نشست تخصصی «تفسیر نوروز در نزد مراجع عظام شیعه» با سخنرانی حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسین فلاحزاده مؤسس و رئیس هیأت امنای مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی و مؤسس موزه دین و زندگی توسط ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم برگزار شد.
به گزارش میراثآریا، سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ عصر چهارشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۴ در نشست تخصصی «تفسیر نوروز در نزد مراجع عظام شیعه» که در محل گنجینه آثار مراجع شهر قم برگزار شد، با اشاره به ظرفیتهای بینظیر استان قم گفت: سالانه بیش از ۲۵ میلیون زائر به قم میآیند و ظرفیتهای ناشناختهای در این استان وجود دارد.
حجتالاسلاموالمسلمین عباسعلی باباگلزاده بیان کرد: بسیاری از مردم تنها برای زیارت آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران به قم سفر میکنند و از سایر ظرفیتهای این استان شناخت زیادی ندارند.
او افزود: برای معرفی ظرفیتهای عظیم قم در بحث گردشگری باید کوشش شود، کارهای بر زمینمانده در قم بسیار زیاد است، توانمندیها و ظرفیتهای بزرگی در حوزه گردشگری داریم که اگر از آن درست استفاده کنیم، موجب توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار میشود و منافع مردم و جامعه بیشازپیش تأمین میشود.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم خاطرنشان کرد: باید دستبهدست هم بدهیم و کار و تلاش شبانهروزی کنیم تا توفیقات الهی نصیب ما شود و حضرت فاطمه معصومه(س) ما را به عنوان خادم خود بپذیرند.
باباگلزاده با اشاره به زحمات و خدمات شبانهروزی کارمندان این ادارهکل در ایام تعطیلات نوروز گفت: تمام سعی خود را برای ارائه بهترین خدمات به زائران و مجاوران کریمه اهل بیت(ع) انجام میدهیم.
او در ادامه گفت: کارکنان خدوم و پرتلاش خیلی از دستگاههای اجرایی به ویژه همکاران گرامی ما در ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم؛ در ایام نوروز و تعطیلات برای خدمتگزاری به مسافران و زائران، به عنوان نوروزدارانِ بینوروز هستند که در این روزها با تمام وجود دور از خانواده با تلاش مضاعف به مردم خدمت میکنند، بنده بر خود وظیفه میدانم، از همه این عزیزان تقدیر و سپاسگزاری نمایم.
او خاطرنشان کرد: انشاءالله بتوانیم پس از ایام تعطیلات نوروز نیز همچنان با همدلی، هماندیشی و وفاق کارها را پیش ببریم و خدمتگزاران خوبی برای مردم باشیم.
در نشست مذکور حمیدرضا جعفری مدیرکل امور رفاهی زائرین استانداری قم، مجید ستایش و مهدی خراسانی معاونان و جمعی از کارشناسان ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قم و سرهنگ فرامرز بازگیر فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی استان قم نیز حضور داشتند.
بر اساس این گزارش، در ابتدای این نشست تخصصی، شرکتکنندگان با حضور در بیت امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران که مقابل «گنجینه آثار مراجع» قرار دارد، حضور یافتند و ضمن بازدید از این خانه، بار دیگر با آرمانهای امام راحل(ره) تجدید میثاق کردند.
حجتالاسلاموالمسلمین حسن مظفری مسئول بیت امام خمینی(ره) در این بازدید توضیحاتی درباره بیت امام راحل(ره) در قم ارائه داد.
بیت امام خمینی(ره) در شهر قم، محله یخچالقاضی، خیابان معلم، جنب میدان روحالله قرار دارد که این بنای تاریخی، با حدود یک قرن قدمت در سال ۱۳۷۵ هجری خورشیدی با شماره ۱۷۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و «گنجینه آثار مراجع» نیز روبروی این بیت قرار دارد.
انتهای پیام/
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از چاپ ویرایش جدید کتاب فرنشستگان این اداره کل خبر داد.
«مسعود سپهری نیا» خبرنگار خبرگزاری میراث آریا در گزارشی از شهر تبریز به سراغ آیین خاص عزاداری «شاخسی واخسی» رفت. شاخسِی واخسِی (مخفف: شاه حسین، وای حسین) یا مراسم شاهحسینگویان، از آیینهای عزاداری در ماه محرم در میان ترکزبانان است. این مراسم در نواحی از آذربایجان و اردبیل، تبریز و سایر مناطق ترکزبان شمالغرب ایران برگزار میگردد. در این مراسم گروهی چوب به دست (یا بدون چوب با ضربه پا)، با حرکاتی هماهنگ (بالا و پایین آوردن چوبها)، عبارت شاخسی واخسی که تداعیکننده عبارت شاهحسین وایحسین است را تکرار میکنند. از این آیین بهعنوان یکی از هویتهای تاریخی تبریز یاد کردهاند که قدمتش به دوران صفویان برمیگردد. به گفته برخی، این حرکت اولین بار توسط دسته نظامی قزلباشها در زمان شاه اسماعیل صفوی انجام گرفت.
محله تاریخی چهلاختران در شهر مقدس قم، فراتر از کوچهها و خانههای قدیمیاش، حامل یک شناسنامه زنده از آیینهای دینی شیعه است؛ آیینی که در قالب هیأتی مردمی؛ اما ریشهدار، با عنوان «هیأت چهلاختران» هر سال در محرم، به ویژه روز عاشورا، قله شکوه و معنای خود را آشکار میسازد. این هیأت که با شماره ۱۵۰۰ در فهرست ملی میراثفرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده، نه تنها یکی از قدیمیترین دستههای عزاداری قم؛ بلکه نمادی از پیوند دین، هویت و حافظه جمعی مردم این منطقه است.
شب پنجم محرم مردم تبریز در هیئت عزادارن پابوسان حضرت علی اکبر(ع) محله طالقانی تبریز شرکت کرده و برای سید و سالار شهیدان عزاداری کردند.
Δ