بهنام ابوترابیان در این نشست گفت: رازهای نهفته از دوره قاجار، در بند بند آجرهای خانه نظامیه، به یادگار مانده و ما در قالب یک کار پژوهشی طولانی توانستیم به بخشهایی از آن دست پیدا کنیم.
به گزارش میراث آریا، در سومین نشست روایت احیا که از سوی صندوق توسعه و احیا یکشنبه ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳ در خانه نظامیه در میدان بهارستان تهران برگزار شد، بهنام ابوترابیان و امیدرضا کاظمی به بررسی تاریخ عمارت و مشکلات مرمت آن پرداختند.
او افزود: کاظم خام از نوادگان میرزا آقاخان نوری بود که از روی هدیه ای که سفیر آلمان به او اعطا کرده، مشخص شد که او سالها باتلر و مسئول تشریفات سفارت بوده است.
ابوترابیان با اشاره با سابقه طولانی کاظم خان در سفارت آلمان اضافه کرد: در زمان ورود کاظم خان به سفارت، شخصی که به او آلمانی یاد داده، لهجه دهات اطراف مونیخ داشته و آلمانی را با همان لهجه به کاظم خان یاد داده و ایرانیان بعدی که بعدها زیر دست کاظم خان کار کردند آلمانی را با همان لهجه یاد میگیرند و تا مدت ها زبان رسمی حاکم بر سفارت، زبان آلمانی با همان لهجه بوده است.
او ادامه داد: عالم تاج فرزند خوانده کاظم خانم بود که امروز نیز یکی از اتاق های این عمارت به نام او نامگذاری شده است. دختر عالم تاج، پرویش لاجوردی است که ما در آلمان درس خوانده و سی سال در شرکت زیمنس کار کرده است. او امروز در موسسه محک فعالیت میکند ما از طریق ایشان توانستیم به اسناد و عکسها و اطلاعات بیار مهمی از خانه نظامیه دست پیدا کنیم.
گفتنی است بهنام ابوترابیان فارغالتحصیل کارشناسیارشد در رشته معماری است. او طی همکاری با سید محمد بهشتی، بیش از یک دهه است که در پژوهش و مطالعه درباره فرهنگ ایران و تدوین مجموعهای تحت عنوان «ایران کجاست و ایرانی کیست» فعالیت کرده است.
او پژوهش در باب تهران را از ۱۳۸۷ به صورت جدی و حرفهای آغاز کرد و بخشی از یافتههای خود را در قالب مجموعهای با عنوان «قصههای طهران» منتشر کرده است.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ