تصور کنید در یک سوی درهای بزرگ ایستادهاید و بدون استفاده از دوربین، نوشته روی یک بطری آن سوی دره را به راحتی میخوانید. شبیه صحنهای از فیلمهای تخیلی جاسوسی است، اما دانشمندان چینی آن را به واقعیت تبدیل کردهاند.
به گزارش خبرآنلاین، محققان در چین سیستم تصویربرداری لیزری جدیدی ساختهاند که میتواند از فاصلهای حدود ۱.۳۶ کیلومتر (معادل تقریبی ۱۴ زمین فوتبال) جزئیات ریز، مثل نوشتههای میلیمتری را به وضوح ثبت کند. این فناوری انقلابی میتواند در حوزههای مختلفی مانند باستانشناسی برای مطالعه نقشبرجستههای صخرهای بدون نیاز به صعود، و همچنین در مطالعات زیستمحیطی برای پایش زیستگاههای دوردست حیوانات وحشی، بسیار کاربردی باشد.
دوربینها و تلسکوپهای معمولی به خاطر انحراف نور در جو زمین و پراکندگی آن نمیتوانند به راحتی نوشتههای کوچک را از فاصلههای دور بخوانند. این موضوع باعث تار شدن و از بین رفتن وضوح تصویر میشود و خواندن متنهای ریز را تقریبا غیرممکن میکند.
اما فناوری جدید، به جای تمرکز بر تصویر به صورت مستقیم، رفتار نور در لحظه برخورد و بازتاب آن از سطح هدف را دنبال میکند. این روش دقیقتر از فناوریهای سنتی است و جزئیات بیشتری را ثبت میکند.
یک تلسکوپ استاندارد از فاصله ۱.۳۶ کیلومتر فقط میتواند اشکالی در اندازه حدودا ۴۲ میلیمتر را تفکیک کند که البته برای خواندن نوشتههای کوچک کافی نیست.
افزایش ۱۴ برابری وضوح تصویر نسبت به محدودیتهای تلسکوپهای معمولی
یکی از پژوهشگران این پروژه در مورد نتایج آزمایشهای میدانی میگوید: «ما توانستیم تصویر اهدافی با اندازه میلیمتری را در فاصله ۱.۳۶ کیلومتر با وضوح بسیار بالا به دست آوریم. این فناوری وضوح را تقریباً ۱۴ برابر بیش از محدودیت تلسکوپهای تکعدسی افزایش داده است.»
فناوری لیزری جدید چین با چند چالش اساسی رو به رو است. برای کارکرد درست این سیستم، نیاز به تراز دقیق وجود دارد که ممکن است در برخی شرایط عملیاتی سخت باشد.
علاوه بر این، این سیستم برای خواندن از فاصله دور نیازمند دید مستقیم هدف با لیزر است. بنابراین در شرایطی که مخفیکاری یا محدودیت تابش لیزر وجود داشته باشد، کاربردی ندارد.
با توجه به پیشرفتهای کنونی، میتوان انتظار داشت در آینده نزدیک این فناوری در حوزههایی فراتر از آزمایشگاهها و پروژههای تحقیقاتی، کاربردی و فراگیر شود. باستانشناسان میتوانند با دیدن نقشبرجستههای دوردست و غیرقابل دسترس، بدون نیاز به بالا رفتن از صخرهها مطالعات دقیقتری انجام دهند. محیطبانها و زیستشناسان میتوانند زیستگاههای طبیعی حیوانات را با کمترین مزاحمت و از فواصل زیاد رصد کنند.
کاربردهای امنیتی و نظامی که نیاز به خواندن جزئیات از فاصله بسیار دور دارند نیز میتوانند از این فناوری بهره ببرند.
با این فناوری جدید، پدیدهای که فقط در فیلمهای جاسوسی وجود داشت، اکنون در دنیای واقعی به کار گرفته میشود. انقلابی در تصویربرداری از فواصل دور که میتواند تاثیرات بزرگی در علم و فناوری داشته باشد.
منبع: interestingengineering
۵۸۵۸
مدیرکل توسعه فناوریهای نوین وزارت ارتباطات گفت: پس از اختلال رخ داده در سیستمها و مسیریابها، کاربران تاکسیهای اینترنتی و پیکهای موتوری دچار مشکلات بسیاری شدند اما باید بپذیریم که یک اتفاقی در کشور ما رخ داده و به دستگاههایی که در این زمینه حساس هستند حق داد تا عادی شدن شرایط محدودیتهایی را وضع کنند.
محمد کشوری، مدیر اندیشکده طیف، در ادامه پنل «فناوری، امنیت و آینده ایران، گفت:« سیاستهای فیلترینگ و محدودیت، شبکه را در برابر حملات سایبری آسیبپذیرتر کردهاند.»
شرکتهای بزرگ فناوری از هوش مصنوعی بهعنوان ابزاری همهکاره یاد میکنند که میتواند کارهای خستهکننده را برای کاربران انجام دهد؛ از جمله خواندن ایمیلهای طولانی. اما پژوهش جدیدی نشان داده همین ابزار میتواند راهی برای فریب کاربران و سرقت اطلاعات حساس آنها باشد.
در همایش اینترنت و آینده ایران که در وزارت ارتباطات در حال برگزاری است، احسان چیتساز، معاون وزیر ارتباطات؛ رضا الفتنسب، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی؛ امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی؛ حامد بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار و کتایون سپهری، موسس شتابدهنده منش، به «اقتصاد دیجیتال و آینده ایران» پرداختند.
Δ