ایران در آستانه تحولی بزرگ در صنعت عناصر نادر خاکی قرار دارد؛ با سرمایهگذاریهای گسترده و همکاری شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات با شرکتهای دانشبنیان، کشور در مسیر فرآوری و استحصال این عناصر ارزشمند گامهای مهمی برداشته است.
به گزارش اقتصادآنلاین؛ در سالهای اخیر، توجه جهانی به عناصر نادر خاکی (REEs) بهطور چشمگیری افزایش یافته است؛ این عناصر که در صنایع استراتژیک مانند تولید آهنرباهای دائمی، خودروهای الکتریکی، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای پیشرفته کاربرد دارند، به عنوان مواد اولیهای حیاتی برای توسعه صنعتی و فناورانه کشورها شناخته میشوند.در این میان، کشورهای پیشرفته مانند چین، آمریکا و استرالیا سالهاست که بر روی استخراج و فرآوری این عناصر سرمایهگذاری کردهاند و اکنون ایران نیز گامهای مهمی در این حوزه برداشته است.
ایران با داشتن ذخایر غنی از عناصرنادرخاکی، به ویژه در مناطق مروست و سنندج-سیرجان، پتانسیل بالایی برای ورود به این بازار استراتژیک دارد. مطالعات انجامشده نشان میدهد که معادن ایران حاوی منابع قابلتوجهی از این عناصر هستند که در صورت بهرهبرداری صحیح، میتوانند به توسعه صنایع داخلی و کاهش وابستگی کشور به واردات کمک کنند.
با توجه به اهمیت این موضوع، اخبار و گزارشهایی از اقدامات مهم در این حوزه به گوش میرسد. شواهد حاکی از آن است که تحولات قابلتوجهی در مسیر فرآوری این عناصر در حال وقوع است. برخی از منابع صنعتی و معدنی خبر از برنامههایی برای توسعه زیرساختهای فرآوری عناصر نادر خاکی در کشور دادهاند. این گمانهزنیها از آن حکایت دارند که به زودی شاهد افتتاح و راهاندازی یک پروژه مهم در این حوزه خواهیم بود که میتواند نقطه عطفی در صنعت معدنی کشور باشد.
اگرچه هنوز جزئیات رسمی این پروژه منتشر نشده، اما گزارشهای رسیده حاکی از آن است که شرکت «تجلی توسعه معادن و فلزات» از زیرمجموعههای گروه «ومعادن» با بهرهگیری از فناوریهای نوین و همکاری شرکتهای دانشبنیان، در حال توسعه زیرساختهای لازم برای فرآوری و استحصال عناصر نادر خاکی است. این شرکت نقشی کلیدی در اجرای این پروژه خواهد داشت و گام بلندی در مسیر بومیسازی و توسعه صنعت عناصر نادر خاکی در کشور برداشته است.
بر اساس این گزارش، گفتگوی خبری دکتر «اردشیر سعدمحمدی» مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن) و دکتر «مرتضی علیاکبری» مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات (تجلی) در مورد این دستاورد ملی، روز شنبه ۱۸ اسفندماه ساعت ده صبح از طریق پایگاه خبری شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات قابل دسترسی خواهد بود و اخبار مربوطه در رسانههای کشور منتشر خواهد شد.
باید تا شنبه منتظر ماند و دید که این پروژه دقیقاً چه ابعادی دارد و چه تحولاتی را در صنعت معدن و فناوری کشور رقم خواهد زد؛ به نظر میرسد با تلاش روزافزون متخصصان داخلی و شرکتهای پیشرو در آیندهای نزدیک، تحولی مهم در صنعت عناصر نادر خاکی ایران رقم خواهد خورد.
مدیرعامل شرکت تجلی توسعه معادن و فلزات گفت: از آنجایی که بخش عمدهای از سرمایهگذاریهای کوتاهمدت شرکت پیشتر فروخته و منابع حاصل به پروژهها تزریق شد، شناسایی سود از این محل در سال ۱۴۰۳ ممکن نبود و سودآوری از فعالیتهای «تجلی» به زودی محقق خواهد شد.
در حالی که آسمان تهران برای چندمین روز متوالی در مه گرد و غبار فرو رفته، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، از تالاب خشک شده صالحیه در جنوب غربی تهران به عنوان مهمترین کانون فعال گرد و غبار در پایتخت نام برد و اعلام کرد: تشدید خشکسالی، وزش بادهای منطقهای و فعال شدن کانونهای داخلی شرایط پایدار آلودگی هوا را رقم زده است.
مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات برای سال مالی منتهی به آخر اسفند ۱۴۰۳ و مجمع فوقالعاده این شرکت در روز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۹ صبح در محل سالن سالن پاسارگاد هتل اسپیناس خلیج فارس برگزار خواهد شد.
مدیر کل اداره نظارت بر خدمات زیربنایی و بازرگانی سازمان حمایت گفت: حداقل مدت زمان ضمانت برای کالاهای لوازم خانگی و صوتی و تصویری ۲۴ ماه و قطعه کمپرسور یخچال، فریزر و کولرهای گازی حداقل ۶۰ ماه است.
Δ