در فضایی صمیمی، آیین رونمایی و جشن امضای کتاب «مسبب ماجرا خانم نویسنده است» نوشته وجیهه قنبری، که توسط انتشارات آپان به چاپ رسیده با حضور چهرههای شاخص عرصه نقد و داستاننویسی، روایتهای تمثیلی و تحلیلهای فلسفی درهم تنیدند و مخاطبان را به تأملی دوباره درباره مرزهای روایت و واقعیت فراخواندند.
به گزارش میراث آریا، آیین رونمایی و جشن امضای کتاب تازهمنتشرشده «مسبب ماجرا خانم نویسنده است» اثر وجیهه قنبری، با حضور منتقدان و اهالی ادب همچون پگاه افسری آتوسا زرنگار زاده شیرازی، گیتی رجب زاده، فروغ سجادی، علیرضا بهنام، علی حاتم و علاقهمندان ادبیات معاصر، عصر جمعه ۹ خرداد ۱۴۰۴ در مجتمع فرهنگان فرشته برگزار شد. این مجموعه داستان کوتاه، با عبور از ساختارهای کلاسیک روایت، در قلمرویی پستمدرن و گاه سوررئال به جستوجوی معنا در دل گزارههای زبانی میپردازد.
روایتگری به مثابه رتوریک در جهان پستمدرن
در این نشست، علیرضا بهنام ـ شاعر، منتقد و پژوهشگر ادبیات ـ با تحلیلی عمیق از مؤلفههای ساختاری و سبکی این اثر، گفت: داستانهای کتاب وجیهه قنبری بیش از آنکه مبتنی بر پیرنگ و کشمکشهای سنتی داستانپردازی کلاسیک باشند، حول یک «گزاره رتوریکی» میچرخند. به بیان دیگر، آنچه شالوده روایت را در این مجموعه شکل میدهد، نه گرهافکنی و گرهگشایی، بلکه حضور یک گزاره مرکزی و تفسیربردار است که بستر اندیشگی روایت را میسازد.
او با اشاره به پیوند رویکرد کتاب با سنتهای داستانگویی پیشامدرن، افزود: در سنتهای پستمدرن، ما با گونهای بازگشت به حکایتپردازی مواجهیم؛ حکایتی که چون آثار سعدی، نه لزوماً برای پیشبرد درام، بلکه برای تبیین یک تمثیل یا مفهوم زبانی ارائه میشود. قنبری نیز در همین سنت، شخصیتهایی را به صحنه میآورد که نه به مثابه کنشگران روایی، بلکه بهعنوان حاملان معنا در نسبت با گفتار داستانی حضور دارند.
وی همچنین بر «آگاهانه بودن خنثیسازی عناصر دراماتیک» در این اثر تأکید کرد و گفت: قتلها، مثلثهای عشقی و موقعیتهای در ظاهر جنایی، در این اثر به قصد روایتگری استفاده نمیشوند، بلکه به نوعی واجدِ حضور صرفاً نمادیناند؛ عناصری که گفته میشوند تا ناپیدایی معنا را پوشش دهند.
شخصیتها خود را مینویسند، نه من
در ادامه، وجیهه قنبری، نویسنده این اثر، ضمن بیان تجربههای زیسته خود در روزنامهنگاری و روانشناسی، از شیوه خلق داستانها سخن گفت: هیچگاه برای داستانهایم طرح و نقشهای از پیش نداشتم. شخصیتها در فرآیند نوشتن متولد میشوند، مسیر خود را میسازند و حتی سرنوشت خود را تعیین میکنند.
او افزود: در این مجموعه، بهویژه در دومین داستان که آن را بیش از سایرین دوست دارم، نوعی رهایی از قواعد ساختیافته روایی را تجربه کردم. همین رهایی، نوشتن را برایم صمیمیتر و روانتر کرد. شاید چون نزدیکتر بود به تجربه زیستهام و مواجهاتم با واقعیتهای انسانی، چه در رسانه و چه در روانشناسی.
قنبری با تأکید بر اینکه آثارش در گونهای از نوشتار پستمدرن و سوررئال قابل دستهبندیاند، گفت: قصدم نه تقلید از سبک خاص، که شنیدن صدای درونی شخصیتهایی بود که به نظرم پیش از من، خود، مشتاق روایت بودند. در حاشیه این آیین که با استقبال چشمگیر علاقهمندان همراه بود، حضار ضمن دریافت امضای نویسنده بر نسخههای کتاب، به گفتوگو و تبادلنظر درباره فرم و محتوای داستانهای وجیهه قنبری پرداختند. حضور چهرههایی از ادبیات معاصر و فضای منتقدانه، بر غنای این نشست افزود و فرصتی فراهم آورد برای تأمل در وضعیت داستان کوتاه پستمدرن در ایران امروز.
انتهای پیام/
به جز فیلم و سریالهای کمدی نیاز به برنامههای ترکیبی با رویکرد رقابتی یا غیر رقابتی همانند برنامههای شبانه طنز یا مسابقههای کمدی سال هاست که در جامعه ایرانی احساس میشود و تجربههای موفق و ناموفقی نیز در این زمینه وجود دارد از برنامهای موفق همانند «ساعت خوش» با آیتمهای کوتاه کمدی در دهه ۷۰ که منجر به تولد و رشد ستارگان بسیاری در زمینه کمدی شد گرفته تا برنامههای موفقی همانند «خندوانه» برای عموم یا «کلاه قرمزی» برای طیف کودک و نوجوان.
پس از ۱۲ روز از آغاز جنگ تحمیلی اخیر توسط اسرائیل در خاک ایران، نخستین گروه گردشگران ترکیهای با اطمینان از امنیت ایران اسلامی وارد کشور شدند. این گروه که از شهرهایی چون آیدین، ازمیر، وان و دیاربکر به ایران سفر کردهاند، امنیت حاکم بر ایران را بیبدیل و متفاوتتر از دیگر کشورها در منطقه توصیف کردند.
گردشگران ترکیهای در مدت هشت روز اقامت خود در ایران، دو روز مهمان استان آذربایجانشرقی و شهر تاریخی تبریز هستند. بازدید از بازار جهانی تبریز، روستای کندوان و سایر جاذبههای فرهنگی و طبیعی این شهر بخشی از برنامه این تور است که با هدف معرفی ظرفیتهای گردشگری ایران به بازارهای منطقهای طراحی شده است.
دبیر سومین دوره دوسالانه سوگواره ملی عکس مشعل اعلام کرد: تا ۳۱ تیرماه جاری علاقهمندان فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کنند.
ویژه برنامه تلویزیونی «حماسه خوان» از شبکه یک سیما روی آنتن میرود.
Δ