تاریخ معرفی رسمی شیائومی ۱۵ اولترا بهعنوان رقیب گلکسی S۲۵ اولترا مشخص شد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و براساس گزارش زومیت، تاکنون اطلاعات و تصاویر فاششدهی زیادی از شیائومی ۱۵ اولترا منتشر شده است که طراحی آن را به نمایش گذاشتهاند و برخی از مهمترین بهروزرسانیهای سختافزاری آن را برجسته کردهاند. شیائومی رسماً تاریخ برگزاری رویداد معرفی این گوشی را اعلام کرد.
شیائومی با انتشار پستی در ایکس از برگزاری رویدادی در تاریخ ۲ مارس (۱۲ اسفند) خبر داد که به احتمال زیاد، در آن شاهد رونمایی شیائومی ۱۵ اولترا خواهیم بود. پیشتر رندرهایی منتسب به پرچمدار جدید چینیها منتشر شد که طراحی گوشی را بهخوبی نشان میدهند.
شیائومی ۱۵ اولترا احتمالاً به تراشهی پرچمدار اسنپدراگون ۸ الیت کوالکام و نمایشگر ۶٫۷۳ اینچی اولد لبهخمیده بهره میبرد که وضوح ۳۲۰۰ در ۱۴۴۰ پیکسل و نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز دارد. شیائومی برای محافظت بیشتر از نمایشگر، از شیشهی اختصاصی Shield Glass استفاده خواهد کرد.
گفته میشود شیائومی ۱۵ اولترا از دوربین اصلی ۵۰ مگاپیکسلی (حسگر Sony LYT-۹۰۰) با لرزشگیر اپتیکال (OIS)، دوربین ۵۰ مگاپیکسلی فوق عریض (حسگر سامسونگ JN۵)، دوربین تلهفوتو ۵۰ مگاپیکسلی (حسگر Sony IMX۸۵۸) با بزرگنمایی سه برابری و OIS و دوربین تلهفوتو ۲۰۰ مگاپیکسلی (حسگر سامسونگ HP۹) با بزرگنمایی ۴٫۳ برابری در پنل پشتی میزبانی میکند. ظاهراً در بخش سلفی دوربین ۳۲ مگاپیکسلی در نظر گرفته شده است.
شایعات میگویند شیائومی ۱۵ اولترا از باتری ۵۴۱۰ میلیآمپرساعتی بهره میبرد و از شارژ سریع سیمی ۹۰ واتی و شارژ بیسیم ۸۰ واتی پشتیبانی میکند. ۱۶ گیگابایت رم و ۵۱۲ گیگابایت یا یک ترابایت فضای ذخیرهسازی برای رقیب قدر گلکسی S۲۵ اولترا در نظر گرفته شده است.
۲۲۷۲۲۷
رندرهای جدید، نمای دقیقتری از طراحی احتمالی مدلهای پرو و پرو مکس آیفون ۱۷ ارائه میدهند؛ تغییراتی که شامل جابهجایی لوگو اپل و بازطراحی سیستم مگسیف میشود.
«جک دورسی»، همبنیانگذار توییتر و مدیرعامل شرکت بلاک، از پروژه جدیدش به نام Bitchat پرده برداشت. این اپلیکیشن پیامرسان با استفاده از شبکههای مش بلوتوث به کاربران امکان میدهد تا کاملاً غیرمتمرکز، امن و بدون نیاز به اینترنت یا هرگونه سرور مرکزی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این فناوری میتواند در شرایطی مانند قطعی اینترنت بسیار کاربردی باشد.
شرکت ایرباس با کسب مجوز برای تغییرات در بخش آوانیکس هواپیماهای خانواده A۳۲۰، در حال توسعه و گسترش فناوری «تاکسیبات» است؛ یک یدککش هیبرید الکتریکی که به کمک آن هواپیما بدون نیاز به روشن شدن موتور، روی باند حرکت میکند و به این ترتیب مصرف سوخت و انتشار آلایندهها به شدت کاهش مییابد.
ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیسایکس، برنامهای نوآورانه برای استخراج دیاکسیدکربن (CO₂) از جو زمین و تبدیل آن به سوخت متان موشک معرفی کرد.
Δ