بهدنبال برگزاری انتخابات آمریکا و شفاف شدن ریسکهای سیاسی، بازارهای طلا و ارز با نزول مواجه شدند و در مقابل، ارزش بازار سهام رشد کرد. روند نزولی قیمت دلار باعث شد که روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا تا محدوده ۶۷هزار تومان عقبنشینی کند.
در یک ماه گذشته، تقریبا همه بازارها تحت تأثیر تحولات سیاسی قرار گرفته بودند. از یک طرف، افزایش تنشهای نظامی در منطقه و از طرف دیگر، برگزاری انتخابات آمریکا بازارهای سهام را سردرگم کرده بود، اما بهدنبال برگزاری انتخابات آمریکا در روز ۱۵آبان برخی ابهامات رفع شد و شرایط برای تغییرات مهم در بازارها به وجود آمد.
قیمت هر دلار آمریکا تا قبل از برگزاری انتخابات آمریکا تا محدوده ۷۰هزار تومان پیشروی کرده بود و حتی یک روز قبل از انتخابات به ۷۱هزار تومان هم نزدیک شد، اما با مشخص شدن نتایج انتخابات در روز سهشنبه هفته قبل، قیمت دلار بلافاصله شروع به نزول کرد و ابتدا تا محدوده ۶۹هزار تومان و سپس تا ۶۸هزار تومان عقبنشینی کرد. این روال روز گذشته هم ادامه یافت و دیروز قیمت هر دلار آمریکا به کانال ۶۷هزار تومان سقوط کرد. تحلیلگران برآورد میکنند با تداوم روال فعلی این احتمال وجود دارد که قیمت هر دلار آمریکا تا محدوده ۶۵هزار تومان هم کاهش یابد.
بهدنبال نزول قیمت دلار قیمت طلا و سکه هم با افت مواجه شد. آنطور که آمارها نشان میدهد، از سهشنبه هفته قبل تاکنون، قیمت هر سکه ۷.۶درصد معادل ۴میلیون تومان کاهش یافته و از ۵۲میلیون و ۴۰۰هزار تومان به ۴۸میلیون و ۴۰۰هزار تومان رسیده است.
در این میان، بیشترین میزان نزول مربوط به ربعسکه بود که با ۱۴درصد کاهش از ۱۷میلیون و ۲۰۰هزار تومان به ۱۴میلیون و ۸۰۰هزار تومان در مبادلات دیروز رسید.
در این مدت، همچنین قیمت هر گرم طلای ۱۸عیار نیز با ۵درصد افت مواجه شده و به ۴میلیون و ۳۶۸هزار تومان رسیده است.
اما با وجود نزول قیمت طلا و ارز واکنش بورس متفاوت بود. بازار سهام که از مدتها پیش با نزول مواجه شده بود، همزمان با مشخص شدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شروع به رشد کرد و شاخص کل بورس تهران از آن زمان تاکنون بیش از ۱۰۸هزار واحد معادل ۵.۳درصد رشد کرده است. این میزان افزایش منجر شد که ارزش بازار سهام با ۳۶۷هزار میلیارد تومان رشد به ۸۲۳۵هزار میلیارد تومان برسد.
شدت نزول بورس تا هفته قبل باعث شده بود که ارزش دلاری بازار سهام به ۱۱۳میلیارد دلار برسد، اما بهدلیل رشدهای چند روز گذشته، اکنون ارزش کل بازار سهام به ۱۲۲میلیارد و ۳۶۰میلیون دلار رسیده است.
در طول چند روز گذشته، همچنین روند ورود پولهای تازه به بورس آغاز شده و دستکم ۱۲۵۰میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سهام شده است. این ورود پول در شرایطی اتفاق افتاد که از ابتدای سال تا هفته پیش، چندین هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده بود.
به نظر میرسد بخشی از دلایل رشد بورس و نزول قیمت طلا و ارز رفع ابهامات موجود در بازار بوده است. با مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا و موضعگیریهای اخیر دونالد ترامپ، نامزد پیروز انتخابات، ابهاماتی که بازارها با آن مواجه بودند رفع شد. همچنین به نظر میرسد فعالان بازار نسبت به گذشته پختهتر و باتجربهتر شدهاند و کمتر دچار واکنشهای هیجانی میشوند. ۴سال پیش در زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا واکنش بازارها به این رویداد بهمراتب هیجانیتر بود.
نکته دیگر اما این است که اظهارات دونالد ترامپ نشان میدهد که او تمرکز اصلی خود را بر تقویت اقتصاد آمریکا گذاشته و انتظار میرود که نگاه او به جای مرزهای خارجی، بیشتر به سمت داخل آمریکا متمرکز باشد.
وضع تعرفههای تجاری برای کالاهای خارجی و تدوین برنامههایی برای بازگشت صنایع به آمریکا از محور برنامههای اوست که به نظر میرسد در ۴سال آینده دنبال شود.
بازار طلا و سکه ایران با جهش چشمگیر قیمتها در هفته گذشته، تحت تأثیر افزایش ۷۰ دلاری اونس جهانی طلا و رشد نرخ ارز داخلی، شاهد تغییرات قابلتوجهی بود. اما با فرارسیدن تعطیلات تاسوعا و عاشورا، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران پیشبینی میکند که بازار هفته آینده آرام و با نوسانات جزئی همراه خواهد بود. آیا این ثبات ادامهدار خواهد بود یا رکود بازار عمیقتر میشود؟
ایران با تکیه بر شبکههای مالی غیررسمی، تحریمهای سنگین آمریکا را دور زده و تجارت ۸۰ میلیارد دلاری خود را حفظ کرده است. اما با تهدیدات جدید دولت ترامپ علیه این شبکهها، ایران به دنبال راهکارهای هوشمندانهای برای تقویت همکاری با چین، روسیه و هند است. آیا این استراتژی اقتصاد ایران را در برابر فشارهای غرب بیمه خواهد کرد؟
در روز عاشورا که بازار رسمی طلا و ارز تعطیل بود، قیمتها اما آرام نگرفتند. نوسان دلار و اونس جهانی باعث شد نرخ طلا و سکه در بازارهای آنلاین جهش پیدا کند. از سکه امامی با حباب سنگین ۱۲ میلیونی تا نیمسکه با حباب بیسابقه، بازار زیر سایه تعطیلی هم داغ بود!
بانک مرکزی ایران اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا ۱۱ تیرماه، بیش از ۱۳.۵ میلیارد دلار برای تأمین نیازهای وارداتی کشور، از کالاهای اساسی و دارو گرفته تا بخشهای تجاری و خدماتی، تخصیص داده شده است؛ رکوردی که نشاندهنده تلاش برای پشتیبانی از اقتصاد در برابر فشارهای خارجی است.
Δ