بوئینگ ۲۷۰۷، جت مافوق صوتی بود که با هزینه سنگینی در حدود ۱میلیارد دلار ساخته شد، اما هرگز به پرواز در نیامد. کابین First Class آن دارای ۳۰ صندلی چرمی تختخوابشو و امکانات تلویزیونی انحصاری بود.
غزال زیاری: در دهه ۱۹۶۰ میلادی و بعد از همکاری بریتانیا و فرانسه در ساخت هواپیمای بهیادماندنی کنکورد و معرفی توپولوف Tu-۱۴۴ توسط روسیه، آمریکایی ها هم به فکر ساخت یک هواپیمای حیرت انگیز افتادند.
طرح ساخت بوئینگ ۲۷۰۷ در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی تائید شد و در اواخر دهه ۱۹۶۰ و اوایل دهه ۱۹۷۰، کمپانی بوئینگ، بوئینگ ۲۷۰۷ را معرفی کرد که قرار بود برگ برنده آمریکایی ها در رقابت های هوایی باشد که البته با حذف بودجه دولتی، قیمت بالای سوخت و تمایل شرکتهای هواپیمایی به بهره گیری از هواپیماهای کممصرفتر، این پروژه شکست خورد.
بوئینگ ۲۷۰۷ میتوانست اوج نوآوری صنعت هوانوردی مدرن آن دوران لقب بگیرد. کابین هواپیما بهصورت تک راهرو طراحی شده بود و ۲۵۰ تا ۳۰۰ صندلی برای مسافران ظرفیت داشت.
در کابین First Class، تجربه پروازی لوکس برای مسافران در نظر گرفته شده بود؛ مانند در نظر گرفتن ۳۰ صندلی چرمی که هریک شامل امتیازات تلویزیونی انحصاری بودند و تعبیه پنجرههایی نسبتا کوچک که برای به حداکثر رساندن فشار، شیشه داخلی آنها تقریباً دو برابر ضخامت داشت و به مسافران توهم نوری فوقالعادهای میداد.
از اولین ماکت بزرگ این هواپیما در سپتامبر ۱۹۶۶ رونمایی شد؛ در آن زمان کمپانی بوئینگ تورهای عمومی را برای بازدیدکنندگان ارائه میکرد و مردم در صفهای طولانی به بازدید از این ماکت میرفتند.
طراحان بوئینگ مایل بودند تا کابین ۲۷۰۷ شباهتهایی به شاتل فضایی داشته باشد و باید این را در نظر داشت که کلیت ایده ساخت این جت مافوق صوت، شکستن دیوار صوتی بود.
برای مطالعه متن کامل این مقاله و مشاهده تصاویری از کابین داخلی این هواپیما، اینجا کلیک کنید.
۵۸۳۲۱
رندرهای جدید، نمای دقیقتری از طراحی احتمالی مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۷ ارائه میدهند؛ تغییراتی که شامل جابهجایی لوگو اپل و بازطراحی سیستم مگسیف میشود.
«جک دورسی»، همبنیانگذار توییتر و مدیرعامل شرکت بلاک، از پروژه جدیدش به نام Bitchat پرده برداشت. این اپلیکیشن پیامرسان با استفاده از شبکههای مش بلوتوث به کاربران امکان میدهد تا کاملاً غیرمتمرکز، امن و بدون نیاز به اینترنت یا هرگونه سرور مرکزی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این فناوری میتواند در شرایطی مانند قطعی اینترنت بسیار کاربردی باشد.
شرکت ایرباس با کسب مجوز برای تغییرات در بخش آوانیکس هواپیماهای خانواده A۳۲۰، در حال توسعه و گسترش فناوری «تاکسیبات» است؛ یک یدککش هیبرید الکتریکی که به کمک آن هواپیما بدون نیاز به روشن شدن موتور، روی باند حرکت میکند و به این ترتیب مصرف سوخت و انتشار آلایندهها به شدت کاهش مییابد.
ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیسایکس، برنامهای نوآورانه برای استخراج دیاکسیدکربن (CO₂) از جو زمین و تبدیل آن به سوخت متان موشک معرفی کرد.
Δ