جنگل و روستای نزدیک به آن را در نقشه زیر مشاهده میکنید:
دسترسی به جنگل ابر از شهر شاهرود امکانپذیر است و برای رفتن به این جنگل، باید از شاهرود بهسمت بسطام بروید. فاصله شاهرود تا بسطام حدود ۴ کیلومتر است. پس از بسطام، باید ۱۸ کیلومتر در جاده شاهرود – آزادشهر رانندگی کنید تا به روستای ابر برسید. روستای ابر در ۱۲کیلومتری جنگل قرار دارد. تا اینجای مسیر، وضعیت جاده و آبوهوا از ثبات مطلوبی برخوردار است. پس از عبور از روستا، تابلوهای راهنما مسیر رسیدن به جنگل ابر شاهرود را به شما نشان میدهند .
بهترین زمان برای رفتن به این جنگل زیبا و گشتوگذار در طبیعت بکر آن، اواسط بهار تا اوایل پاییز است. البته در ماههای دیگر سال هم میشود به آنجا رفت؛ اما در فصل سرما لازم است تجهیزات کامل و لباس گرم همراهتان باشد تا در سرما و باران به مشکل نخورید.
جنگل ابر متعلق به آغاز عهد ژوراسیک است و قدمت آن را ۴۰میلیون سال تخمین میزنند. این جنگل، بقایای درختان هیرکانی در عصر سوم زمینشناسی است و حدود ۳۵هزار هکتار مساحت دارد. شهرت این منطقه و دلیل اصلی نامگذاری جنگل ابر سمنان، وجود ابرهای متراکم نزدیک به سطح زمین است که مانند اقیانوسی از ابر بر روی درختان دیده میشوند و منظرهای کمنظیر دارند. در ادامه، دربارهی دلایل این پدیده شرح دادهایم.
قرارگیری ابرهای غلیظ و متراکم جنگل ابر در ارتفاع پایین، چند دلیل جغرافیایی و اقلیمی دارد:
جایجای این جنگل زیبا با ابرهای انبوه یا منظره تابش نور از میان درختان، فضایی رؤیایی دارد. برخی دیدنیهای خاص آن عبارتاند از:
برای مشاهده تصاویر جنگل ابر شاهرود میتوانید نگاهی به “گالری تصاویر جنگل ابر” بیندازید.
اگر برای طبیعتگردی در جنگل ابر برنامهریزی میکنید، در جریان باشید که امکانات رفاهی متعددی در آنجا خواهید یافت:
قرارگیری جنگل ابر شاهرود در مرز منطقهی «نیمهبیابانی و جنگلی» ویژگی طبیعی اصلی آن است. جنگل مزبور که در رشته کوه البرز پدید آمده است، با این ویژگی به یکی از گنجینههای زیستی ایران تبدیل شده است؛ بهخصوص که در ارتفاع زیادی از سطح دریا قرار دارد.
ارتفاع و موقعیت قرارگیری جنگل باعث شده است در سال، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر بارندگی داشته باشد. حداکثر دمای آنجا نیز ۲۰ درجه سانتیگراد و حداقل دمای آن ۶ درجه سانتیگراد است. ویژگیهای آبوهوایی و بارش فراوان باران در طول سال، باعث به وجود آمدن زیستبومی کمنظیر و طبیعتی تماشایی با پوشش گیاهی خاص و انواع چشمههای زیبا شده است.
گفتنی است که در سال ۱۳۸۹، «سازمان میراث فرهنگی و گردشگری» این جنگل را بهعنوان «میراث طبیعی» انتخاب کرد و پس از آن، جنگل ابر یکی از مناطق حفاظتشده ایران به شمار میرود.
بیش از ۸۰ نوع گیاه مختلف را در این جنگل شناسایی کردهاند که برخی از آنها عبارتاند از:
این جنگل شگفتانگیز دارای «درختان اورس» است که روی زمین میخزند و از این حیث زیبایی خاصی دارند. گفتنی است تنوع زیستی جنگل ابر شاهرود، بهدلیل موقعیت جغرافیایی و رطوبت زیاد آن کمنظیر است.
بهدلیل بکربودن بخشهای گستردهای از جنگل ابر، گونههای جانوری پرشماری در آن زندگی میکنند؛ ازجمله:
پیش از سفر، وضعیت آبوهوا را بررسی کنید تا از تغییرات جوی احتمالی باخبر باشید. با توجه به مه غلیظ جنگل، باید تجهیزات کوهنوردی با خود ببرید. همچنین، لازم است لباس گرم، آب آشامیدنی و مواد غذایی به همراه داشته باشید.
اگر در زمینهی طبیعتگردی تجربهی کافی ندارید، بهتر است به همراه تور یا راهنمایان محلی به این جنگل سفر کنید. در هنگام گشتزنی در جنگل، بههیچوجه از راهنما و گروه خود جدا نشوید. در مدتی که در جنگل به سر میبرید، مراقب حیوانات وحشی باشید. اگر آتش روشن کردید، قبل از رفتن، از خاموششدن آن مطمئن شوید.
یکی از مناطق جنگلی بکر و پرقدمت ایران در رشتهکوههای البرز، جنگل ابر شاهرود در مرز استانهای سمنان و گلستان است که ۳۵هزار هکتار مساحت دارد. تپههای سرسبز، درههای عمیق و چشمههای زلال این جنگل تجربهای متفاوت از طبیعتگردی را برای گردشگران فراهم میآورد.
توصیهی ما این است که از طریق تورهای داخلی و همچنین به همراه خانواده، از جاذبههای گردشگری شاهرود دیدن کنید. اگر زمان کافی دارید، به بازدید از دیگر مناطق گردشگری نزدیک به جنگل ابر، مانند باغ شغالی و پارک ملی گلستان نیز بروید.
«دستی بر ایران» توصیه میکند که بازدید از روستای زیبای ابر را نیز در برنامه خود بگنجانید و منشور گردشگری مسئولانه را مد نظر قرار دهید. در بازدید از مناظر طبیعی جنگل از آزاردادن حیوانات، شکار آنها و نوشتن یادگاری بر روی درختان خودداری کنید. به بیانی دیگر، از این گنجینههای طبیعی به بهترین شکل محافظت کنید.
اگر پاسخ پرسشهای خود را در اینجا پیدا نکردید، از طریق بخش دیدگاههای همین پست، سؤالهایتان را با ما در میان بگذارید. ما در زمانی کوتاه به شما پاسخ خواهیم داد.
قدمت جنگل ابر به چه دورانی برمیگردد؟
جنگل ابر یکی از قدیمیترین جنگلهای دنیا محسوب میشود که ۴۰میلیون سال قدمت دارد و متعلق به دوران سوم زمینشناسی، یعنی عصر ژوراسیک است.
چرا جنگل ابر شاهرود را به این نام میشناسند؟
در این جنگل، ابرها آنقدر به درختها نزدیکاند که بهنظر میرسد جنگل روی ابرها سوار است. این جنگل در منطقهای قرار دارد که محل تلاقی دو اقلیم آبوهوایی متفاوت دشت گرگان و منطقهی ابر است. همین موقعیت، اقیانوسی از ابر را بر فراز جنگل شناور کرده است.
جنگل ابر در کدام شهر است؟
این جنگل زیبا و تماشایی در استان سمنان قرار گرفته و جزو شهر شاهرود است. نزدیکترین روستا به آن نیز روستای ابر نام دارد.
فاصله مشهد تا جنگل ابر چقدر است؟
مسیر مشهد به جنگل ابر سمنان، حدود ۳۲۰ کیلومتر است. بسته به وسیله نقلیهای که انتخاب میکنید، زمان پیمودن این مسافت متفاوت خواهد بود؛ اما با خودروی شخصی بین ۴ تا ۵ ساعت طول میکشد.
فاصله گرگان تا جنگل ابر چقدر است؟
مسیر گرگان به جنگل ابر شاهرود حدود ۲۴۰ تا ۲۸۰ کیلومتر است. شما میتوانید از گرگان یا گنبدکاووس با اتوبوسهای بینشهری به شاهرود بروید و از آنجا با تاکسی یا خودروهای کرایهای، خود را به جنگل ابر برسانید.
ایران با داشتن تاریخی جذاب، فرهنگ متنوع و جاذبههای طبیعی و مذهبی بینظیر، هر سال میزبان میلیونها گردشگر داخلی و خارجی است.
با وجود پرشماربودن جاهای دیدنی ایران در فصل بهار، همچون باغها، جادههای سرسبز، طبیعت و سواحل زیبای کشورمان، انتخاب از بین بهترین مقاصد سفر داخلی در بهار کمی چالشبرانگیز خواهد بود. در این مقاله، سعی میکنیم با درنظرگرفتن شرایط و سلیقههای گوناگون، گزینههای مختلفی از مقاصد گردشگری در بهار را معرفی کنیم؛ از فهرست شهرهای نزدیک تهران برای سفرهای کوتاهمدت گرفته تا سواحل بکر جنوب ایران و معرفی باغهای تاریخی.
سومین کنفوبیشن گردشگری سلامت در همدان ۲۱ لغایت ۲۴ خرداد ۱۴۰۴ برگزار میگردد. همایش بینالمللی گردشگری سلامت فرصتی برای معرفی ظرفیتهای استان در سطح جهانی است، دستاورد همایش گردشگری سلامت میتواند به معرفی چهره جهانی صنعت توریسم درمانی همدان کمک شایانی نماید.
امضای قرارداد خواهرخواندگی شهر تاریخی نائین با گوریس کشور ارمنستان را میتوان نخستین گام جدی این شهر بهسوی تعاملات جهانی دانست.
Δ