گیزلا وارگا سینایی، نقاش معاصر، ضمن بازدید از نمایشگاه آثار نقاشی زنان معاصر در موزه جهان نمای مجموعه نیاوران با مدیر مجموعه درباره آثار و تجارب هنریاش گفتوگو کرد.
به گزارش میراث آریا، نقاش معاصر «گیزلا وارگا سینایی»، با حضور در مجموعه نیاوران از نمایشگاه آثار زنان معاصر در موزه جهان نما بازدید کرد و درباره تک اثر به نمایش گذاشته شده اش با مدیر مجموعه سخن گفت.
گیزلا وارگا سینایی، زاده ۱۳۲۳ شمسی، نقاش معاصر ایرانی مجارستانی چندماهی پیش از پایان جنگ جهانی دوم، در مجارستان متولد شد و در نوجوانی به اتریش مهاجرت کرد. شنیدن قصههای هزارویک شب از زبان پدر، تصویر دنیای کودکی او از ویرانی و جنگ، بهسوی رویای شیرین شرقی و داستانهای اسرارآمیز علاءالدین و چراغ جادو روانه ساخت. در سالهای نوجوانی با اشعار سعدی و حافظ و اسطورههای ملل مختلف آشنا شد. او تحصیلات آکادمیک خود را در مقطع کارشناسی تدریس هنر در دانشکده هنرهای تزیینی وین به پایان رساند و در سال ۱۹۶۷ ضمن ازدواج با هنرمندی ایرانی به نام خسرو سینایی به ایران آمد. از آن تاریخ تا کنون او قریب به نیم قرن است که مشغول فعالیت هنری است.
نقاشیهای او همانند شعری مجسم است؛ شعری که خطوط و رنگهای آن نمایشیست از دوران مختلف زندگی او به عنوان هنرمندی مهاجر. سینایی در آثار خود، با پیوند دادن گذشته و حال و اتصال متن مبداء و مقصد، اسطورهها و افسانهها و نگارههای قدیم را به بستر هنر امروز پیوند میزند.
او تاکنون دهها نمایشگاه انفرادی در ایران، مجارستان، اتریش و فنلاند و نیز بیش از ۱۲۰ نمایشگاه گروهی در ایران، مجارستان، اتریش، چین، امارات متحده عربی، تونس، ایالات متحده امریکا، فنلاند، پرتغال، بلژیک، هلند، انگلستان، ایتالیا، آلمان، لهستان، فرانسه، نروژ، سویس و هند برگزار کرده است.
علاوه بر نقاشی، وی بیش از ۴۰ سال به تدریس و برگزاری کارگاههای آموزشی در ایران و خارج از کشور مشغول بوده است. او عضو انجمن نقاشان ایران و یکی از بنیانگذاران گرو دنا است.
او با وجود اینکه هنر آموخته اروپاست ولی همیشه تحت تأثیر فلسفه و هنر سنتی ایران بوده است و ضمن تلفیق زیباییهای شرق و غرب، دیدهها و دل گفتههای خود را بیان میکند.
در پایان این بازدید از سوی شهرود امیرانتخابی، تقدیرنامه و هدیه فرهنگی به این هنرمند معاصر اهدا شد.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ